Zupa z kalafiora zapiekana pod serową skorupką
Gęsta i pożywna zupa, która jest po prostu pyszna. Również dzięki zapieczonej serowej skorupce...Przepis, zmodyfikowany przeze mnie, z "Delicious".Gęsta zupa z kalafiora zapiekana pod serową skorupką1 l mleka1 główka kalafiora1 listek laurowy50 g masła350 g posiekanej drobno cebuli25 g mąki200 ml bulionu warzywnego350 g sera żółtego (najlepiej gruyere lub cheddar), startego na tarce1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowejKalafior podzielić na małe różyczki. Włożyć do garnka, zalać mlekiem, dodać listek laurowy i gotowac tak długo, aż kalafior bedzie miekki.W drugim garnku rotopić masło, dodać cebulę. Smażyc 5 minut.Dodać mąkę, ciągle mieszając, gotować minutę. Dodać bulion, a następnie mleko i kalafior.Podgotować 1-2 minuty.Dodać 300 g startego sera i doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką.Piekarnik nagrzać do temp. 220 st C (najlepiej jeśli mamy grill).Zupe przelać do żaroodpornych miseczek, posypać pozostałym serem. Miseczki ustawić na blaszce do pieczenia i wlać do blaszki tyle wody, by woda siegała połowy wysokosci miseczek.Piec 10-15 minut, do czasu aż ser zacznie bulgotać i być złoty.Smacznego!
xyzgeo