Bigos z kurczakiem w wersji dietetycznej.Daleko mu do bigosu staropolskiego, ale nam bardzo smakowała ta wersja. Jest znacznie mniej tłusty, ale dzięki dodatkowi suszonych grzybów i śliwek bardzo aromatyczny. Pierwszą, eksperymentalna próbę odchudzenia bigosu uważamy za bardzo smaczną i udaną :)Składniki:300 g kurczaka500 g kapusty kwaszonej1/4 szklanki białego półwytrawnego wina1 mała cebulka2 łyżki suszonych grzybów3 śliwki suszone2 liście laurowe2 ziarenka ziela angielskiego3 łyżki sosu pomidorowegoGrzyby moczymy w ciepłej wodzie, kapustę płuczemy jeśli jest bardzo kwaśna.Kurczaka kroimy w kostkę. Cebulkę siekamy i smażymy na patelni popsikanej pam’em, wrzucamy kurczaka. Podsmażamy chwilę razem, dodajemy kapustę, grzyby suszone z wodą w której się moczyły, wino, sos pomidorowy, śliwki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem około godziny podlewając wodą w zależności od potrzeb (by kapusta się udusiła), doprawiamy.
Początek formularza
1114Lubię to! · · Udostępnij
Dół formularza
xyzgeo