egzaminzsadow.doc

(243 KB) Pobierz
1

1. Agrotechniczne metody zapobiegania zamierania pędów malin.

-          przerzedzanie gęstych plantacji malin

-          wycinanie pędów

 

3.  Cele cięcia drzew:

o       stworzenie silnego szkieletu drzewa

o       nadanie drzewu odpowiedniego kształtu

o       utrzymanie równowagi między wzrostem a owocowaniem a przez to zwiększenie plonu i zapewnienie corocznego owocowania

 

U młodych drzew cięcie pozwala ustalić nową równowagę między korzeniami a częścią nadziemną, ponadto wycina się wybrane pędy szkieletowe zanim roślina za bardzo się rozrośnie. Mimo mocnego przycięcia w następnym roku roślina silnie wybija w pędy co pozwala kształtować koronę.

 

U drzew w pełni rozwoju stosuje się cięcie zachowawcze które pozwala zachować równowagę między plonowaniem i tworzeniem nowych przyrostów. Najpierw wycina się pędy konkurencyjne i te które rosną do wnętrza korony.

 

U starych drzew stosuje się cięcie odmładzające polegające na całkowitym odnowieniu korony. Gałęzie szkieletowe wycina się aż do niewielkich czopów, na każdym z nich musi pozostać co najmniej jedna gałąź.

 

4.  Cele przygotowania gleby pod sad

UWOLNIENIE GLEBY OD CHWASTÓW TRWAŁYCH, POPRAWIENIE STRUKTURY GLEBY, WZBOGACENIE GLEBY W SUBSTANCJE ORGANICZNE, DOPROWADZENIE GLEBY DO WŁAŚCIWEJ KWASOWOŚCI (pH), Uzupełnienie brakujących składników pokarmowych

 

5. Co to są nektaryny

Nektaryny to owoce powstałe na skutek samorzutnej mutacji brzoskwiń. Posiadają gładką skórkę oraz ciekawy aromat.

 

6. Samopłodność (samozgodność, samopylność) u roślin sadowniczych

Samopylność – to zdolność do zapylenia tylko pyłkiem z pręcików tego samego kwiatu lub pyłkiem z pręcików kwiatów tylko z tego samego osobnika

 

-          brzoskwinia

-          truskawka

-          morela

 

7. Nawożenie organiczne przed założeniem sadu

stosuje się na ogół w powiązaniu z głęboką orka, wzbogacenie głębszych warstw gleby w substancję organiczną OBORNIK (40-60 t/ha) - gospodarstwa wyspecjalizowane nie dysponujące własnym obornikiem, - wysoka cena, istotne koszty transportu związane z odległością od źródła zakupu KOMPOSTY KOMUNALNE - dość istotne ceny oraz istotne koszty transportu, wysoka zawartość chlorków dyskwalifikuje je do zastosowania pod jagodowe NAWOZY ZIELONE, - ogólnie dużo tańsze niż obornik, mieszanki 1-rocznych roślin motylkowych np. z: gorczycą, rzepakiem jarym lub rzepikiem (wysoki koszt nasion)

Zalety GORCZYCY: Niski koszt nasion, Szybkie kiełkowanie i głuszenie chwastów, Krótki okres wegetacji (można wysiewać i przyorywać 2-3 razy w sezonie),ograniczenie nicieni, Przyorywanie w fazie początkowego kwitnienia-największa masa zielona, Przed przyoraniem zwałować (rośliny okrywowe do sadu – łubin wąskolistny, łubin żółty, peluszka, wyka jara, rzepak jary, rzepik jary, facelia, seradela, słonecznik)

 

8. Nawożenie mineralne przed założeniem sadu.

przed założeniem sadu-składniki wolno przemieszczające się ZASADY POBIERANIA PRÓBEK GLEBOWYCH zakres analiz - P i K wg Egnera-Riehma, - Mg w wyciągu Schachtschabela, - PH w KCl, - Ewentualnie skład granulometryczny

NAWOŻENIE FOSFOREM, 200-300 kg P2O5, celowe tylko przy bardzo niskiej zasobności gleby w ten składnik NAWOŻENIE POTASEM, 150-300 kg K2O, zależne od wyników analizy gleby i dawki i formy nawozów PODZIAŁ GLEB POD WZGLĘDEM KWASOWOŚCI pH w KCl (w H2O) bardzo kwaśny ,4,5 (<5), kwaśny 4,6-5,5 (5,1-6,0), lekko kwaśny 5,6-6,5 (6,1-6,7), obojętny 6,6-7,2 (6,8-7,4), zasadowy 7,3 (.7,5)

WAPNIOWANIE I MAGNEZOWANIE Rodzaje wapna- zwykłe lub magnezowe, Wybór odpowiedniego wapna w zależności od: Składu mechanicznego gleby, Potrzeby nawożenia magnezem, Dawki zależne od pH i składu granulometrycznego, Uwaga na przelicznik z CaO na CaCO3

MAKSYMALNE DAWKI NAWOZÓW WAPNIOWYCH I WAPNIOWO-MAGNEZOWYCH - stosowane jednorazowo w sadach i plantacjach jagodowych lub przed ich założeniem, celowe tylko wapno magnezowe, jeżeli zawartość Mg w glebie jest równocześnie niska lub średnia, przy zastosowaniu wapna węglanowego (CaCO3 lub CaCO3+MgCO3)  podane dawki należy pomnożyć przez 1,8

 

11.  ZMĘCZENIE GLEBY (problem replantacji)

(specyficzna, mieszana) OGRANICZENIE WZROSTU I PLONOWANIA ROŚLIN PRZY CZĘSTEJ ICH UPRAWIE NA TYM SAMYM STANOWISKU POPRZEZ; USZKODZENIE SYSTEMU KORZENIOWEGO
[nekrozy tkanki korkowej, zanik włośników], OGRANICZENIE POBIERANIA WODY
I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH

Najwrażliwsze: brzoskwinia, jabłoń, wiśnia, czereśnia, truskawka, porzeczka, malina.  Drzewa na podkładkach karłowych i półkarłowych
są wrażliwsze niż na silnie rosnących i siewkach, Zmęczenie gleby częściej występuje na glebach lekkich niż żyznych. ROŚLINY ODPORNE NA ZMĘCZENIE GLEBY cechują się mechanizmami antagonistycznymi w stosunku do czynników zmęczenia gleby (np. pszenica). Powszechność problemu pojawiła się wraz z intensyfikacją sadów – wprowadzania karłowych podkładek, zwiększanie gęstości nasadzeń, częsta wymiana nasadzeń drzew czy krzewów, CHARAKTERYSTYKA OBJAWÓW ZMĘCZENIA - zahamowanie we wzroście części nadziemnej, - skrócenie międzywęźli pędów, - drobnienie liści, - nekrozy na korzeniach - ograniczenie wielkości systemu korzeniowego, - zanik włośników, - w skrajnych przypadkach zamieranie całych roślin

 

12. Czynniki decydujące o nasłonecznieniu drzew w sadzie.

·         Intercepcja światła

·         Wskaźnik powierzchni liściowej

·         Dystrybucja światła

 

14. CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ROZMIARY DRZEW (warunkujące ich optymalną rozstawę) – gatunek, odmiana, podkładka lub wstawka, wysokość okulizacji lub długość wstawki, warunki klimatyczne (długość okresu wegetacyjnego i opady), żyzność gleby, sposób formowania drzew

 

15. Czynniki od których zależy wykształcenie się rumieńca na jabłkach

·         Światło – antocyjany tworzące rumieniec pojawiają się tylko na świetle

·         Temperatura w ciągu 3 tygodni przed zbiorem – im niższa jest temperatura nocą tym lepiej się barwią jabłka

·         Antocyjany tworzą się przy dużej ilości cukrów, dlatego tworzą się na drzewach o dobrze rozwiniętym zdrowym ulistnieniu

 

18. Przyczyny zmęczenia gleby:

Czynniki abiotyczne:

1.      Zła struktura gleby (ugniecenie),

2.      Pozostałości herbicydów doglebowych: istotne przy sadzeniu gatunków wrażliwych np. na simazynę, jak pestkowe. Utrzymywanie szerokich pasów herbicydowych może zaostrzać problemy replantacji w związku z niższą zawartością substancji organicznej w glebie.  „zatrucie” gleby spowodowane nadmiernym wieloletnim nawożeniem azotowym - drastyczny spadek pH i towarzyszące mu nagromadzenie toksycznych jonów Al3+ i Mn2+; naruszenie równowagi kationów; niedobór Mg wywołany nadmiernym nawożeniem K, zubożenie owoców w Ca i podwyższony stosunek K/Ca w jabłkach z drzew posadzonych w obrębie pasów herbicydowych utrzymywanych w starym sadzie; zakwaszenie gleby w pasach herbicydowych.

Czynniki biotyczne (związanie z obecnością żywych organizmów): nicienie (niespecyficzna), grzyby, promieniowce, bakterie (specyficzna)

ROLA MIKROORGANIZMÓWpośrednia - powstawanie toksycznych związków w wyniku rozkładu korzeni pozostających w glebie po wykarczowanych drzewach. W wyniku rozkładu korzeni powstają glikozydy, amygadalina, purazyna, które mogą ulegać przemianie mikrobiologicznej w cyjanowodór toksyczny dla korzeni brzoskwiń. Dla jabłoni toksyczny może być etylen. Bezpośrednia - bakterie z rodziny Pseudomonas mogą ograniczać wzrost korzeni u jabłoni, promieniowce – Actinomycetes – przenikają przez oskórek korzeni lub włośników do epidermy, wnikają do komórek niszcząc je.

ROLA GRZYBÓW – pośrednia - Udział w powstawaniu z rozkładających się korzeni substancji, które są toksyczne dla młodych korzeni nowo sadzonych roślin

NICIENIE (niespecyficzna) – jako polifagi mogą pasożytować na wielu różnych żywicielach: - mogą być przyczyną problemu, gdy sadzimy wiśnie po jabłoniach, liczne populacje nicieni tworzą się głównie na glebach lekkich, Mechanizm szkodliwego działania: W czasie odżywiania się wytwarzają substancje toksyczne dla roślin

BAKTERIE – bezpośrednia – ich działanie może być negatywne np. niektóre szczepy Bacilluus subtillis powodują osłabienie wzrostu, lecz są bakterie które stymulują wzrost przez produkcję kwasu [IAA] (witaminy) lub ograniczają liczebności grzybów. Pseudomonas sp. - Ograniczenie wzrostu siewek jabłoni – nekrozy wierzchołków korzeni. Bacills subtillis - Niektóre szczepy mogą negatywnie wpływać na wzrost jabłoni, Generalnie nie jest patogeniczna dla roślin, jeżeli jej liczebność nie jest wysoka

PROMIENIOWCE – Actinomycetales - Wnikają przez oskórek korzeni lub włośniki do epidermy, W wyniku niszczenia komórek następuje zamieranie epidermy, System korzeniowy wytwarza znacznie mniej korzeni włośnikowych, Korzenie są zniekształcone i mniejsze. Silniej porażają korzenie roślin z rodziny Rosaceae lecz i tu zaobserwowano gatunki na których było brak uszkodzeń [antypka ,śliwy].

 

 

 

 

 

22. Czynniki ograniczające penetrację korzeni w głąb gleby.

-          ORSZTYN – zbite warstwy gleby na niewielkiej głębokości, wysoki poziom wody gruntowej, płytkie zaleganie wody gruntowej,

-          OGLEJENIE  - wahania poziomu wody gruntowej, zła aeracja głębszych warstw gleby

 

 

23. Gatunek jabłoni i grusz uprawnych

Malus x domestica, Pyrus communis

 

24. Formowanie koron metoda Brunnera

Polega na kombinacji dwóch sposobów cięcia w celu ograniczenia siły wzrostu młodych drzew. Najpierw skraca się silny rosnący pionowo do góry pęd, a także sąsiedni słabszy. Ma to na celu odciągnięcie energii wzrostu od cieńszego pędu w kierunku grubszego. Gdy na silniejszym skróconym pędzie nowe przyrosty osiągną długość około 20–25 cm usuwa się go całkowicie. Postępowanie takie pozwala na pozbycie się zbyt silnych gałęzi bez stymulacji nadmiernego wzrostu nowo wyrastających pędów. Metoda ta może być stosowana w systemach Steep Leader i Spanish Bush.

 

25.  formy zagospodarowania jabłek i kierunki ich eksportu.

– świeże spożycie

-          przetwórstwo:

o       koncentrat jabłkowy

o       przeciery

o       przemysł alkoholowy

 

kierunki eksportu: Rosja, Białoruś, Niemcy, Litwa, Łotwa, Rumunia, Czechy, Słowacja

 

26.  Problemy w uprawie czereśni.

·         duża wrażliwość na mróz,

·         pękanie i gnicie owoców,

·         rak bakteryjny,

·         mała dostępność podkładek,

·         szkody wyrządzone przez ptactwo

 

27. problemy w uprawie śliw

·         Duża wrażliwość drzew na niskie temperatury

·         Ospowatość śliwy – szarka

·         Brak karłowych podkładek dla śliw

 

28. problemy w uprawie wiśni:

·         Właściwa polityka marketingowa

·         Dobór odmian i podkładek do sadów wiśniowych

·         Modele sadów wiśniowych

·         Ochrona drzew przed chorobami i szkodnikami

 

29.  jabłka -  2500 tys. ton

              gruszki – 77 tys. ton

              truskawki – 185 tys. ton

              porzeczki – 192 tys. ton

 

31.  AZOT –

NIEDOBÓR - zahamowanie wzrostu-krótkie cienkie przyrosty, przedwczesny koniec wzrostu, cienkie bladozielone lub żółte liście, najpierw żółknące u nasady, owoce żółkną przed dojrzeniem, są zarumienione, drobne i przedwcześnie opadają, obecnie objawy ujawniają się bardzo rzadko, chyba że zastosowany zostanie niewłaściwy międzyplon np.: rośliny zbożowe przed drzewami

NADMIAR - spotykany częściej niż niedobór, pędy rosną bardzo bujnie- zwłaszcza u młodych drzew, następuje obniżenie wytrzymałości na mróz, owoce mają słaby rumieniec, a owoce duże źle się przechowują (gnicie, choroby przechowalnicze)

 

32. Przydatność analizy gleby do określania potrzeb nawozowych K, MG i P jest niewielka, jedynie gdy dotyczy głębszych warstw przydatna może się okazać analiza dotycząca Mg. (Mg w górnych warstwach brak, bo jest z gleby lekkiej wypłukiwany)

 

34. Preparaty chemiczne do przerzedzania zawiązków w czasie kwitnienia.

·         Mocznik

·         Tiosiarczan amonu - ATS

·         ETEFON Ethrel

 

35.   Cechy decydujące o przydatności gleby pod sad.

1. Ocena kształtu i wielkości pola;

2.      ocena topografii terenu (ew. zastoiska mrozowe, wystawa, nachylenie stoku);

3.      Ocena gleby na profilu;

4.      Pobieranie próbek gleby do analiz

5.      Potrzeba organizacji usług w zakresie przydatności terenu pod sad.

 

38. Najważniejsze gatunki biorące udział w  powstaniu odmian truskawki

Fragaria virginiana (8n=56) x Fragaria chiloensis (8n=56)---Fragaria ananasa (8n=56)

 

39. Jakie są charakterystyczne objawy zmęczenia gleby?

- zahamowanie we wzroście części nadziemnej,

-          skrócenie międzywęźli pędów,

-          drobnienie liści, - nekrozy na korzeniach

-          ograniczenie wielkości systemu korzeniowego,

-          zanik włośników,

-          w skrajnych przypadkach zamieranie całych roślin

 

40.  Mechanizmy obronne przed powstawaniem uszkodzeń mrozowych

1. Opóźnienie wyrównywania się temperatur:

+ okrywa łusek na pąkach

+ gruba warstwa korka chroniąca pień

2. Przeciwstawienie się zamarzania treści komórki

+ obniżenie temperatury zamarzaniu soku komórkowego

+ przechłodzenie

+ hartowanie

 

41. Systemy nawadniania roślin sadowniczych

1. nawadnianie grawitacyjne:

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin