przepis na smak bimbru.docx

(33 KB) Pobierz


    Poniżej znajdują się przepisy wymyślone przeze mnie a także nadesłane przez bimber-nautów. Wszystkie polegają na "kiszeniu" wódki z innymi aromatyzującymi składnikami. Wódka nabiera nie tylko ładnego zapachu i smaku ale i koloru.

1. Przepis z Miodem :
     Na jedną flaszkę (0,5 l) pięćdziesięcioprocentowego bimbru wystarczy jedna mała "czubata" łyżeczka miodu. Miód przed dodaniem należy dobrze rozpuścić. Można zrobić to w małym garnku dodając do miodu trochę wody lub gotować wodę i po zagotowaniu zalać nią miód np. w szklance. Roztopiony miód dodajemy do bimberku i dobrze mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dzięki temu zabiegowi nasz eliksir nabiera ładnego koloru i lepszego smaku, po prostu miodzio. Po około tygodniu naprawdę czuć dużą różnicę w smaku naszej wódy. Sam bardzo często stosuje tę metodę.

2. Przepis z Karmelem tzw. Przypalanką :
     Na litr bimbru wystarczą dwie stołowe łyżki cukru. Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy tak długo aż się całkowicie roztopi, można roztapiać go z odrobiną wody. Następnie wlewamy to do wódy i postępujemy tak jak w przypadku miodu. Mieszamy , czekamy , pijemy ;-) . Bimber nabierze pięknego koloru i poprawi się jego smak. Im więcej damy cukru tym kolor będzie bardziej jaskrawy, niemal czerwony.

3. Przepis z Cytryną i Rodzynkami :
     Na litr bimbru wystarczy ok. 50-70 g rodzynek i 4-6 plasterków cytryny. Skórę cytryny należy sparzyć gorącą wodą. Cytrynę dodajemy razem ze skórką a rodzynki wsypujemy w całości. Tak przygotowana mikstura powinna leżeć kilka tygodni. Wiadomo im dłużej leży tym lepiej uderza ale można to pić po dwóch tygodniach, zresztą popróbujcie sami.

4. Przepis z Landrynkami :
     Przepis jest prosty, landryny w całości wrzucamy do bimbru. Nie wiem tylko ile tego bo nigdy tego nie stosowałem. Na pewno im więcej się tego wsypie tym słodsze będzie. Jak ktoś zna proporcje to niech napisze.

5. Przepis Debeściak (mój faworyt):
     Na 1 litr bimbru bierzemy: 30 kandyzowanych skórek pomarańczy lub cytryn, dwie stołowe płaskie łyżki cukru, mała łyżeczka miodu, trochę soku z cytryny i 50 dag rodzynek. Wszystko wstawiamy w większym słoiku na ok. dwa tygodnie i wychodzi tak aromatyczny nektar że głowa boli (rano). Porostu tylko się zachlać. Naprawdę polecam.

6. Przepis na Wódkę z Pieprzem
     Na 1 litr bimbru bierzemy: litr bimbru i trochę zmielonego czarnego pieprzu (tyle co na czubku łyżeczki). Bimber nabierze lekko zielonego koloru i bardziej pikantnego smaku. Tak spreparowana wódka jest ponoć dobra na trawienie.

7. Przepis nadesłany przez - dominik0702@tlen.pl
     Znakomity bimber wychodzi, gdy dodamy do niego ziarna kawy, powinien stać w zamkniętym naczyniu z niewielką ilością tych ziaren przez ok 3 tyg. Następnie zamiast ziaren kawy można użyć laski cynamonu (nie sproszkowany). Równie oryginalny smak i zapach ma bimber, w którym były liście mięty pieprzowej (menthae piperitae) świeże!

8. Przepis na "Miętówkę"
     Do dużego słoja wkładamy wysuszone liście mięty i zalewamy to wódką, czekamy 2 tygodnie, zlewamy znad liści i gotowe, można dodać także trochę cytryn i cukru. Bimber z miętą ma wspaniały aromat i zielonkawy kolor.

9. Przepis na Wódkę z Kukułkami - nadesłany przez : "Rollin-Gda" - rollin-gda@o2.pl
     co do robienia alkoholi... niesamowite w smaku są kukułki..
pokruszone cukierki kukułki zalać wódka.. i czekać aż to się
rozpuści.. zazwyczaj parę dni.. efekt jest niesamowity... pycha ;D
najlepsze są kukułki bodajże "Mieszko" do tego..


10. Przepis na zaprawę autor : "ŻUŁW"
     Na 3 litry samogonu 30 ziaren kawy naturalnej, 1.5 łyżeczki herbaty granulowanej, 1 szklanka cukru, skórka z cytryny i z pomarańczy. Wszystko postawić na 12 dni i gotowe.


     Bimber który doprawiamy może mieć mętny kolor i być nie przezroczysty, należy go więc dobrze odklarować tak jak wino. Wszystkie te przepisy można dowolnie modyfikować i zmieniać zależnie od własnych potrzeb i upodobań smakowych. Ja sam bardzo często eksperymentuje i wychodzi mi to nieźle, zachęcam do tworzenia własnych mikstur, z chęcią opisze tu wasze odkrycia. Piszcie, proszę o nick lub imię i nazwisko i koniecznie e-mail.


Dyskutuj o  tym na alkoholowym forum!

Napisz  komentarz!

Poniżej znajdują się komentarze do tej strony:

antonio
Forumowicz
01-03-2010

 

 

ja z kolei pochwalę się swoim sposobem na wódeczkę o smaku wódeczki, która smakuje jak wódeczka a nikt nie wie co to,a już na pewno nie że to bimber.Do 1litra bimperku zaznaczam że przedniego, rozrobnionego na 45 wolt, dodaję 150-200ml PIMM'S a, to taki dziwny Ąngolski trunek 25% który dostępny jest i u nas.Po dodaniu do bimberku kolorek jak u Jasia wędrowniczka a i w smaku bardzo ciekawy.Sprawdźcie sami.Pozdrawiam »

 

kylo81
Gość
28-11-2009

 

 

Witam. Ja do mojego bimberku dodaje goździki i laske cynamonu. Na 8 litrów (najlepiej wszystko w jednym balonie) gotowego do spożycia bimberku dodaje 8 sztuk gożdzików i 1laske cynamonu. Odstawiam na minimum 14 dni i co jakiś czas poruszam balonem w celu wymieszania. Po 14 dniach nadaje sie do spożycia. Powstaje ładny kolorek a smak jeszcze lepszy :) Życzę smacznego :) »

 

ptaszek1976
Gość
25-11-2009

 

 

Witam ja mam przpis na mietowke ,a wiec do zacieru wkladam gasc miety suszonej (nie expresowej) i do destylacij tez powstaje ladny zapach po przedestylowaniu, nastepnie jak mam juz gotowy bimberek w duzym sloju dodaje 4 stolowe lyzki miodu gryczanego odstawiam to na 6-8 dni mieszajoc raz dziennie i powstaje z tego pyszna GORZKA MIETOWKA lepsza niz ze sklepu.polecam »

 

j@cek
Gość
20-11-2009

 

 

Witam Mój przepis na whysky Bimber wlewam do słoika, na około 3 l, wsypuje garśc rodzynek, 5 suszonych sliwek (najlepiej z pestka-daja goryczke,lub z paczki bez pestki-produkt delikatnie słodkawy), łyzeczka cukru, kilka płatków dębiny. Całosc odstawiamy na 3 tygodnie, pamietajac zeby co dzien wstrzasnac słojem. A bimber do tego przepisu najlepszy jest najprostrzy, bo smak i aromat dostaje dopiero w słoiku. »

 

Piotr-wwl
Gość
19-11-2009

 

 

Witam Polecam taki przepis na 1litr gotowego bimberku 45-60% dodaję 100ml przegotowanego piwa portera z łyżeczą cukru waniliowego, mieszamy napar z bimberkiem i po paru minutach nadaje się do spożycia. Uzyskuje ładny bursztynowy kolor i przyjemny waniliowy smak. Pyszności palce liząć:D »

 

micki
Gość
15-09-2009

 

 

polecam taki przepis na 5 litrów bimberku skórki z cytryny cieńko obrane bez białej warstwy. z trzech cytryn wystarczy pieczemy w piekarniku przez około pół godziny w temp 50-70 C nastepnie zalewamy bimberkiem. tydzien czasu i mód w gębie »

 

sroka33
Gość
19-03-2009

 

 

witam mam pytanie co do przepisu nr 5 chodzi mi jak sie robi ''kandyzowane skórki pomarańczy lub cytryn''. prosze o pomoc. »

 

Bravo_33
Gość
08-01-2009

 

 

niektóre przepisy warte zainteresowania. Ja często stosuję bardzo prosty "myk", a mianowicie do butelki 0,75 l wrzucam 2 laski cynamonu i zalewam to bimberkiem (ok 60%), zakręcam i odstawiam na ok 14 dni. Wychodzi super: ładny kolorek, ciekawy smak no i łatwiutko wchodzi. Przepis szybki, łatwy i przyjemny. Polecam!!! »

 

longink1
Gość
08-01-2009

 

 

Ja miętówkę przyrządzam tak że, zalewam 70% alkoholem świeżą miętę, po około dwóch tygodniach (w miarę odrastania mięty), wyrzucam poprzednią miętę, a uzyskanym nalewem zalewam świeżą miętę, i tak trzy - cztery razy. Uzyskany nalew miętowy doprawiam do smaku; miodem, cukrem, trochę cytryny, wychodzi miętówka super.Podstawą jednak przy sporządzaniu jakiejkolwiek nalewki musi być dobry destylat. Sporządzanie nalewek nie może być sposobem na przytłumienie zapachu śmierdzącego bimbru. Pzdr. »

 

Wook
Gość
22-12-2008

 

 

Hejka. Mam kilka pytań. Pomóżcie proszę początkującemu :) Właśnie destyluję swój pierwszy bimberek z zacieru ryżowego (z rodzynkami). Mam maszynkę, którą na bliżej nieokreślony czas pożyczył mi znajomy. 1. Maszynka ma po drodze słoik (przed spiralką). Znajomy mówił, że z tego słoika wylewamy to co się tam nazbiera. Tak sobie myślę, szkoda, bo jest tego sporo. On nigdy nie destylował dwa razy, a ja chcę właśnie dwa razy destylować. Może za pierwszym razem zmieszam wszystko a za drugim dopiero wyleję ze słoika? 2. Nie dorobiłem się jeszcze alkoholomierza. Sprawdzam wg zaleceń znajomego w następujący sposób – kilka kropel kapię na łyżeczkę i sprawdzam czy się pali. Jak przestanie, końc ......( długość: 1213 znaków) | Czytaj całość » )

 

koneser
Gość
28-11-2008

 

 

bardzo ciekawe przepisy, proponuję inne, KMINKÓWKA - do flaszki zasypać kminek tak aby zasłonić dno i odstawić minimum tydzień im dłużej tym ładnieszy kolor i bardziej wyrazisty smak. powinni sie później przecedzić ale jak kto woli. GIN - do bibmerku zasyp[ujemu parę kulek ziela angielskiego, i parę świeżych gałązek jałowca, odstawiamy, niestety nakila ładnych dni, acha kulki ziela dobrze jest zgnieść szybciej puszczą swój aromat, z ilością nie należy przesazdać. Pozdrawiam »

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin