Chłodnik jogurtowy.
Gdy słupek rtęci sięga na termometrze trzydziestu stopni odechciewa się wszystkiego. Nawet jedzenia, a szczególnie takiego na ciepło. Idealna wtedy jest chłodna i lekka zupa. Chłodnik! Pyszny, kremowy, orzeźwiający. Idealny na upalne dni. A najwspanialszy chyba jest w nim czas wykonania. No i to, że nie trzeba stać przy parujących garnkach ;)
Składniki:1 duży kubek jogurtu naturalnego1 duży kubek kefiru3 ogórki gruntoweok. 6-8 rzodkiewekszczypiorekkopereksól morskaświeżo mielony pieprz3 ząbki czosnkuDo garnka lub miski wlewamy jogurt i kefir. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa siekamy drobno - ogórki i rzodkiewki w ćwiartki. Dodajemy dużo koperku. Mieszamy wszystko razem, sprawdzamy, czy dobrze przyprawione (trzeba uważać, żeby nie przesolić).
You might also like:
Zupa-krem czosnkowy.
Crema di porri.
Krupnik.
Zupa z pieczonych pomidorów.
LinkWithin
Autor: Miss Disorderly o 02:18 13 komentarzy:
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook
Etykiety: obiadowo, warzywnie, zupa
xyzgeo