Krewetki z ryżem na gorąco.doc

(64 KB) Pobierz
Krewetki z ryżem na gorąco

Krewetki z ryżem na gorąco





Składniki

40 dag krewetek mrożonych, 4 łyżki oleju, 2 cebule, natka selera, ząbek czosnku, zielona papryka, 5 dojrzałych pomidorów, łyżeczka słodkiej papryki, liść laurowy, tymianek, 2 krople sosu tabasco, 25 dag ryżu (2 torebki), sól

Jak ważyć?

Sposób przyrządzania

Posiekać obrane i umyte cebule oraz natkę selera. Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne i pociąć ją na drobne kawałeczki, czosnek przecisnąć przez praskę. Pomidory zalać wrzącą wodą i pozostawić w niej na kilkanaście sekund, a następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju obsmażać przez 5 min posiekaną cebulę z selerem, paprykę i czosnek, potem dodać liść laurowy, słodką paprykę, tymianek, sos tabasco, kawałki pomidorów i sól. Dusić przez 15 min, wrzucić krewetki i dusić jeszcze kolejne 4 min. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin