rolada drożdżowa z pieczarkowo-cebulowym farszem.doc

(112 KB) Pobierz

Rolada drożdżowa z pieczarkowo-cebulowym farszem 


Przepis pochodzi z książki kucharskiej Kulinarne fascynacje - czyli coś z sekretów mojej kuchni.

Przygotowanie: 2 godziny

Pieczenie: 30 minut

Smażenie: 15 minut

Trudność: średnia

 

Składniki na 4 porcje
 

 

 

 

Ciasto:

 

 

 

 

 

3 dkg drożdży

 

 

szczypta cukru

 

 

2 szklanki mąki

 

 

pół łyżeczki soli

 

 

4 łyżki oleju słonecznikowego

 

 

 

 

 

 

 

 

Farsz:

 

 

 

 

 

50 dkg pieczarek

 

 

2 duże cebule

 

 

4 łyżki oliwy z oliwek

 

 

 

 

 

 

 

 

Przyprawy:

 

 

 

 

 

sól

 

 

pieprz czarny mielony

 

 

chili

 

 

pieprz cayenne

 

 

 

 

 

 

 

 

białko do posmarowania wierzchu rolady

 

 

 

 

 


Etapy przygotowania
 

1.

Drożdże rozpuszczamy z odrobinką cukru w ciepłej wodzie. Odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy resztę składników - dobrze wyrabiamy ciasto tak by łatwo odchodziło od ręki i bylo lśniące. Tak wyrobione ciasto rozwałkujemy na duży kwadrat i pozostawiamy pod przykryciem na godzinę.

 

 

 

 

2.

Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki a cebulę kroimy w kosteczkę. Podsmażamy je na oliwie na złotawy kolor. Studzimy. Wystudzony farsz wykładamy na wyrośnięty "kwadrat" drożdżowego ciasta.

 

 

 

 

3.

Ciasto z farszem zwijamy w roladę i odstawiamy na 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy jej wierzch białkiem tak by była lśniąca po upieczeniu.

 

 

 

 

4.

Roladę pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180*C. Smacznego !!!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin