Thermomix_na_Wielkanoc.pdf

(1139 KB) Pobierz
69788421 UNPDF
69788421.051.png
dy z zimowego snu budzi się wierzba, a W lesie przylaszczka rozwija się*
z pąka, zapachem żonkila dom się napełnia, czas przygotować Wielkanocne Świę­
ta. We wspomnieniach z dzieciństwa odnajdujemy dawne zapachy i smaki- Jakiż
gwar panował w domu podczas zagniatania drożdżowego ciasta
na wielkanocnm
babkę, lukry i polewy według najlepszych rodzinnych pomysłów zapełniały notesi­
ki pani domu, kipiało mleko na orzechową masę mazurkową, W glinianym garnku
burzył się zakwas na świąteczny barszcz, do którego już na stole dodawało się
jajko. A jajko! Iłeż trzeba było cebulowych liści, świeżego zielonego żyta i innych
barwników, by mogło rozgościć się na świątecznym stole w odpowiedniej prasie.
Zmęczona, acz szczęśliwa, gospodyni czekała tylko na wyjęcie z pieca otulonych
w chlebowe ciasto szynek i już mogła liczyć na poranny zachwyt rodziny. Dzisiaj
możecie Państwo osiągnąć ten sam smak ' zapach, a także właściwy tym świętom
nastrój,
przygotowując potrawy
Wg przepisów zaproponowanych
W niniejszej bro­
szurze. Z Thermomixem to proste. Jajka wiosenne, pasztet z zająca, baba wielka­
nocna, mazurek- • • możecie Państwo skomponować najlepszy zestaw spośród wielu
k u l marn y cn ,
naszych
propozycji.
„Thermomix
na
Wielkanoc"
to
38
przepisów
które,
mamy nadzieję,
sprostają
wyczulonym Państwa podniebieniom.
Życzymy zdrowych, smacznych i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy.
Yorwerfc Polska
69788421.062.png 69788421.073.png 69788421.084.png 69788421.001.png 69788421.002.png 69788421.003.png 69788421.004.png 69788421.005.png 69788421.006.png 69788421.007.png 69788421.008.png 69788421.009.png 69788421.010.png 69788421.011.png 69788421.012.png 69788421.013.png 69788421.014.png 69788421.015.png 69788421.016.png 69788421.017.png 69788421.018.png 69788421.019.png 69788421.020.png 69788421.021.png 69788421.022.png 69788421.023.png 69788421.024.png 69788421.025.png 69788421.026.png 69788421.027.png 69788421.028.png 69788421.029.png 69788421.030.png 69788421.031.png 69788421.032.png 69788421.033.png 69788421.034.png 69788421.035.png 69788421.036.png 69788421.037.png
Wypieki
Babeczki
^
Babeczki budyniowe
6
Biszkopt piaskowy do cienkiego przekrawania
7
Babka parzona wielkanocna
7
Babka wielkanocna
8
Chleb pyszny
8
Ciasto z makiem i kok osem
^
Keks
9
Kolorowy warkocz wielkanocny
9
Mazurek bakaliowy
10
Mazurek budyniowy
10
Mazurek królewski
' 1
Supermazurek
12
Masa orzechowa
1 2
Przekładaniec cytrynowy
13
Pascha wielkanocna
13
Poznańska legumina migdałowa
14
Sernik
wiedeński
Tort orzechowo-ananasowy
1 5
Dania mięsne
Kruche pierożki z szynką lub włoską kapustą
/ 6
Klops z jajkiem i papryką
17
Pasztet świąteczny
'7
Pasztet wielkanocny
1&
Pasztet wielkanocny z królika
1 8
Schab w galarecie
' 9
Wielkanocny placek ziemniaczany
19
4
69788421.038.png 69788421.039.png 69788421.040.png 69788421.041.png 69788421.042.png 69788421.043.png 69788421.044.png 69788421.045.png 69788421.046.png 69788421.047.png 69788421.048.png 69788421.049.png 69788421.050.png 69788421.052.png 69788421.053.png 69788421.054.png 69788421.055.png 69788421.056.png 69788421.057.png 69788421.058.png 69788421.059.png 69788421.060.png 69788421.061.png 69788421.063.png 69788421.064.png 69788421.065.png 69788421.066.png 69788421.067.png
Zupy, sosy, potrawy z jaj oraz dodatki
Chrzan tarły
20
Chrzan W śmietanie do wielkanocnych jaj i wędlin
20
Jajka wiosenne
20
Jajka faszerowane sardynkami, serem i kurczakiem
2/
Masło czerwone
2 /
Ćwikła
22
Nadzienie do drobiu
22
Zielony sos wielkanocny do wędlin i zimnych mięs
23
Sos majonezowy zielony
23
Sos chrzanowy z jagodami
24
Zakwas na żur
24
Żurek wielkanocny z kiełbasą
24
69788421.068.png 69788421.069.png 69788421.070.png 69788421.071.png 69788421.072.png 69788421.074.png 69788421.075.png 69788421.076.png 69788421.077.png 69788421.078.png 69788421.079.png 69788421.080.png
abeczki
SKŁADNIKI:
(25 sztuk)
WYKONANIE
Ciasto:
340 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru
3 żółtka
Cukier zemleć na puder - czas 20 s, obr. poz. 10.
Masło, mąkę, cukier puder ucierać - czas 10 s, obr. poz. 8.
Dodać żółtka i wyrobić - czas 2 min, obr. poz. Interwał.
Ciasto przełożyć do innego naczynia, uformować kulę i odstawić do lo­
dówki na 30 min.
Po 30 min ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka i wylepiać nimi
posmarowane tłuszczem foremki.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec - czas 20 min, temp. 180 °C.
Masa kok osol V a:
I 'h MT mleka
1 MT cukru pudru
100 g wiórków kok osou )ych
1 cukier Waniliowy
1 budyń czekoladowy (wg opisu
na opakowaniu na % / mleka)
250 g masła lub margaryny
Założyć motylek, ugotować budyń czekoladowy w !/2 1 mleka
- czas 5 min, temp. 100 °C, obr. poz. 2, przełożyć do innego naczynia
i ostudzić.
Założyć motylek, dodać mleko, cukier puder, cukier waniliowy, wiórki ko­
kosowe, gotować - czas 4 min, temp. 100 °C, obr. poz. 1,5. Przełożyć
do innego naczynia i ostydzić.
Masło utrzeć przy pomocy motylka - czas 2 min, obr. poz. 3.
Przez otwór w pokrywie dodać zimna masę kokosową, a następnie budyń
i utrzeć - czas 30 s, obr. poz. 2.
Ostudzone babeczki napełnić kremem, udekorować owocami, posypać
zmieloną czekoladą; można również napełnić bitą śmietaną.
abeczki
budyniowe
SKŁADNIKI:
(25 sztuk)
WYKONANIE
Ciasto:
500 g maki 2 jajka
4 ugotowane żółtka
125 gcukru
cukier waniliowy
200 g masła (margaryny)
I łyżeczka proszku do pieczenia
2 budynie śmietankowe
(ugotowane W '/z ilości mleka)
Ugotowane żółtka zmiksować - czas 3 s, obr. poz. 7.
Dodać pozostałe składniki, wyrabiać przy pomocy kopystki - czas 30 s,
obr. poz. 7.
Ciasto podzielić na 2 części i każdą wyrabiać - czas 1,5 min, obr. poz.
Interwał.
Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką kółka i wylepiać nimi posmaro­
wane tłuszczem foremki.
Włożyć do każdej po 1 łyżeczce ostudzonego budyniu, przykryć ciastem
(wykrojonymi kółkami) i piec - czas 30 min, temp. 180 °C.
Lukier:
200 g cukru pudru
sok z I cytryny
Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać lukrem
gorące babeczki.
Wypieki
6
69788421.081.png 69788421.082.png 69788421.083.png 69788421.085.png 69788421.086.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin