Naleśniki z kremem budyniowym
Przepis
· Menu
· Blog
· Galeria
· Wideo
· Od kuchni
Początek formularza
Dół formularza
·
o VIVA LA PASTA
o WŁOSKIE SMAKI
o ZIELONY ŚRODEK
o POLSKI FUSION
o DANIA DLA DWOJGA
o RYBY I OWOCE MORZA
o KUCHNIA ANGIELSKA
o KUCHNIA HISZPAŃSKA
o DANIA FRANCUSKIE
o PAŁAC SMOKA
o DOMOWA PIEKARNIA
o DESERY
§ BABKI
§ BEZY
§ BROWNIE
§ CIASTA
§ CIASTECZKA
§ CZEKOLADA
§ MAZURKI
§ MUFFINY i BABECZKI
§ PANNA COTTA
§ SEMIFREDDO
§ SERNIKI
§ TARTY
§ TIRAMISU
§ TORTY
§ TRUFLE
§ Cafe affogato
§ Domowy Baileys
§ Galaretki kawowe
§ Galaretki truskawkowe
§ Kawa mrożona
§ Lamingtony
§ Mango i Ananas
§ Naleśniki z kremem
§ Owoce w syropie
§ Pischinger
§ Ryż zapiekany
§ Ryż z owocami
70 i dżemem truskawkowym
Składniki, 4 porcje:Ciasto naleśnikowe na cienkie naleśniki:• 115 g mąki pszennej np. tortowej• 2 duże jajka• 300 ml mleka• 2 łyżki cukru• szczypta soli• 30 g roztopionego masłaWaniliowy krem budyniowy:• 1/2 torebki budyniu wanilinowego + 250 ml mleka do jego ugotowania + około 3 łyżek cukru lub do smaku• 250 g serka mascarpone• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego• opcjonalnie - 2 łyżki likieru kokosowego lub pomarańczowego, 1 łyżka rumuoraz: słoiczek dżemu truskawkowegoPrzygotowanie:
· Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier i sól. Zmiksować na jednolite ciasto, na koniec dodać roztopione i ostudzone masło i jeszcze raz zmiksować. Przykryć i odstawić na około 30 - 60 minut. Przed smażeniem ciasto zmiksować.
· Ugotować budyń w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając 3 łyżki cukru, ostudzić. Do budyniu dodać serek mascarpone i wanilię i krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników. Na koniec wymieszać z likierem jeśli go używamy.
· Rozgrzać patelnię naleśnikową i usmażyć cienkie naleśniki. Przekładać kremem budyniowym i smarować dżemem. Składać w dowolny sposób i podawać. Można na chwilkę kłaść na patelnię i podgrzewać. Czytaj więcej w BLOGU.
xyzgeo