Dieta bikini: zanim pokażesz się na plaży
Zobacz, co Twoi znajomi czytali w ofeminin.pl!
© Thinkstock
Nazwa diety bikini nie wzięła się znikąd. Dwutygodniowy plan odchudzający naprawdę może pomóc ci uzyskaniu takiej figury, że bez kompleksów wskoczysz w najnowszy kostium i zawojujesz nie tylko Władysławowo. Dieta bikini spala tłuszcz i wysmukla ciało. Pamiętaj, że umiarkowany wysiłek fizyczny będzie twoim sprzymierzeńcem i przyśpieszy osiągnięcie celu. Zapomnij również o "małych" grzeszkach podjadania.
Zacznij działać teraz, a wspomnienie plaży nie będzie dla ciebie koszmarem. Dieta bikini trwa 14 dni i ma 3 etapy: oczyszczania organizmu, szybkiego spalania tłuszczu i bezpiecznego przejścia do normalnego odżywiania. Jej zakończenie nie oznacza, że wolno ci wrócić do dawnego sposobu odżywiania. Z podstawowymi dietami bikini powinnaś się zaprzyjaźnić już na zawsze.Co koniecznie musisz jeść?Białko (chude mięso, ryby) - jest niezbędne do budowy komórek. Gdy nie ma go w posiłkach, organizm pobiera je z masy mięśniowej - po takiej diecie nie wygląda się ładnie. Jego trawienie zużywa dużo energii, organizm szybciej spala więc zapasy tłuszczu. Nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, ryby, orzechy) - poprawiają metabolizm i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu. Błonnik (owoce, warzywa, pełne ziarna) - spowalnia wchłanianie tłuszczu, chroni przed zaparciami. Witaminy C, B (warzywa, owoce, ziarna zbóż) - przyspieszają spalanie tłuszczu. Regularne posiłki - utrzymują trawienie na stałym poziomie i organizm nie musi robić zapasów. Woda - wspomaga usuwanie toksyn powstałych podczas przemiany materii. Ogranicz koniecznie!- picie kawy (odwadnia organizm)- picie soków owocowych (uważaj zwłaszcza na te słodzone)- alkohol (to puste kalorie)- papierosyOmijaj z daleka...- tłuste mięso, masło, smalec- fast foody- słodyczeHarmonogram diety bikini - JADŁOSPISDZIEŃ 1Śniadanie: Twarożek z ogórkiem Do 20 dag chudego twarożku dodaj plasterki świeżego ogórka, posyp koperkiem. Wyciśnij szklankę soku z pomarańczy. Porcja: 260 kcal. Obiad: Zupa jarzynowa Ćwiartkę małej kapusty, 2 marchewki, pietruszkę i pół selera pokrój i zalej 600 ml wody. Ugotuj do miękkości, pod koniec dodaj podsmażoną na łyżeczce oleju cebulę. Zmiksuj, przypraw, zjedz połowę. Porcja: 220 kcal. Kolacja: Sałata z sosem winegret Liście sałaty wymieszaj z cząstkami pomidora. Polej łyżką oliwy i sokiem cytrynowym. Porcja: 220 kcal. Przekąski: Jabłko; 10 dag truskawek. Razem: ok. 130 kcal. DZIEŃ 2Śniadanie: Jogurt z owocami Do 200 ml jogurtu naturalnego dodaj 15 dag świeżego ananasa lub czereśni. Do tego kromka pełnoziarnistego chleba. Porcja: 250 kcal.Obiad: Zupa jarzynowa Zjedz drugą połowę zupy z poprzedniego dnia. Porcja: 220 kcal. Kolacja: Sałatka majowa Pokrojoną cykorię, pół jabłka, 5 rzodkiewek, szczypiorek, 4 orzechy włoskie wymieszaj z łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny. Porcja: 285 kcal. Przekąski: Marchewka i świeży ogórek pokrojone w słupki; jabłko. Razem: ok. 90 kcal. DZIEŃ 3Śniadanie: Jajko ugotowane na miękko zjedz z pomidorem, dymką i 2 kromkami pełnoziarnistego chleba. Porcja: 235 kcal. Obiad: Bakłażan z grilla Bakłażan lub dużą cukinię pokrój w plastry, skrop łyżką oleju i upiecz na grillu. Zjedz z 10 dag chudego twarożku czosnkowego ze świeżym koperkiem. Porcja: 305 kcal. Kolacja: Risotto pieczarkowe 4 łyżki ryżu podsmaż na łyżce oleju razem z 6 pieczarkami. Podlej szklanką bulionu, duś do miękkości. Przypraw solą i pieprzem, posyp natką pietruszki. Porcja: 305 kcal. Przekąski: Pęczek rzodkiewek; jabłko. Porcja: 80 kcal. DZIEŃ 4Śniadanie: Płatki owsiane 4 łyżki płatków zalej 250 ml wody. Gotuj 6-8 min. Dodaj garść rodzynek i łyżkę pestek
słonecznika. Porcja: 280 kcal. Obiad: Filet z kurczaka z sałatą 15 dag piersi kurzej posyp ziołami, zawiń folią aluminiową i upiecz. Zjedz z sałatą z ogórkiem, koperkiem i sosem winegret. Porcja: 325 kcal. Kolacja: Papryka faszerowana Wymieszaj 3 łyżki ugotowanego ryżu, jajko na twardo, kawałki ćwiartki papryki, szczyptę oregano. Napełnij farszem połówki papryki i zapiecz. Porcja: 205 kcal. Przekąski: Pomidor z bazylią skropiony oliwą; 15 dag czereśni. Razem: 130 kcal. DZIEŃ 5Śniadanie: Twarożek i szynka 15 dag twarożku wiejskiego wymieszaj z rzodkiewkami i szczypiorkiem. Do tego 5 dag szynki kurzej i kromka pełnoziarnistego chleba. Porcja: 275 kcal. Obiad: Krem z brokułów Do 300 ml bulionu warzywnego dodaj 2 pokrojone brokuły. Gotuj do miękkości, zmiksuj, przypraw do smaku. Zjedz z łyżką jogurtu naturalnego. Porcja: 160 kcal. Kolacja: Makaron z sosem pomidorowym Przygotuj sos z 3 pomidorów, cebuli i czosnku. Do tego szklanka ugotowanego makaronu, łyżeczka parmezanu i bazylia. Porcja: 390 kcal. Przekąski: Koktajl z 200 ml kefiru i 5 dag jagód lub truskawek; jabłko. Razem: 180 kcal. DZIEŃ 6Śniadanie: Kasza z dżemem 4 łyżki kaszy jaglanej zalej 200 ml wody i ugotuj na gęsto. Zjedz z 2 łyżkami dżemu malinowego bez cukru. Porcja: 300 kcal. Obiad: Dorsz z ziemniakiem 20 dag filetu z dorsza posyp ziołami, zawiń w folię aluminiową i upiecz. Do tego mały pieczony ziemniak z koperkiem i surówka z cukinii z łyżeczką oliwy i sokiem z cytryny. Porcja: 320 kcal. Kolacja: Zapiekanka warzywna Kawałki papryki, brokułu, cukinii zapiecz pod sosem z 10 dag twarożku, 1/3 szklanki jogurtu naturalnego i gałki muszkatołowej. Porcja: 220 kcal. Przekąski: Ogórek; 10 dag świeżego ananasa. Razem: 80 kcal. DZIEŃ 7Śniadanie: Jajecznica Z 2 jajek usmaż jajecznicę (bez tłuszczu). Do tego sałatka z rzodkiewek z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i szczypiorkiem, kromka chleba. Porcja: 210 kcal. Obiad: Zupa kalafiorowa Do 300 ml wywaru z warzyw dodaj cząstki 1/2 kalafiora i 2 pokrojone ziemniaki. Gotuj do miękkości, przypraw, posyp natką. Porcja: 210 kcal.Kolacja: Sałatka z fasolki Do 10 dag ugotowanej fasolki szparagowej dodaj cząstki pomidora, po 3 dag pokrojonych w paski: chudej szynki i żółtego sera. Podlej 2 łyżkami bulionu, skrop sokiem z cytryny, posyp dymką. Porcja: 250 kcal. Przekąski: 6 orzechów włoskich; jabłko. Razem: 310 kcal. DZIEŃ 8Śniadanie: Owocowy twarożek 20 dag twarożku wiejskiego wymieszaj z 10 dag truskawek lub jagód. Zjedz z małą grahamką. Porcja: 350 kcal. Obiad: Kurczak z sezamem 15 dag filetu z kurczaka - posyp ziarnami sezamu i upiecz na grillu. Zjedz z 20 dag ugotowanej na parze i posypanej koperkiem marchewki z groszkiem. Porcja: 310 kcal. Kolacja: Zielona sałata Kilka liści sałaty umyj i osusz. Pokrój w cząstki pomidor, 5 świeżych pieczarek w plasterki. Z łyżki oliwy, soku cytrynowego, soli i szczypty cukru zrób sos winegret. Wymieszaj składniki, zjedz z kromką chleba. Porcja: 275 kcal. Przekąski: Słupki papryki i ogórka z dipem jogurtowym; 3-4 suszone morele. Razem: 170 kcal. DZIEŃ 9Śniadanie: Ryż z musem jabłkowym 4 łyżki brązowego ryżu zalej szklanką wody i ugotuj na gęsto. Zjedz z musem jabłkowym bez cukru i cynamonem. Porcja: 300 kcal. Obiad: Stek wołowy 10 dag polędwicy wołowej zamarynuj w sosie sojowym i upiecz na grillu. Zjedz z 30 dag świeżego szpinaku uduszonego na łyżce oleju, z ząbkiem czosnku. Porcja: 310 kcal. Kolacja: Kanapki z pstrągiem 2 kromki ciemnego chleba obłóż listkami sałaty i 10 dag wędzonego pstrąga. Do tego starty seler z sokiem cytrynowym. Porcja: 225 kcal. Przekąski: Surowa marchewka; 10 dag truskawek i 100 ml jogurtu naturalnego. Razem: 120 kcal. DZIEŃ 10Śniadanie: Płatki owsiane 4 łyżki płatków owsianych zalej 250 ml wody i ugotuj. Dodaj 3 orzechy włoskie i 3 suszone śliwki. Porcja: 370 kcal. Obiad: Pieczona papryka 2 papryki oczyść z pestek i upiecz w piekarniku lub na grillu. Zdejmij skórkę, posyp 2 łyżkami pokruszonej bryndzy. Zjedz gorące. Porcja: 235 kcal. Kolacja: Łosoś z ogórkiem 15 dag łososia ugotuj na parze. Posyp ziołami, skrop cytryną. Zjedz z sałatką z ogórka kiszonego i jabłka oraz kromką chleba. Porcja: 420 kcal. Przekąski: Seler naciowy; jabłko upieczone z łyżeczką miodu i cynamonem. Razem: 120 kcal. DZIEŃ 11Śniadanie: Kanapki z szynką 2 kromki chrupkiego chleba obłóż 5 dag szynki drobiowej. Do tego sałatka z cykorii i pomidora z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Porcja: 220 kcal. Obiad: Pieczony pstrąg 20 dag filetu z pstrąga obłóż cytryną i upiecz w folii aluminiowej. Zjedz z surówką z kiszonej kapusty z marchewką i łyżeczką oliwy. Porcja: 310 kcal. Kolacja: Sałata z cukinią Umyj kilka listków sałaty, pół surowej cukinii pokrój w cienkie słupki. Wymieszaj z sosem winegret, posyp grzankami z kromki razowca. Porcja: 185 kcal. Przekąski: Ogórek z łyżeczką miodu, koktajl z 200 ml maślanki i 10 dag truskawek. Razem: 145 kcal. DZIEŃ 12Śniadanie: Pikantny twarożek 20 dag twarożku wiejskiego wymieszaj pęczkiem startych rzodkiewek i szczypiorkiem. Zjedz z kromką chleba. Porcja: 280 kcal. Obiad: Zupa pomidorowa 4 pomidory przesmaż z ząbkiem czosnku. Przetrzyj przez sitko i dodaj do 250 ml bulionu warzywnego. Posyp bazylią. Zjedz z 3 łyżkami ugotowanego ryżu. Porcja: 205 kcal. Kolacja: Sałatka jarzynowa Szklankę tradycyjnej sałatki jarzynowej wymieszaj z łyżką oliwy i musztardą. Do tego 5 dag drobiowej szynki. Porcja: 340 kcal. Przekąski: jabłko; surowa marchewka. Razem: 85 kcal. DZIEŃ 13Śniadanie: Muesli z jogurtem 200 ml jogurtu naturalnego wymieszaj z 2 łyżkami otrąb pszennych, 3 orzechami włoskimi i garścią rodzynek. Porcja: 375 kcal. Obiad: Filet z kurczaka w porach 15 dag piersi kurzej posyp ziołami prowansalskimi i upiecz na grillu. Por pokrój w krążki i duś do miękkości w kilku łyżkach bulionu warzywnego. Zjedz z 2 łyżkami ugotowanego brązowego ryżu. Porcja: 350 kcal. Kolacja: Warzywa z wody 10 dag fasolki szparagowej, małą cukinię i kalarepkę pokrój w kawałki i ugotuj na parze. Polej łyżką oliwy wymieszaną z sokiem z cytryny. Zjedz na ciepło. Porcja: 260 kcal. Przekąski: Mały, lekko jeszcze twardy banan; 15 dag truskawek lub malin. Razem: 150 kcal. DZIEŃ 14Śniadanie: Sałatka wiosenna Pokrojone jajko na twardo, 2 pomidory, 6 rzodkiewek, dymkę wymieszaj ze 100 ml jogurtu naturalnego. Do tego kromka chleba. Porcja: 250 kcal. Obiad: Makaron ze szpinakiem 20 dag szpinaku i ząbek czosnku podduś na łyżce oleju. Zjedz ze szklanką makaronu wstążki i łyżeczką parmezanu. Porcja: 460 kcal.Kolacja: Sałata z indykiem Zieloną sałatę wymieszaj z 1/2 papryki i 10 dag pieczonej piersi indyczej. Polej sosem winegret. Zjedz z tostem. Porcja: 290 kcal. Przekąski: 2 kulki lodów sorbetowych; 15 dag wiśni. Razem: 170 kcal. Oprac. Na Podst. "pani Domu"Zobacz także:Dieta South BeachDiety gwiazd - te dobre, te złe i te szkodliwe Dieta norweska - jadłospisDieta bikini - zanim pokażesz się na plażyDieta 1000 kaloriiDieta kapuścianaDieta Dukana - jadłospisWYPRÓBUJ RÓWNIEŻ JADŁOSPISY I PRZEPISY Z MENU:
DIETY NORWESKIEJ
DIETY 1000 KALORII
DIETY PROTEINOWEJ
...
xyzgeo