Naleśniki z kremem budyniowym.docx

(240 KB) Pobierz

Naleśniki z kremem budyniowym

Przepis

·         Menu

·         Blog

·         Galeria

·         Wideo

·         Od kuchni

Początek formularza

 

Dół formularza

·          

o        VIVA LA PASTA

o        WŁOSKIE SMAKI

o        ZIELONY ŚRODEK

o        POLSKI FUSION

o        DANIA DLA DWOJGA

o        RYBY I OWOCE MORZA

o        KUCHNIA ANGIELSKA

o        KUCHNIA HISZPAŃSKA

o        DANIA FRANCUSKIE

o        PAŁAC SMOKA

o        DOMOWA PIEKARNIA

o        DESERY

§         BABKI

§         BEZY

§         BROWNIE

§         CIASTA

§         CIASTECZKA

§         CZEKOLADA

§         MAZURKI

§         MUFFINY i BABECZKI

§         PANNA COTTA

§         SEMIFREDDO

§         SERNIKI

§         TARTY

§         TIRAMISU

§         TORTY

§         TRUFLE

§         Cafe affogato

§         Domowy Baileys

§         Galaretki kawowe

§         Galaretki truskawkowe

§         Kawa mrożona

§         Lamingtony

§         Mango i Ananas

§         Naleśniki z kremem

§         Owoce w syropie

§         Pischinger

§         Ryż zapiekany

§         Ryż z owocami

·          

·          

·          

·          

 

Naleśniki z kremem budyniowym

70
i dżemem truskawkowym

http://www.kwestiasmaku.com/images/drukuj.gif
http://www.kwestiasmaku.com/images/wpis_na_blogu.gif 

http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/879.nalesniki-z-kremem-budyniowym/nalesniki-z-kremem-budyniowym-00.jpg


Składniki, 4 porcje:

Ciasto naleśnikowe na cienkie naleśniki:
115 g mąki pszennej np. tortowej
2 duże jajka
300 ml mleka
2 łyżki cukru
szczypta soli
30 g roztopionego masła

Waniliowy krem budyniowy:
1/2 torebki budyniu wanilinowego + 250 ml mleka do jego ugotowania + około 3 łyżek cukru lub do smaku
250 g serka mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
opcjonalnie - 2 łyżki likieru kokosowego lub pomarańczowego, 1 łyżka rumu



oraz: słoiczek dżemu truskawkowego

Przygotowanie:

·         Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, mleko, cukier i sól. Zmiksować na jednolite ciasto, na koniec dodać  roztopione i ostudzone masło i jeszcze raz zmiksować. Przykryć i odstawić na około 30 - 60 minut. Przed smażeniem ciasto zmiksować.

·         Ugotować budyń w mleku zgodnie z instrukcją na opakowaniu dodając 3 łyżki cukru, ostudzić. Do budyniu dodać serek mascarpone i wanilię i krótko zmiksować - tylko do połączenia się składników. Na koniec wymieszać z likierem jeśli go używamy.

·         Rozgrzać patelnię naleśnikową i usmażyć cienkie naleśniki. Przekładać kremem budyniowym i smarować dżemem. Składać w dowolny sposób i podawać. Można na chwilkę kłaść na patelnię i podgrzewać. Czytaj więcej w BLOGU.



http://www.kwestiasmaku.com/zdjecia/879.nalesniki-z-kremem-budyniowym/nalesniki-z-kremem-budyniowym-01.jpg 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin