Ciasta, ciasteczka np. z rabarberem , truskawkami i inne.docx

(205 KB) Pobierz

 

Ciasto z rabarbarem i bezą II

Początek formularza

 

http://blog.onet.pl/_d/ico/alert.gifNiepopraw

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

 

 

Ciasto:
* 3 szkl. mąki pszennej
* 30 dag masła lub margaryny
* 3 i 1/2 łyżki cukru pudru
* 2 żółtka
* 3 białka
* 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
* 2 łyżki bułki tartej

Nadzienie:
* 1 kg rabarbaru
* 2/3 szkl. cukru
* 1/3 laski wanilii
 http://republika.pl/blog_la_3809813/4865828/tr/ciasto282.jpg 

Mąkę przesiać i posiekać z masłem, 2 łyżkami cukru pudru oraz skórką cytrynową. Następnie dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 30 minut. 1/3 ciasta odłożyć, a pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim płaską formę z karbowanym brzegiem, średnicy 26 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st.C. Piec 15-20 minut na jasno złoty kolor. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na kawałki, włożyć do rondla, rozgotować we własnym soku i odparować jego nadmiar. Dodać cukier i rozkrojoną wanilię. Gotować jeszcze 3-4 minuty, stale mieszając, a następnie ostudzić i wyjąć wanilię. Upieczony placek posypać bułką tartą i pokryć rabarbarem. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w szerokie pasy i zrobić z nich kratkę na rabarbarze. Białka z pozostałym cukrem pudrem ubić na sztywną pianę i rozłożyć na kratce. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st.C. na 15 minut.

 

 

Ciasto z rabarbarem i bezą

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

* 4-5 łodyg rabarbaru
* 2 łyżki cukru

Ciasto:
* 30 dag mąki
* 20 dag masła
* 10 dag cukru pudru
* szczypta soli

Beza: http://republika.pl/blog_la_3809813/4865828/tr/ciasto284.jpg
* 3 białka
* 6 łyżek cukru
  

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodać masło i posiekać. Palcami zagnieść ciasto, po czym ulepić z niego kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Dużą formę do tarty wyłożyć ciastem i podpiec w piekarniku 10 minut w temperaturze 200 st.C. Rabarbar umyć, osuszyć i obrać. Pokroić go na 2-centymetrowe kawałki. Wymieszać rabarbar z cukrem i ułożyć na podpieczonym cieście. Białka ubić, stopniowo dodawać cukier i wyłożyć na ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C. aż beza będzie złota.

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

 

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0http://republika.pl/blog_la_3809813/4865828/tr/ciasto283.jpg

* 1 kg rabarbaru
* 15 dag cukru
* masło do wysmarowania formy
* cukier puder do posypania ciasta

Ciasto:
* 25 dag mąki
* 12 dag masła
* 5 dag cukru
* 1 jajko
* 1/2 szkl. wody
* szczypta soli

Kruszonka:
* 10 dag masła
* 10 dag cukru
* 10 dag mąki
* 1 cukier waniliowy
  

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Umyty i obrany rabarbar pokroić na małe kawałki (4 cm). Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę (średnica 28 cm). Na cieście ułożyć rabarbar i posypać cukrem. Przygotować kruszonkę: rozcierając w palcach masło, cukier mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posypać kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 200 st.C. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.

 

 

Ciasto z rabarbarem II

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

* 50 dag rabarbaru
* 2 szkl. mąki pszennej
* 1 i 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
* 1/2 szkl. cukru
* 15 dag margaryny
* 3 jajka
* 3/4 szkl. śmietany 18%
* 1 cukier waniliowy (1,6 dag)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
* 3 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki margaryny
* 2 łyżki bułki tartej
* 2 łyżki cukru pudru
 http://republika.pl/blog_la_3809813/4865828/tr/ciasto281.jpg 

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Jajka wybić do miski, dodać cukier, roztopioną margarynę i ubić mikserem. Następnie wsypać obie mąki, proszek do pieczenia, wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy i zmiksować. Rabarbar obtoczyć w mące i włożyć do ciasta. Formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem.

 

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

 

Ciasto z rabarbarem

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

Ciasto:
* 100 ml mleka
* 25 g margaryny
* 2 jajka
* 100 g cukru
* 1 cukier waniliowy
* szczypta soli
* 125 g mąki
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie:
* 75 g margaryny
* 4 łyżki mleka
* 75 g wiórków kokosowych
* 125 g cukru
* 500 g pokrojonego rabarbaru
 http://republika.pl/blog_la_3809813/4865828/tr/ciasto285.jpg 

Mleko z margaryną zagotować. Ubić na sztywno jajka z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać ostudzone mleko. Całość zmiksować. Ciasto wyłożyć do formy (średnica 26 cm) pokrytej papierem. Piec w rozgrzanym piekarniku do temperatury 200 st.C. przez 10-15 minut. Zagotować mleko, margarynę, wiórki kokosowe i cukier. Rabarbar dusić przez 5 minut w małej ilości wody, a następnie dobrze odsączyć. Kokosową masą posmarować ciasto i rozłożyć równomiernie rabarbar. Piec 15 minut.

 

 

 

Ciasto z truskawkami i ananasem

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

Ciasto:
* 2 jajka
* 120 g cukru
* miąższ z 1 laski wanilii
* 40 g mąki ziemniaczanej
* 30 g mąki tortowej
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka kawy instant
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem truflowy:
* 200 g polewy z białej czekolady
* 250 ml śmietany kremówki

Dodatkowo:
* 1 puszka ananasów
* 300 g truskawek
* 200 ml śmietany kremówki
* 2 op.zagęstnika do śmietany
* 4 łyżki likieru kawowego
* wiórki kokosowe
* kokosowe kuleczki "Raffaello"
* 2 łyżki cukru
 http://republika.pl/blog_la_3809813/4865828/tr/ciasto280.jpg 

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z 3 łyżkami wody, powoli wsypując cukier. Do piany dodać żółtka, miąższ wanilii, mąkę ziemniaczaną, mąkę tortową, kawę, kakao i proszek do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st.C. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem i piec około 25-30 minut. Nie wyjmując z formy wystudzić. Białą polewę drobno pokruszyć i rozpuścić, na małym ogniu, w 250 ml śmietany. Krem schłodzić w lodówce około 5 godzin. Ananasy osączyć. 2 plastry odłożyć, resztę pokroić w grubą kostkę. Likierem kawowym skropić ciasto i ułożyć na nim naprzemiennie kawałki ananasów i plastry truskawek. Schłodzony krem ubić z 1 opakowaniem zagęstnika do śmietany. Krem wyłożyć na ciasto z owocami i gładko rozsmarować. Resztę śmietany ubić z cukrem i drugim opakowaniem zagęstnika do śmietany na sztywno. Zdjąć obręcz z ciasta. Śmietaną posmarować wierzch i boki ciasta, posypac wiórkami kokosowymi, przybrać ananasem i truskawkami. Na koniec ułożyć całe i przekrojone na pół kuleczki "Raffaello". Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 

 

 

Ciasto czekoladowe z masą truskawkową

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

Ciasto:
* 4 łyżki mąki pszennej
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 8 jajek
* 8 łyżek cukru
* 2 łyżki kakao

Do przybrania:
* 1 gotowa polewa czekoladowa

Masa:
* 1 budyń waniliowy
* 1 szkl. mleka
* 20 dag dżemu truskawkowego
* 15 dag masła
 http://republika.pl/blog_la_3809813/4865828/tr/ciasto279.jpg 

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z żółtkami. Obie mąki połączyć, przesiać, dodać kakao i wymieszać z masą jajeczną. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i piec 20-30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.C. Po ostudzeniu wyjąć ciasto z formy i przekroić poziomo na 3 części. Budyń sporządzić z 1 szklanki mleka. Masło utrzeć z dżemem truskawkowym i stopniowo dodawać budyń. Ciasto przełożyć masą budyniową i polać polewą czekoladową, przygotowaną według przepisu podanego na opakowaniu.

 

 

 

Babka z czereśniami i bitą śmietaną

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

Ciasto:
* 1 i 1/2 szkl. mąki
* 6 jajek
* 2/3 kostki masła
* 3/4 szkl. cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 cytryna
* 1/4 szkl. mleka

Krem:
* 1/2 szkl. śmietany kremówki
* 80 dag czereśni
* 1 łyżka cukru pudru
* 1 cukier waniliowy
* 1 łyżka posiekanych orzeszków pistacjowych
 http://republika.pl/blog_la_3809813/4865828/tr/ciasto278.jpg 

Masło utrzeć na pianę, stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać. Dodać mleko, sok z cytryny, wsypac mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać pianę z białek. Dormę z kominkiem posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wlać ciasto. Piec około 35 minut w temperaturze 200 st.C. Wychłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Czereśnie umyć i wydrolować. Ciasto udekorować bitą śmietaną i czereśniami. Posypać orzeszkami.

 

 

Masa orzechowa

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

30dkg orzechów włoskich (nie mielę ich, tylko rozbijam tłuczkiem do mięsa) moczyć trzeba w ok. 3/4 szklanki wódki przez kilka godzin. Następnie utrzeć kostkę masła z 25 dkg cukru pudru, dodać 3 żółtka, orzechy i gotowe.
PALCE LIZAĆ.

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

 

Rogale drożdżowe

http://ciasta-i-ciasteczka.blog.onet.pl/0

* 1kg mąki
* 1 margaryna (palma)
* 10dkg drożdży
* 18 łyżek mleka
* 6 łyżek cukru
* 1 całe jajko
* 1 żółtko
* marmolada lub powidła śliwkowe (ok.2 słoików)
 http://republika.pl/blog_la_3809813/4865828/tr/ciasto277a.jpg 

Do mąki pokruszyć drożdże, margarynę oraz dodać resztę składników. Dobrze wyrobić (w razie potrzeby dodać jeszcze trochę mleka). Ciasto włożyć do lodówki na 1godzinę, potem podzielić  ciasto na kawałki i rozwałkować. Kroić na kwadraty, nakładać marmoladę, zwinąć i formować rogale, układać na blachę oprószoną mąką. Piec około 20 minut w temp.180°C.
Ilość zależy od rozwałkowania ciasta. Na koniec polukrować.

ŻYCZĘ SMACZNEGO I POZDRAWIAM

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin