Chłodnik jogurtowy.docx

(185 KB) Pobierz

Chłodnik jogurtowy.

Gdy słupek rtęci sięga na termometrze trzydziestu stopni odechciewa się wszystkiego. Nawet jedzenia, a szczególnie takiego na ciepło. Idealna wtedy jest chłodna i lekka zupa. Chłodnik! Pyszny, kremowy, orzeźwiający. Idealny na upalne dni. A najwspanialszy chyba jest w nim czas wykonania. No i to, że nie trzeba stać przy parujących garnkach ;)

http://1.bp.blogspot.com/-2Qx6rvcums4/T-GRRb2WaKI/AAAAAAAAAn0/IUaokJW2s0M/s640/chlodnik2.jpg


Składniki:
1 duży kubek jogurtu naturalnego
1 duży kubek kefiru
3 ogórki gruntowe
ok. 6-8 rzodkiewek
szczypiorek
koperek
sól morska
świeżo mielony pieprz
3 ząbki czosnku

Do garnka lub miski wlewamy jogurt i kefir. Przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa siekamy drobno - ogórki i rzodkiewki w ćwiartki. Dodajemy dużo koperku. Mieszamy wszystko razem, sprawdzamy, czy dobrze przyprawione (trzeba uważać, żeby nie przesolić).

http://4.bp.blogspot.com/-oUhsYCuo6uU/T-GTQaDCB9I/AAAAAAAAAoM/asAQHFaMmwI/s640/chlodnik1.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-OHHBRzT1DU0/T-GTyttlBoI/AAAAAAAAAoU/4HmWGs3S12o/s640/chlodnik3.jpg

You might also like:

Zupa-krem czosnkowy.

Crema di porri.

Krupnik.

Zupa z pieczonych pomidorów.

LinkWithin

Autor: Miss Disorderly o 02:18 13 komentarzy:

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook

Etykiety: obiadowo, warzywnie, zupa

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin