mini pizze w zdrowym wydaniu.docx

(50 KB) Pobierz

Kto lubi pizze ?
Dziś mamy dla Was propozycję na szybkie mini pizze w zdrowym wydaniu:) z mąki pełnoziarnistej, błyskawicznych płatków owsianych i dodatkiem sosu pomidorowego oraz świeżych warzyw.
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej(np. żytnia lub razowa)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka letniej wody (250ml)
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki dobrej oliwy
obkład:
1 szklanka gęstego sosu pomidorowego
1 kulka mozzarelli light
1 opakowanie mini mozzarelli light
kilka plasterków chudej szynki
do dekoracji:
pomidory koktajlowe, zielony ogórek, papryka w różnych kolorach, kukurydza z puszki, szczypiorek, rzodkiewki, oliwki, kapary
Drożdże pokrusz, zalej 1/3 szklanki letniej wody, dodaj łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką , odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 50 stopni. Do dużej miski wsyp resztę mąki pszennej, mąkę żytnią oraz płatki owsiane. Wymieszaj. Dodaj resztę wody i zacznij wyrabiać ciasto – na początku możesz to zrobić z pomocą miksera. Po chwili dodaj sól i dalej wyrabiaj. Następnie wlej zaczyn drożdżowy, zagniataj 2-3 minuty, dodaj oliwę. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut na stole lub stolnicy, by było jednolite i sprężyste. W razie konieczności możesz podsypać lekko mąką (ciasto trochę się klei). Wyrobione, elastyczne ciasto obsyp mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką. Wstaw do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na około 15-20 minut.
W czasie wyrastania ciasta możesz przygotować dodatki: mozzarellę pokroić w małą kosteczkę, warzywa na plasterki, półplasterki i paski. Podrośnięte ciasto wyjmij z miski, odrywaj kawałki ciasta i rękami formuj małe pizze, układaj na wyłożonej papierem blaszce, posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego. Wstaw je donagrzanego do 240 stopni piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij, ponownie posmaruj pizze sosem pomidorowym (ok. 1 łyżeczka na każdą), ponownie wstaw do piekarnika. Po 3 minutach wyjmij, posyp je pokrojoną mozzarellą. Wstaw jeszcze do piekarnika na około 5 minut. (sprawdzamy spód pizzy – jeśli jest ładnie przypieczona, wyjmujemy). Upieczone pizze dowolnie dekoruj: mini mozzarellą, szynką i warzywami.

Zdjęcie: Kto lubi pizze ?  Dziś mamy dla Was propozycję na szybkie mini pizze w zdrowym wydaniu:) z mąki pełnoziarnistej, błyskawicznych płatków owsianych i dodatkiem sosu pomidorowego oraz świeżych warzyw.  Składniki: ciasto: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej(np. żytnia lub razowa) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych 1 szklanka letniej wody (250ml) 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 4 łyżki dobrej oliwy obkład: 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego 1 kulka mozzarelli light 1 opakowanie mini mozzarelli light kilka plasterków chudej szynki  do dekoracji: pomidory koktajlowe, zielony ogórek, papryka w różnych kolorach, kukurydza z puszki, szczypiorek, rzodkiewki, oliwki, kapary Drożdże pokrusz, zalej 1/3 szklanki letniej wody, dodaj łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką , odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 50 stopni. Do dużej miski wsyp resztę mąki pszennej, mąkę żytnią oraz płatki owsiane. Wymieszaj. Dodaj resztę wody i zacznij wyrabiać ciasto – na początku możesz to zrobić z pomocą miksera. Po chwili dodaj sól i dalej wyrabiaj. Następnie wlej zaczyn drożdżowy, zagniataj 2-3 minuty, dodaj oliwę. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut na stole lub stolnicy, by było jednolite i sprężyste. W razie konieczności możesz podsypać lekko mąką (ciasto trochę się klei). Wyrobione, elastyczne ciasto obsyp mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką. Wstaw do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na około 15-20 minut. W czasie wyrastania ciasta możesz przygotować dodatki: mozzarellę pokroić w małą kosteczkę, warzywa na plasterki, półplasterki i paski. Podrośnięte ciasto wyjmij z miski, odrywaj kawałki ciasta i rękami formuj małe pizze, układaj na wyłożonej papierem blaszce, posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego. Wstaw je donagrzanego do 240 stopni piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij, ponownie posmaruj pizze sosem pomidorowym (ok. 1 łyżeczka na każdą), ponownie wstaw do piekarnika. Po 3 minutach wyjmij, posyp je pokrojoną mozzarellą. Wstaw jeszcze do piekarnika na około 5 minut. (sprawdzamy spód pizzy – jeśli jest ładnie przypieczona, wyjmujemy). Upieczone pizze dowolnie dekoruj: mini mozzarellą, szynką i warzywami.

Początek formularza

1659Lubię to! · · Udostępnij

·         59 osób lubi to.

·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash4/s32x32/186202_1566744631_1674389606_q.jpg

Karolina Szczepanowska lubimy taką z mnóstwem pomidorów i rukoli! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=491589220900626&set=a.489796071079941.1073741827.489468974445984&type=1&theater

Zdjęcie

Zdjęcia na osi czasu

Prosciutto e rucola w wersji domowej.

Autor:: Jedzeniove Love

Lubię to! · Odpowiedz · 2 · 1 kwietnia o 20:34

·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-prn1/s32x32/624113_100000028055694_1813812000_q.jpg

Laura Piec ciekawe ile taka porcja ma kcal??

Lubię to! · Odpowiedz · 2 kwietnia o 13:33

·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash4/s32x32/373122_111894405539061_2125617240_q.jpg

Kulinarne przeboje ja lubię!

Lubię to! · Odpowiedz · 2 kwietnia o 21:35

·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash3/s32x32/572163_100000570516039_1382775801_q.jpg

Natalia Kaczmarczyk Pizzę można z powodzeniem zrobić z samej pełnoziarnistej mąki, jest nawet lepsza. 50g drożdży zalewamy szklanką ciepłej wody i 2 łyżeczkami cukru, przykrywamy na 15 minut, potem wrzucamy 0,5kg pełnoziarnistej mąki, łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy, wyrabiamy łapami i przykrywamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wychodzi chrupiąca na zewnątrz i puszysta w środku. Aczkolwiek jako maruda muszę dodać, że nie polecam pizzy - gluten, gluten, gluten ;>

Lubię to! · Odpowiedz · 2 kwietnia o 21:47

·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-snc6/s32x32/203420_100001328973073_616551101_q.jpg

Agata Cyprych jak to 50 stopni?:-o

Lubię to! · Odpowiedz · 5 kwietnia o 21:13

·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-snc6/s32x32/203428_100004465211116_1818134642_q.jpg

Róża Pasiuk sposób na oryginalną pizze:)

Lubię to! · Odpowiedz · 7 kwietnia o 22:15

·         https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash3/s32x32/41380_100001210655440_31_q.jpg

Dół formularza

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin