wrzd trawieca u byda mleczego.pdf

(410 KB) Pobierz
str_34_35_36_37_38.indd
dr n. wet. Łukasz Kurek, lek. wet. Jacek Mochol, dr hab. Krzysztof Lutnicki
Zakład Chorób Wewnętrznych Zwierząt Gospodarskich i Koni, Katedra i Klinika Chorób Wewnętrznych Zwierząt
Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Wrzód trawieńca
u bydła mlecznego
W artykule podano najważ-
niejsze informacje dotyczące
przyczyn, przebiegu i rozpo-
znawania wrzodów trawieńca
u bydła mlecznego.
różni się od przewodu pokarmowego
zwierząt monogastrycznych. U osob-
ników młodych (do około 2.-3. miesią-
ca życia) cały proces trawienia jest
bardzo podobny do zwierząt z jed-
nym żołądkiem, ponieważ u cieląt
ssących przedżołądki są jeszcze nie-
rozwinięte, a największe znaczenie
ma trawieniec, czyli odpowiednik
żołądka właściwego. Rozwijające się
stopniowo przedżołądki u młodych
osobników są omijane w pasażu tre-
ści pokarmowej w wyniku działania
mechanizmu rynienki przełykowej,
co powoduje dostarczanie mleka lub
jego odpowiedników bezpośrednio
do trawieńca. Ta sytuacja powodu-
je, że trawieniec w tym okresie jest
bardziej narażony na działanie czyn-
ników szkodliwych. W późniejszym
okresie pokarm roślinny spożywany
przez przeżuwacze trafia najpierw do
żwacza, czepca i ksiąg, a dopiero na
końcu do żołądka właściwego, czyli
trawieńca. Wydaje się to najistotniej-
szym powodem rzadszego występo-
wania wrzodów u bydła dorosłego.
Wprowadzenie w gospodarstwach
żywienia mającego na celu ułatwie-
nie pobrania przez krowę zwiększo-
nej ilości karmy, stosowanie wozów
paszowych dokładnie mieszających
i rozdrabniających karmę, co przy-
spiesza jej wstępną obróbkę w żwa-
czu i lepszy (szybszy) transport do
dalszych części przewodu pokarmo-
wego jest ważnym czynnikiem uspo-
sabiającym. Również tworzenie go-
spodarstw wolnostanowiskowych
i związany z tym stres, stosowanie
granulatów paszowych dokładnie
zbilansowanych, ale jednocześnie
bardzo zasobnych w składniki ener-
getyczne, które nie tylko szybko wę-
drują przez przewód pokarmowy,
ale jeszcze dodatkowo w pewnych
sytuacjach podnoszą kwasowość tre-
ści żwacza, umożliwia występowanie
zmian zaburzeń w pH treści trawień-
ca. Procesy zachodzące w trawieńcu
przy jednoczesnych wahaniach w od-
czynowości treści pokarmowej mogą
skutkować nieodwracalnymi zmiana-
mi w strukturze jego ściany. Zmia-
ny te są często bardzo podobne do
uszkodzeń błony śluzowej występu-
jących u zwierząt monogastrycznych.
Wrzód trawienny ( ulcus pepticus ) jest
ubytkiem w błonie śluzowej, którego
cechą jest fakt przekroczenia blasz-
ki mięśniowej błony śluzowej ( lamina
muscularis ). Niewielkie ubytki błony
śluzowej, nieprzekraczające blaszki
mięśniowej błony śluzowej, klasy-
fikowane są jako nadżerki ( erosio ).
