Biszkopt
· 8 jaj
· 3/4 szklanki cukru
· 25 dag mąki
· 2 duże łyżki kakao
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 2 łyżki wody
Wykonanie
Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sito do ubitych jaj. Na koniec dodać zimna wodę i całość lekko zamieszać. Upiec biszkopt na blaszce 24x 42cm w temperaturze 175 stopni około 25-30 minut. Blaszkę dobrze nasmarować i piec na papierze do pieczenia.
Ciasto orzechowe
· 25 dag orzechów grubo pokrojonych
· 5 białek
· 1 szklanka cukru
· 1 łyżka miodu
· 1 łyżka mąki
· 1 łyżka maki ziemniaczanej
Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników i piec na blaszce tej samej wielkości co biszkopt. Ciasto piec na papierze i papier zdjąć jeszcze z gorącego placka. Piec w temperaturze 175 stopni około 25 minut.
Krem
· 1,5 szklanki mleka
· 5 żółtek (z ciasta orzechowego)
· 1/2 szklanki cukru
· 1 cukier waniliowy
· 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
· 2 kostki masła (margaryna + masło)
· 2 łyżki kakao
Z mleka, cukru, żółtek i maki ziemniaczanej ugotować budyń - odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć na gładko, dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć na pulchną masę. Można dodać kieliszek spirytusu. Masę podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Odłożyć 2-3 łyżki kremu do dekoracji.
Złożenie ciasta
Połowa biszkoptu - połowa kremu - ciasto orzechowe - druga połowa kremu - druga połowa biszkoptu - pozostały krem, posypać startą czekoladą.
Smacznego!
nabuchonodozor17