Tort ananasowy
Początek formularza
Skladniki:
Biszkopt:-6 jajek-18 dkg mąki pszennej-18 dkg maki ziemniaczanej-6 łyżek zimnej wody-36 dkg cukru-cukier waniliowy-1 łyżeczka proszku do piecz.-0,5 l śmietany kremówki (36%)-0,5 szkl. cukru pudru-1 puszka ananasów-10 dkg migdałów w płatkach
Przepis:
Biszkopt:Białka oddzielić od białek, Białka ubić na sztywno z wodą, dodać żółtka, następnie cukier> ubijać aż masa stanie się jasnożółta. Mąkę zmieszać z proszkiem d.p, następnie wmieszać powoli w masę jajeczną. Tortownicę wysmarować łuszczem, posypać mąką, wylać masę biszkoptową. Upiec.Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu.Biszkopt przekroić na 3 części, każdą warstwę biszkoptu nasączyć lekko sokiem z puszki, przekładać następnie warstwowo bitą śmietaną i ananasami odsączonymi z puszki. na koniec ozdobić tort po bokach prażonymi migdałami.
Dół formularza
barbarauczciwek