Powstawanie owrzodzeń jest zależ-
ne od wielu czynników wewnątrzu-
strojowych i zewnątrzpochodnych,
takich jak: stan neuroendokrynny
ustroju, czynniki naczyniowe zmie-
niające przepływ krwi w błonie ślu-
zowej, specyficzne czynniki anato-
miczne i genetyczne, sekrecja kwasu,
dwuwęglanów, motoryka żołądka,
a także zdolności ochronne błony
śluzowej, reakcje wstrząsowe, za-
palne, urazy oraz silne reakcje stre-
sowe. W warunkach stresu zmienia
się czynność neuronów podwzgó-
rza kontrolujących czynność prze-
wodu pokarmowego – zwiększa się
czynność motoryczna i wydzielni-
cza żołądka, a przewlekłe drażnienie
neuronów powoduje niedokrwienne
owrzodzenie błony śluzowej żołąd-
ka. Mimo to w warunkach przewle-
kłego stresu mogą rozwinąć się me-
chanizmy cytoprotekcyjne, zależne
Gospodarstwa wyspecjalizowane
w kierunku produkcji mleka przeży-
wają w ostatnich kilkunastu latach
szczególny rozkwit. Zwiększa się licz-
ba gospodarstw posiadających krowy
o wysokiej, genetycznie uwarunko-
wanej produkcji mleka. Stale rośnie
średnia dzienna i roczna produkcja
mleka zarówno od poszczególnych
krów, jak również w odniesieniu do
całego stada. Dla wysoko wydajnych
zwierząt dawki pokarmowe muszą za-
wierać dokładnie zbilansowaną liczbę
składników energetycznych, białka
oraz związków mineralnych. Z drugiej
strony podaż tych składników diety
konieczna dla osiągnięcia wysokiej
produkcji powoduje występowanie
schorzeń, które w gospodarstwach
ekstensywnych dotyczyły najczęściej
tylko pewnego okresu życia lub stanu
fizjologicznego zwierzęcia. Przykła-
dem tego jest występowanie owrzodze-
nia błony śluzowej trawieńca (wrzo-
dów trawieńca). Jeszcze do niedawna
choroba ta dotyczyła prawie wyłącznie
cieląt w pierwszym okresie odchowu,
teraz zauważa się występowanie coraz
większej liczby przypadków u krów
mlecznych. W krajach, w których roz-
wój przemysłu mleczarskiego nastę-
pował dużo wcześniej, doniesienia na
ten temat są bardzo liczne. Choroba ta
stwarza trudności diagnostyczne, a le-
czenie jest często nieefektywne.
Przewód pokarmowy przeżuwa-
czy po ukształtowaniu się i osiągnię-
ciu ostatecznych proporcji znacząco
WETERYNARIA W TERENIE 3/2008 34
BYDŁO
436191987.048.png 436191987.049.png 436191987.050.png 436191987.051.png 436191987.001.png 436191987.002.png 436191987.003.png 436191987.004.png 436191987.005.png
BYDŁO
Zmiany na błonie śluzowej i skrzepy krwi w przebiegu
wrzodów trawieńca
najpierw przegłodzenie cieląt, a póź-
niej podanie zbyt dużej ilości karmy,
również może prowadzić do zaburzeń,
których wynikiem będzie uszkodzenie
błony śluzowej.
W momencie przejścia na karmie-
nie paszą objętościową (roślinną) bar-
dzo istotna jest jej jakość, szczególnie
w początkowym okresie. Zbyt wcze-
sne przejście na żywienie roślinne
może prowadzić do zmian podrażnie-
niowych w błonie śluzowej trawieńca
spowodowanych dużymi nieprzygoto-
wanymi w procesie wstępnej obróbki
w żwaczu fragmentami paszy. Wszyst-
kie te czynniki mogą powodować ob-
niżenie kwasowości treści trawieńca,
uszkodzenie błony śluzowej, zabu-
rzenie motoryki i w konsekwencji po-
wstanie nadżerek, które mogą przejść
w owrzodzenie (wrzód) trawieńca.
U osobników dorosłych do czyn-
ników predysponujących należą po-
nadto chów alkierzowy niesprzyjają-
cy budowaniu właściwej odporności
nieswoistej z powodu braku kontaktu
ze środowiskiem zewnętrznym, a tak-
że wysoka produkcja mleka i związa-
ne z nią wymagania żywieniowe. Ko-
nieczność dokładnego bilansowania
ilości energii, białka i związków mine-
ralnych powoduje potrzebę żywienia
granulatami zawierającymi wszystkie
te elementy, ale jednocześnie szybko
podnoszącymi kwasowość nie tyl-
ko w żwaczu, ale także w trawieńcu.
Specyfika gospodarstw dbających
o wysoką produkcję związana jest
także ze stresem i dużą konkurencją
zwierząt między sobą, co szczególnie
widać w oborach wolnostanowisko-
wych, o małych możliwościach od-
dzielenia zwierząt na mniejsze grupy
produkcyjne. W wielu stadach ograni-
cza się także, albo całkiem eliminuje,
wykorzystanie pastwisk czy nawet wy-
biegów dla zwierząt. Często również
przy stosowaniu gotowych mieszanek
paszowych nie zwraca się tak bacz-
nej uwagi na odpowiednią zawartość
włókna surowego w paszy, co prowa-
dzi do subklinicznej kwasicy żwacza,
nadmiernej produkcji wolnych kwa-
sów tłuszczowych, będących przyczy-
ną hipotonii trawieńca i niekorzyst-
nego działania soków trawiennych
na błonę śluzową żołądka właściwe-
go przeżuwacza. Nie można również
zapominać o takich czynnikach, jak:
urazy mechaniczne, skarmianie zbyt
grubej słomy lub siana, działanie ciał
obcych oraz porody zmieniające sto-
sunki anatomiczne w jamie brzusz-
nej i miednicznej. Powyższe sytuacje
mogą bezpośrednio wpływać na prze-
łamanie bariery ochronnej warstwy
śluzowej trawieńca. Następstwem
czynników powodujących wzrost kwa-
sowości w trawieńcu, jego hipotonię
i upośledzenie zdolności ochronnej
błony śluzowej jest rozwój procesu,
który przeradza się w drobne nadżer-
ki. Taka sytuacja może trwać długo
niezauważona i często stwierdzana
jest dopiero po uboju zwierząt. Nie-
kiedy jednak zmiany postępują da-
lej, prowadząc do pogłębiających się
uszkodzeń ściany trawieńca, krwoto-
ku, a nawet perforacji z możliwością
przeniknięcia kwaśnej żrącej treści
do jamy brzusznej.
W zależności od stopnia zaawan-
sowania procesu rozróżniamy cztery
typy (formy kliniczne) wrzodów tra-
wieńca występujące zarówno u osob-
ników młodych, jak i dorosłych. Kla-
syfikacja ta jest oparta na zmianach
w ścianie żołądka właściwego przeżu-
waczy i najczęściej jest używana przy
opisie tej jednostki chorobowej. Nale-
ży jednak zaznaczyć, że nie pokrywa
się ona w pełni z szerokim spektrum
objawów klinicznych, które zależą nie
tylko od intensywności uszkodzenia
ściany, ale także od miejsca rozwo-
ju, wielkości zmian, stanu zwierzęcia
przed zachorowaniem czy rodzaju kar-
my, która może wpłynąć na przyspie-
szenie już rozwijającej się choroby.
W wielu przypadkach ostateczna oce-
na jest możliwa dopiero po badaniu
poubojowym (szczególnie w typie I)
lub sekcyjnym.
przede wszystkim od cytokin, a także
prostaglandyn. Naskórkowy czynnik
wzrostu (EGF) wydzielany ze śliną,
z sokiem żołądkowym i trzustkowym,
obecny na śluzówce w całym nie-
malże przewodzie pokarmowym jest
także potężnym inhibitorem sekrecji
kwasu solnego, promotorem wzrostu
komórek śluzówki, naprawy i regene-
racji. Bierze więc udział w leczeniu
owrzodzeń śluzówki.
Należy przypuszczać, że częstość
występowania wrzodów trawieńca
w nowoczesnych gospodarstwach
krów mlecznych będzie narastać wraz
z rozwojem nowoczesnych technolo-
gii intensyfikacji produkcji mleka nie
tylko u cieląt.
Typowe przyczyny
Choroba może wystąpić u młodych
osobników w okresie żywienia mle-
kiem lub preparatami mlekozastępczy-
mi, a także rzadziej w sytuacji zmiany
karmy na granulat czy pasze objęto-
ściowe. Bardziej narażone są osobni-
ki szybko zabierane od matek (obory
wysokotowarowe) i grupowane w celu
odchowu. Cielęta narażone są wtedy
na większy stres, który może zostać
pogłębiony transportem i kontaktem
z obcymi osobnikami własnego ga-
tunku. Do rozwoju wrzodów u cieląt
może także prowadzić nieprawidło-
we odpajanie (zbyt rzadkie lub zbyt
częste), przy użyciu źle przygotowa-
nego mleka (zbyt gorące, zimne) lub
preparatu mlekozastępczego. W tym
ostatnim przypadku duże znaczenie
ma nieprawidłowe wymieszanie kon-
centratów mlekozastępczych przy roz-
cieńczaniu wodą oraz podawanie ich
w nieodpowiedniej ciepłocie. Niere-
gularne żywienie, a co za tym idzie
Klasyfikacja wrzodów trawieńca
• Typ I – nadżerki i nieperforujące
wrzody. Początkowa forma zmian
patologicznych dotyczy uszkodze-
nia powierzchownych warstw błony
śluzowej ściany żołądka właściwego,
może występować niewielkie krwa-
wienie. Rozwija się proces zapalny,
który może przechodzić w chronicz-
ne zapalenie. W tym okresie zmiany
z reguły nie są rozpoznawane i czę-
sto możemy je stwierdzić dopiero po
uboju.
• Typ II – nieperforujące, krwawiące
wrzody z dużą utratą krwi. Proces
dotyczy głębszych struktur ściany
WETERYNARIA W TERENIE 3/2008 35
436191987.006.png 436191987.007.png 436191987.008.png 436191987.009.png 436191987.010.png 436191987.011.png 436191987.012.png 436191987.013.png 436191987.014.png 436191987.015.png 436191987.016.png
BYDŁO
trawieńca. Uszkodzenie warstwy
podśluzówkowej powoduje duże
krwawienie i rozwój anemii, a w wy-
niku reflektorycznego skurczu
odźwiernika i gromadzenia treści
w trawieńcu rozwija się alkaloza,
hypochloremia i hypokaliemia.
Przeważnie w okresie 24 godzin
dochodzi do uwolnienia zalega-
jącej treści i przerzucenia jej do
jelit. W trakcie przebiegu tej formy
rozwijają się objawy kliniczne i moż-
liwość przyżyciowego rozpoznania
klinicznego w oparciu o opisane
poniżej objawy.
• Typ III – perforujące wrzody z ostrym
miejscowym zapaleniem otrzewnej.
Mamy tu do czynienia z uszkodze-
niem całej grubości ściany trawieńca
i przedostaniem się czynników
zapalnych na powierzchnię otrzew-
nej. Jest to z reguły przyczynek do
rozwoju uogólnionego zapalenia
otrzewnej. W tym momencie le-
czenie staje się bardzo utrudnione
i często niestety dla hodowców
nieopłacalne.
• Typ IV – perforujące wrzody z rozla-
nym zapaleniem otrzewnej. Zmiany
występują pojedynczo albo mamy
do czynienia z dużą ilością perfora-
cji różnej wielkości lokalizujących
się najczęściej w części gruczołowej
(odźwierniku) na krzywiźnie więk-
szej trawieńca.
postękiwanie itp. Przy krwawiących
wrzodach bardzo charakterystyczna
jest zmiana zabarwienia kału na smo-
listy i okresowe jego rozluźnienie, aż
do wodnistej biegunki. Zwierzęta sła-
bo przyrastają albo tracą masę ciała.
Występują bladość błon śluzowych
naturalnych otworów ciała, osłabie-
nie, duszność, przyspieszenie akcji
serca i często drżenia mięśniowe.
Ostatecznie może rozwijać się po-
stępujące zaburzenie układu krąże-
nia i dochodzi do śmierci. W przy-
padku rozwoju perforujących zmian
ze względu na przedostawanie się
treści pokarmowej do jamy otrzewno-
wej mamy do czynienia z zapaleniem
otrzewnej, a co za tym idzie – z po-
stępującymi objawami bólowymi, stę-
kaniem, różnego stopnia bolesnością
powłok brzusznych przy omacywa-
niu, napięciem oraz z reguły całko-
witą utratą apetytu i często szybkim
zejściem śmiertelnym (nawet w kilka
godzin). Przy ograniczonym zapale-
niu otrzewnej i nieznacznej perforacji
może się także rozwinąć proces prze-
wlekły charakteryzujący się nawraca-
jącymi objawami braku lub spaczone-
go apetytu, spadkiem przyrostów lub
charłactwem zwierząt, okresowymi
wzdęciami, co jednak często może
prowadzić do eliminacji cieląt z dal-
szej hodowli bez postawienia konkret-
nego rozpoznania.
U osobników dorosłych z w pełni
rozwiniętymi przedżołądkami w po-
czątkowym okresie choroby na pierw-
szy plan wysuwają się niespecyficzne
objawy niestrawności, które mogą
różnie długo trwać i z różną często-
ścią się pojawiać. Najczęściej choru-
ją krowy, w różnym wieku i okresie
fizjologicznym. Z obserwacji wła-
snych autorów wynika jednak, że
większa liczba przypadków występuje
w wieku 2-6 lat i w okresie wczesnej
laktacji w gospodarstwach wysoko-
towarowych, szczególnie wolnosta-
nowiskowych. Schorzenie częściej
również dotyka najlepsze krowy
w stadzie – „rekordzistki”, przez co
zwiększają się straty ekonomiczne
hodowców. W trakcie trwania scho-
rzenia pojawiają się dodatkowe zmia-
ny, takie jak: okresowe zaburzenie
apetytu, okresowe wzdęcia, biegun-
ki na przemian z oddawaniem pra-
widłowego kału, stopniowy spadek
mleczności, postępujące wychudze-
nie, u niektórych zwierząt może nie-
znacznie wzrastać ciepłota, tętno
i oddechy. U zwierząt dotkniętych ob-
ficie krwawiącymi wrzodami, oprócz
wyżej opisanych zmian, błony śluzo-
we naturalnych otworów ciała są bla-
de (anemia), obwodowe części ciała
są zimne, kał jest z reguły papkowaty,
ale może także być wodnisty (biegun-
ka), koloru mniej lub bardziej ciem-
nego, nawet czarnego, nieraz także
z domieszką krwi. W miarę postępu
choroby coraz bardziej słabnie apetyt,
zwalnia perystaltyka żwacza, aż do jej
całkowitego braku, a podczas oma-
cywania okolicy podżebrowej prawej
(tj. przestrzeni leżącej pomiędzy linią
styczną do łuku żebrowego prostopa-
dłą do podłoża, linią białą i linią łuku
ostatniego żebra – miejsce badania
odźwiernika trawieńca w warunkach
fizjologicznych) może występować
różnego stopnia bolesność, która
może sugerować zaostrzenie proce-
su lub nawet miejscowy stan zapalny
otrzewnej, szczególnie gdy występu-
je silne napięcie powłok brzusznych
i miejscowe podwyższenie ciepłoty
ściany jamy brzusznej. Przy rozległym
stanie zapalnym otrzewnej wzrasta-
ją napięcie i bolesność jamy brzusz-
nej. Rośnie częstość tętna (powyżej
100/min), częstotliwość oddechów
(powyżej 50/min), może pojawiać
się bardzo wysoka gorączka powy-
żej 40-41°C oraz występuje całkowita
utrata mleczności. Przy perforującym
wrzodzie zejście śmiertelne może na-
stąpić nawet w ciągu 6-8 godzin. Au-
torzy prac badawczych na ten temat
podają, że śmiertelność w kolejnych
typach wynosi od 25% do nawet 100%
w typie IV.
Perforujące wrzody trawieńca nie
są zbyt często odnotowywane i mimo
leczenia w większości podawanych
opisów prowadzą do zejścia śmiertel-
nego, co potwierdzają też obserwacje
własne. W przypadku początkowych
stadiów choroby leczenie może przy-
nieść skutek, ale niestety ze względu
na koszty często podejmowana jest de-
cyzja o skierowaniu zwierząt do uboju
z konieczności.
