peklowanie wędzonek i kiełbasy.doc

(25 KB) Pobierz

Peklowanie wędzonek

 

 

 

 

Waga mięsa x 0,4 l. wody = ilość solanki

 

Peklosól od 0,8 do 1 kg na 10 l.wody

 

Cukier 1% ciężaru solanki

 

. Odmierzam ilość wody z kranu, ale dobrej wody, której nie przegotowuję, wsypuję mieszankę peklującą , cukier i. maggi. Mieszam do rozpuszczenia się składników.

 

Obieram jedną główkę czosnku, kroję i wrzucam do solanki. Mam już przygotowany wywar z następujących przypraw ( na wsi obowiązkowy):
 

2 dkg pieprzu w ziarnkach,
10-12 listków liści laurowych,
0,5 dkg ziela angielskiego.
 

Wlewam to do solanki, mieszam i już gotowa. Odlewam z niej część, którą będę nastrzykiwał wędzonki.


Nastrzyk strzykawką 60 ml., wystarcza na jedną wędzonkę o wadze 0,80 - 0,90 kg., tj 6 - 7 %. Zdejmuję igłę naciągam solankę do strzykawki, nakładam igłę, 5 - 6 nakłuć i jedna wędzonka nastrzyknięta.

Po 20 -30 minutach takich zabiegów wszystkie wędzonki nastrzyknięte i włożone w solankę, która znajduje się w dwóch plastykowych, wielkich 30 - litrowych wiadrach z przykrywkami.

 



peklowanie kiełbasy

 

mięso na kiełbasy pekluje się na sucho, biorąc 2,10 do 2,30 kg peklosoli  na 100 kg mięsa

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin