Sos karmelowyCzas przygotow. 25 min.200 g cukru,220 ml wody,75 g masla,75 ml smietanki kremowej,4-5 kropli esencji waniliowej,sol.1. Do ciezkiego garnka o grubym dnie wlac 100 ml wody. Wsypac cukier, mieszajacprzez caly czas podgrzewac na srednim ogniu.2. Gdy cukier zacznie sie rozpuszczac i zmieniac kolor, dodac pozostala wode.Mieszac i gotowac, az cukier nabieze bursztynowego koloru i lekko zgestnieje. Zdjac z ognia, gdyz w goracym naczyniu karmel bedzie sie jeszcze przezchwile gotowal.3. Dodac maslo, postawic na malym ogniu, mieszac i jeszcze 4 min gotowac. Dodac smietanke, kilka kropli esencji waniliowej i szczypte soli. Zagotowac izdjac z ognia.- Sos karmelowy podaje sie do lodow. Mozna podawac cieply lub zimny.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 23 "Sosy", strona 84.
Annika22