Interesujące jest to, że nadżerki
i drobne owrzodzenia w obserwa-
cjach poubojowych zwierząt klinicznie
zdrowych występują w kilku, a nawet
kilkudziesięciu procentach badanych
trawieńców. W większości artykułów
Objawy
Uszkodzenia ściany trawieńca za-
leżnie od jego umiejscowienia i głę-
bokości wyzwalają objawy kliniczne
o dużej zmienności i jednocześnie
w pewnym stopniu różniące się u cie-
ląt ssących i osobników z pełni roz-
winiętymi przedżołądkami. U sztuk
młodych typ I może przebiegać bez
objawów zauważalnych przez hodow-
ców czy lekarzy. Tylko wyjątkowo
zwierzęta wykazują okresowo zmniej-
szony lub zmienny apetyt i nieznacz-
nie gorzej przyrastają, co jednak łą-
czy się w stawianych rozpoznaniach
z innymi problemami, a nie uszko-
dzeniem błony śluzowej trawieńca.
Przy dalszym rozwoju zmian poja-
wiają się coraz intensywniejsze zabu-
rzenia ze strony przewodu pokarmo-
wego, z bólami kolkowymi włącznie.
Inne objawy, które mogą, ale nie mu-
szą wystąpić, to okresowe wzdęcia,
intensywniejsze odbijanie gazów,
WETERYNARIA W TERENIE 3/2008 36
436191987.017.png 436191987.018.png 436191987.019.png 436191987.020.png 436191987.021.png 436191987.022.png 436191987.023.png 436191987.024.png 436191987.025.png
BYDŁO
zauważa się też, że objawy nie mu-
szą zawsze występować wszystkie na-
raz oraz mogą różnić się nasileniem,
a wpływ na przebieg procesu mają
także choroby towarzyszące, takie
jak: lewostronne przemieszczenie tra-
wieńca, schorzenia dotyczące macicy
i wymienia.
Rozpoznanie
Jest bardzo trudne, zwłaszcza bez wy-
konania badań dodatkowych.
1)Objawy kliniczne. Większość z nich
nie jest typowa, ale ciemny, smolisty
kał, czasem ze skrzepami lub nawet
pasemkami krwi, może wskazywać
na tę jednostkę chorobową. Do-
datkowo stwierdzona bolesność
trawieńca w prawej okolicy podże-
browej lub objawy zapalenia otrzew-
nej wskazują na konieczność badań
w tym kierunku.
2)Próba na obecność krwi utajonej
w kale. Wykonanie próby benzy-
dynowej lub użycie odpowiednich
testów do oznaczania krwi utajonej
dostępnych w laboratoriach daje
nam możliwość stwierdzenia przy-
puszczalnej obecności krwawiących
wrzodów, jeżeli kał nie zmienił
jeszcze zabarwienia lub jeśli nie
jesteśmy przekonani, czy jego barwa
pochodzi od krwi.
3)Badanie krwi. Najczęściej stwierdza
się: obniżony hematokryt (< 30%,
a nawet 15%), zmniejszoną ogólną
liczbę krwinek czerwonych w wielu
wypadkach poniżej 3 mln/mm 3 ,
leukocytozę – ale z reguły u zwie-
rząt dotkniętych perforującymi
wrzodami z zapaleniem otrzewnej,
obniżony poziom potasu (znacznie,
nieraz < 2-3 mmol/l) i/lub chloru
oraz pH krwi wskazujące na zasa-
dowicę nieoddechową. Obserwacje
własne wykazują także w większości
przypadków podwyższony poziom
bilirubiny. Anemia jest zauważana
w przypadku krwawiących wrzodów
trawieńca, ale niekoniecznie przy
perforujących zmianach. Niestety,
nie ma jednoznacznych wskazań co
do oznaczania konkretnych parame-
trów krwi.
4)Badanie obecności i jakości płynu
w jamie otrzewnowej (punkcja po
prawej stronie linii białej – ominięcie
żwacza, należy uważać na żyłę mlecz-
ną, najlepiej w najniższym punk-
cie jamy brzusznej). W przebiegu
WETERYNARIA W TERENIE 3/2008 37
436191987.026.png 436191987.027.png 436191987.028.png 436191987.029.png 436191987.030.png 436191987.031.png 436191987.032.png 436191987.033.png 436191987.034.png 436191987.035.png 436191987.036.png 436191987.037.png 436191987.038.png 436191987.039.png
BYDŁO
perforujących wrzodów wzrasta po-
ziom leukocytów, białka ogólnego
oraz można stwierdzić obecność ele-
mentów morfotycznych krwi i treści
pokarmowej.
5)Badanie treści trawieńca. Jedna
z pewniejszych metod potwierdza-
jących obecność wrzodów. W przy-
padku typu II krwawienie powoduje
nagromadzenie krwi i wzrost pH
z prawidłowo kwaśnego 2-4 nawet
do wartości 6-7. W innych typach
nieraz, niestety, jedynym śladem
istnienia wrzodów jest obecność
krwi lub ciemne zabarwienie treści
trawieńca.
6)Ostatnio prowadzone są badania
nad mniej inwazyjnymi i jednocze-
śnie równie pewnymi metodami
rozpoznawania wrzodów trawień-
ca. Badanie stężenia gastryny
w osoczu (wyraźne dwukrotne
podwyższenie poziomu) zastoso-
wał Ok’a. i wsp., natomiast Mesaric
stwierdził podwyższenie poziomu
pepsynogenu w surowicy u krów
z wrzodami trawieńca. Niestety,
problem polega na tym, że nie
można dokładnie powiedzieć,
kiedy będzie można wykorzysty-
wać w praktyce terenowej te nowe
kierunki w rozwoju badań nad
wrzodami żołądka właściwego
przeżuwaczy dające możliwość
wcześniejszego i pewniejszego
rozpoznania, tym bardziej że brak
jest dotychczas doniesień na temat
testów terenowych lub konkretnej
przydatności oznaczania np. białek
ostrej fazy (BOF).
antykoagulantem najczęściej jest
10% cytrynian sodu w ilości 3,8%;
• roztwory kaolinu i pektyny per os ,
przy zamkniętej rynience przeły-
kowej (2-3 litry 2 x dziennie) do
ustania krwawień;
• roztwory zawierające wapń, magnez
i fosfor w ilości 500 ml (gotowe);
• leki zobojętniające kwas solny per os ,
np. tlenek magnezu nawet 0,5-1 g/
kg m.c. (również CaCO 3 , MgCO 3 ,
Mg(HCO 3 ) 2 );
• witamina K (0,1-1 mg/kg m.c.) do-
mięśniowo lub dożylnie;
• witamina C (2-5 mg/kg m.c.) domię-
śniowo lub dożylnie;
• witamina AD3E (gotowy preparat)
– 10-20 ml/sztukę domięśniowo;
• płyny uzupełniające straty elektroli-
tów (20-50 ml/kg m.c.) glukozy 20-40%
(0,25-0,5 ml/kg m.c.), w zależności od
stopnia odwodnienia ustroju;
• można również stosować: blokery
receptora histaminowego H2, kobalt,
preparaty żelaza (niestety w Polsce
dla bydła w postaci iniekcji niedo-
stępne).
Leczenie
Zbyt późne rozpoznanie uniemożliwia
często właściwe leczenie. Dodatkowo
bardzo duża różnorodność objawów,
ich nasilenie, stan zwierzęcia i choro-
by towarzyszące uniemożliwiają
podanie konkretnych schematów
działania. Najczęściej stosowane ele-
menty terapii to:
• transfuzja krwi (przy dużym osłabie-
niu, tachykardii, duszności, niskim
hematokrycie); przy dużej stracie
krwi możemy podać nawet 20 ml/kg
m.c, pierwsze 200 ml bardzo po-
woli, po odczekaniu 10-15 minut
(brak powikłań), resztę najczęściej
z szybkością 10 ml/kg/godzinę;
Piśmiennictwo dostępne u autorów.
WETERYNARIA W TERENIE 3/2008 38
436191987.040.png 436191987.041.png 436191987.042.png 436191987.043.png 436191987.044.png 436191987.045.png 436191987.046.png 436191987.047.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin