Frittata ze szparagami i łososiem.
Po tym, jak w tym sezonie pierwszy raz spróbowałam zielonych szparagów, zaczęło się u mnie istne szparagowe szaleństwo. Zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia i mam wrażenie, że pasują dosłownie do wszystkiego. Tym razem - frittata!
Dla 2 osób:Szparagi zielone (u mnie 12szt)100g wędzonego łososiamłoda cebulka6 jajek3 łyżki mleka1 łyżka mąki (u mnie owsiana, może być też skrobia)1 łyżka otrębówsól morskapieprzzioła prowansalskieSzparagi obieramy - odłamujemy zdrewniałe końcówki, obieramy z łusek, odcinamy główki, a resztę kroimy na kawałki długości około 2cm. Wrzucamy je na 30 sekund do osolonego wrzątku. Na koniec wrzucamy na kilka sekund główki i odcedzamy.Na patelni rozgrzewamy kilka kropel oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojoną w piórka młodą cebulkę. Gdy się zeszkli wrzucamy łososia i szparagi. Mieszamy chwilkę i zdejmujemy z ognia .W misce roztrzepujemy jajka mikserem, aby masa była puszysta. Przyprawiamy w trakcie miksowania.Naczynie żaroodporne smarujemy odrobinką masła lub oleju roślinnego. Wykładamy mieszankę z patelni, rozkładamy równomiernie, po czym zalewamy masą jajeczną. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy aż się ładnie zarumieni - u mnie około 15 minut.Ja podałam frittatę z pomidorkami i obficie posypaną parmezanem :)
You might also like:
Sałatka z łososiem, jajkiem i bagietką czosnkową.
Pełnoziarnista tarta ze szparagami i ...
Risotto z krewetkami i groszkiem.
Makaron ze szparagami.
LinkWithin
Autor: Miss Disorderly o 06:11 5 komentarzy:
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook
Etykiety: jajka, obiadowo, rybka, warzywnie
xyzgeo