Wino z zyta.txt

(0 KB) Pobierz
Wino z zyta 
Skladniki:
Zyto 5 litrow
Cukier 1 kg
Cukier 1 lyzka,drozdze 10 dag,woda 5 litrow


Przepis:
Zyto umyc w cieplej wodzie,odcedzic i wsypac do gasiorka "banioka".5 litrow wody 
zagotowac z cukrem,przestudzic do temperatury 35 C,dodac drozdze utarte z 
cukrem,po czym przestudzic do temperatury pokojowej i wlac na zyto do 
gasiorka.Odstawic w cieple miejsce i owinac kocem na ok.4 tygodnie.Gdy ziarna 
opadna na dno,wowczas wino przelac ostroznie do butelek,sciagajac je z gasiorka 
gumowym wezykiem.Butelki szczelnie zamknac i przechowywac je w ciemnym i 
chlodnym miejscu.



Zgłoś jeśli naruszono regulamin