tematy seminariów.doc

(48 KB) Pobierz

04.03.2010

Seminarium 1

PODSTAWOWE POJĘCIA TOKSYKOLOGICZNE.
PRZEPISY PRAWNE I ZASADY BEZPIECZNEGO POSTĘPOWANIA
Z SUBSTANCJAMI CHEMICZNYMI

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        definicja trucizny, zatrucia, dawki (dawka graniczna, lecznicza, toksyczna, śmiertelna)

w        rodzaje zatruć (ostre, podostre, przewlekłe)

w        zatrucia najczęściej występujące wśród ludzi (omyłkowe, samobójcze, zbrodnicze)

w        efekt, efekt szkodliwy, stężenie krytyczne, narząd tarczowy

w        definicja NDS, NDSCh, NDSP

w        podział trucizn ze względu na szybkość działania

w        wykaz trucizn i substancji rakotwórczych

w        przepisy prawne i zasady bezpiecznego postępowania z substancjami chemicznymi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.03.2010

Seminarium 2

CZYNNIKI WARUNKUJĄCE TOKSYCZNOŚĆ KSENOBIOTYKÓW

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        rodzaje czynników wpływających na metabolizm ksenobiotyków w organizmie i ich działanie toksyczne: właściwości fizykochemiczne substancji toksycznej (rozpuszczalność, stopień dysocjacji, temperatura wrzenia i parowania, wielkość cząsteczek, budowa chemiczna związku), czynniki biologiczne (genetyczne, fizjologiczne, żywieniowe) i czynniki środowiskowe (natury fizycznej i chemicznej)

w        charakterystyka wpływu poszczególnych czynników na działanie ksenobiotyków na organizm

 


18.03.2010

Seminarium 3

MECHANIZMY TOKSYCZNEGO DZIAŁANIA KSENOBIOTYKÓW
I INTERAKCJE TOKSYKOLOGICZNE

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        mechanizmy działania trucizn: receptorowy, pozareceptorowy, mechanizmy specjalne (śmierć komórki, utrata funkcji narządów)

w        działanie odległe ksenobiotyków (mutagenne, rakotwórcze i teratogenne)

w        interakcje toksykologiczne: interakcje w fazie narażenia, w fazie kinetycznej i w fazie dynamicznej, interakcje chemiczne; antagonizm, synergizm; skutki interakcji

w        szacowanie ryzyka zawodowego

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.03.2010

Seminarium 4

TOKSYKOMANIE

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        podstawowe pojęcia z zakresu toksykologii uzależnień (przyzwyczajenie, uzależnienie, uzależnienie psychiczne, uzależnienie fizyczne, nałóg, zespół abstynencji)

w        podstawowe typy toksykomanii (8 wg WHO) i ich szczegółowa charakterystyka

w        nikotynizm (skład dymu tytoniowego, działanie toksyczne, skutki odległe)

w        uzależnienia jako problem zdrowia publicznego

w        sposoby monitorowania uzależnień

 


01.04.2010

Seminarium 5

TOKSYCZNOŚĆ ALKOHOLI. ALKOHOLIZM

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        metabolizm alkoholu metylowego, alkoholu etylowego i glikolu etylenowego

w        działanie toksyczne alkoholi - bezpośrednie działanie narkotyczne i działanie produktów metabolizmu

w        odtrutki specyficzne przy zatruciu alkoholem metylowym i glikolem etylenowym, mechanizm działania

w        interakcje alkoholu etylowego z lekami i innymi substancjami toksycznymi

w        alkoholizm jako problem społeczny

Kolokwium I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

08.04.2010

Seminarium 6

TOKSYNY POCHODZENIA NATURALNEGO

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        rodzaje trucizn roślinnych (toksoalbuminy, kumaryny, antrazwiązki, alkaloidy, glikozydy cyjanogenne, glikozydy nasercowe, saponiny, żywice, olejki eteryczne)

w        zagrożenia dla zdrowia wynikające ze spożycia wybranych roślin trujących (bieluń dziędzierzawa, pokrzyk wilcza jagoda, lulek czarny, szczwół plamisty, ziemowit jesienny, szalej jadowity, wawrzynek wilcze łyko, tojad mocny, cis pospolity, rącznik pospolity, ciemiężyca biała)

w        zatrucia grzybami wywołującymi: uszkodzenia narządów miąższowych, zaburzenia psychoneurologiczne, reakcję typu disulfiram - alkohol etylowy, głównie ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy; zachorowania spowodowane grzybami jadalnymi (zatrucia nieswoiste)

w        źródła narażenia i toksyczność mykotoksyn

w        toksyczność jadów zwierzęcych (żmija zygzakowata, pająki, pszczoły)

 

 


15.04.2010

Seminarium 7

RODZAJE I SKUTKI ZDROWOTNE CHEMICZNYCH ZANIECZYSZCZEŃ ŚRODOWISKA

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        źródła i rodzaje chemicznych zanieczyszczeń środowiska (naturalne, antropogenne, pierwotne, wtórne)

w        szczegółowa charakterystyka chemicznych zanieczyszczeń powietrza (gazy, pyłu i dymy w tym tlenki węgla, tlenki azotu, tlenki siarki, siarkowodór, ozon, węglowodory aromatyczne, dioksyny), wód (w tym azotany (III) i azotany (V), nitrozoaminy, fosforany, polichlorowane bifenyle) i gleby

w        skutki zdrowotne zanieczyszczenia środowiska substancjami chemicznymi

w        konsekwencje dla środowiska wynikające z obecności związków chemicznych w powietrzu, wodzie i glebie

w        zanieczyszczenie środowiska metalami (ołów, kadm, rtęć, arsen) i fluorem - źródła i skutki dla zdrowia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22.04.2010

Seminarium 8

ZAGROŻENIA DLA ZDROWIA STWARZANE
PRZEZ SUBSTANCJE CHEMICZNE STOSOWANE W ROLNICTWIE

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        podział pestycydów ze względu na stosowanie, budowę chemiczną, stopień toksyczności

w        wpływ pestycydów na środowisko

w        mechanizmy toksycznego działania i objawy zatruć pestycydami: chloroorganicznymi, fosforoorganicznymi, karbaminianowymi, pyretroidami, pochodnymi kwasu chlorofenoksyoctowego, dinitroalkilofenolami, dipirydyliowymi, związkami ditiokarbaminianowymi, pochodnymi kumaryny,

w        konsekwencje zdrowotne zamieszkiwania w środowisku zanieczyszczonym pestycydami

w        stosowanie antybiotyków w hodowli zwierząt - przyczyny stosowania, skutki zdrowotne u ludzi

 

 


29.04.2010

Seminarium 9

CHEMIA GOSPODARSTWA DOMOWEGO

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        toksyczne związki chemiczne stosowane w produktach gospodarstwa domowego

w        szkodliwość dla zdrowia substancji żrących i wybielających, detergentów i mydeł oraz tworzyw sztucznych

w        zagrożenia zdrowotne stwarzane przez niewłaściwe materiały budowlane (związki chemiczne, toksyczne pyły, zwiększona radiacja)

w        pomoc w zatruciach preparatami chemicznymi stosowanymi w gospodarstwie domowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

06.05.2010

Seminarium 10

TOKSYKOLOGIA ŻYWNOŚCI

 

Zakres wymaganych wiadomości

w        źródła zanieczyszczeń żywności (przemysł, rolnictwo, przechowywanie, opakowania)

w        substancje celowo dodawane do żywności (barwniki, konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, słodziki) i ich działanie szkodliwe

w        pojęcia: okres karencji, dopuszczalne dzienne pobranie

Kolokwium II

1

Zgłoś jeśli naruszono regulamin