Kto lubi pizze ? Dziś mamy dla Was propozycję na szybkie mini pizze w zdrowym wydaniu:) z mąki pełnoziarnistej, błyskawicznych płatków owsianych i dodatkiem sosu pomidorowego oraz świeżych warzyw. Składniki:ciasto:1 szklanka mąki pełnoziarnistej(np. żytnia lub razowa)1 szklanka mąki pszennej1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych1 szklanka letniej wody (250ml)25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżka cukru4 łyżki dobrej oliwyobkład:1 szklanka gęstego sosu pomidorowego1 kulka mozzarelli light1 opakowanie mini mozzarelli lightkilka plasterków chudej szynki do dekoracji:pomidory koktajlowe, zielony ogórek, papryka w różnych kolorach, kukurydza z puszki, szczypiorek, rzodkiewki, oliwki, kaparyDrożdże pokrusz, zalej 1/3 szklanki letniej wody, dodaj łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką , odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 50 stopni. Do dużej miski wsyp resztę mąki pszennej, mąkę żytnią oraz płatki owsiane. Wymieszaj. Dodaj resztę wody i zacznij wyrabiać ciasto – na początku możesz to zrobić z pomocą miksera. Po chwili dodaj sól i dalej wyrabiaj. Następnie wlej zaczyn drożdżowy, zagniataj 2-3 minuty, dodaj oliwę. Ciasto wyrabiaj przez kilka minut na stole lub stolnicy, by było jednolite i sprężyste. W razie konieczności możesz podsypać lekko mąką (ciasto trochę się klei). Wyrobione, elastyczne ciasto obsyp mąką, włóż do miski, przykryj ściereczką. Wstaw do nagrzanego do 50 stopni piekarnika na około 15-20 minut.W czasie wyrastania ciasta możesz przygotować dodatki: mozzarellę pokroić w małą kosteczkę, warzywa na plasterki, półplasterki i paski. Podrośnięte ciasto wyjmij z miski, odrywaj kawałki ciasta i rękami formuj małe pizze, układaj na wyłożonej papierem blaszce, posmaruj cienką warstwą sosu pomidorowego. Wstaw je donagrzanego do 240 stopni piekarnika na 5 minut. Następnie wyjmij, ponownie posmaruj pizze sosem pomidorowym (ok. 1 łyżeczka na każdą), ponownie wstaw do piekarnika. Po 3 minutach wyjmij, posyp je pokrojoną mozzarellą. Wstaw jeszcze do piekarnika na około 5 minut. (sprawdzamy spód pizzy – jeśli jest ładnie przypieczona, wyjmujemy). Upieczone pizze dowolnie dekoruj: mini mozzarellą, szynką i warzywami.
Początek formularza
1659Lubię to! · · Udostępnij
· 59 osób lubi to.
·
Karolina Szczepanowska lubimy taką z mnóstwem pomidorów i rukoli! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=491589220900626&set=a.489796071079941.1073741827.489468974445984&type=1&theater
Zdjęcia na osi czasu
Prosciutto e rucola w wersji domowej.
Autor:: Jedzeniove Love
Lubię to! · Odpowiedz · 2 · 1 kwietnia o 20:34
Laura Piec ciekawe ile taka porcja ma kcal??
Lubię to! · Odpowiedz · 2 kwietnia o 13:33
Kulinarne przeboje ja lubię!
Lubię to! · Odpowiedz · 2 kwietnia o 21:35
Natalia Kaczmarczyk Pizzę można z powodzeniem zrobić z samej pełnoziarnistej mąki, jest nawet lepsza. 50g drożdży zalewamy szklanką ciepłej wody i 2 łyżeczkami cukru, przykrywamy na 15 minut, potem wrzucamy 0,5kg pełnoziarnistej mąki, łyżeczkę soli i 4 łyżki oliwy, wyrabiamy łapami i przykrywamy na 30 minut do wyrośnięcia. Wychodzi chrupiąca na zewnątrz i puszysta w środku. Aczkolwiek jako maruda muszę dodać, że nie polecam pizzy - gluten, gluten, gluten ;>
Lubię to! · Odpowiedz · 2 kwietnia o 21:47
Agata Cyprych jak to 50 stopni?:-o
Lubię to! · Odpowiedz · 5 kwietnia o 21:13
Róża Pasiuk sposób na oryginalną pizze:)
Lubię to! · Odpowiedz · 7 kwietnia o 22:15
Dół formularza
xyzgeo