Biochemia wykłady 1-5,7,8,9.doc

(528 KB) Pobierz

                                                        BIOCHEMIA

 

Ø                 Dr Sławomir Orzechowski

Ø                 Budynek 37 P/139 (wejście E)

Ø                 Konsultacje: wtorek 9-10, czwartek 13-14

Ø                 Zaliczenie przedmiotu:

o                   Zaliczenie ćwiczeń (pow 51% pkt możliwych do zdobycia, w innym wypadku kolokwium zaliczeniowe – materiał SKRYPT SGGW)

o                   Pisemny egzamin (dla osób z oceną 4,5 i 5 możliwość egzaminu tylko z materiału, którego nie było na kolokwiach cząstkowych – z kilku ostatnich wykładów – tzw forma „0”)

 

 

Zalecana literatura:

Ø                 Biochemia – J.M.Berg, J.L. Tymoczko

Ø                 Krótkie wykłady Biochemia, D. Hames, N.M. Hooper, PWN, 2002 lub późniejsze

Ø                 Naturalne związki organiczne

Ø                 Biotechnologia żywności – red. Wł. Bednarski

Ø                 Chemia żywności 1-3 – red. Z.E. Sikorski, WNT 2007

Ø                 Materiały do ćwiczeń z biochemii, SGGW, 2001 i późniejszy

 

WYKŁAD 1                                                                                                                                            1.10.2008

Podstawowe pojęcia, struktura komórki, katabolizm i anabolizm. Organiczne związki azotu – aminy, nitrozwiązki, aminokwasy, zasady purynowe i zasady pirymidynowe, alkaloidy

 

Biochemia – Nauka na pograniczu chemii organicznej, medycyny i biologii, zajmująca się substancjami organicznymi o dużym znaczeniu biologicznym, takimi jak białka, węglowodany, lipidy, kwasy nukleinowe, aminokwasy oraz przemianami chemicznymi zachodzącymi wewnątrz żywych komórek

 

Biochemia żywienia – w dużym stopniu zajmuje się podstawowymi składnikami żywności, ich metabolizmem oraz opisem biotechnologicznych procesów stosowanych przy wytwarzaniu żywności

 

PODZIAŁ ORGANIZMÓW NA PODSTAWIE ANALIZY GENETYCZNEJ

Ø                 Bacteria (bakterie)

Ø                 Archea (archeony)

Ø                 Eukarya (Eucaryota, Eukaryota)

 

Podstawowe elementy komórki

Ø                 Błona komórkowa

Ø                 Jądro komórkowe

Ø                 Mitochondrium

Ø                 Chloroplast

Ø                 Retikulum endoplazmatyczne

o                   Szorstkie

o                   Gładkie

 

Podstawowe pojęcia:

Ø                 Metabolizm – całokształt procesów biochemicznych zachodzących w żywych komórkach, np. przemiana materii, energii

Ø                 Anabolizm – przebudowa i synteza złożonych substancji z prostych związków. Przykładem jest rozwój mięśni u sportowców. Dominuje u młodych osób

Ø                 Katabolizm – proces rozpadu złożonych związków na proste, z uzyskaniem energii. Dominuje u osób starszych

Ø                 Szlak metaboliczny – ciąg reakcji zachodzących po sobie i prowadzących do uzyskania produktu

Ø                 Cykle biochemiczne – szlaki metaboliczne, w których końcowy produkt jest jednocześnie substratem rozpoczynającym cały szlak

 

Reakcje termodynamiczne korzystne i niekorzystne są ze sobą sprzężone

 



Reakcja A+B               C+D

 

Wzór na zmianę energii swobodnej:

                                                                                                                             

                                         

=0 – reakcja nie przebiega, stan równowagi

>0 – reakcja niekorzystna energetycznie, nie przebiega (energia substratu jest mniejsza od energii produktu)

<0 – reakcja korzystna energetycznie, układ dąży do obniżenia swojej energii, reakcja zachodzi

 

 

- zmiana energii swobodnej

- zmiana standardowej energii swobodnej

R – stała gazowa

T – temperatura absolutna

[A],[B],[C],[D] – stężenia molowe poszczególnych substancji

 

ATP – adenozynotrifosforan, uniwersalny przenośnik energii w organizmach żywych. Jest bogaty w energię dzięki 2 bezwodnikowym wiązaniom fosforanowym

 

Adenina + ryboza + trifosforan

 

ODDZIAŁYWANIA MOLEKULARNE

Ø                 Wiązania kowalencyjne C-C C=O              E>300 kJ/mol

Ø                 Wiązania elektrostatyczne (w roztworze wodnym, dla dwóch różnoimiennych ładunków w odległości 0,3 nm E = ok. 6 kJ/mol)

Ø                 Wiązania wodorowe E=4-13 kJ/mol

Ø                 Oddziaływania Van der Waalsa E=2-4 kJ/mol (dla 1 pary atomów)

Ø                 Oddziaływnaia hydrofobowe (w środowisku wodnym) i odpychanie się atomów (zawada przestrzenna)

 

PODSTAWOWE ZWIĄZKI ORGANICZNE

 

 

Ø                 Kwas glutaminowy

Ø                                  Glicyna

Ø                 Leucyna

 

 

Ø                 Alanina

 

Doświadczenie Ureya – Mittlera (stymulacja warunków prebiotycznych): pod wpływem wyładowań elektrycznych

Ø                 Z NH3, CH4, H2, H2O powstały aminokwasy (rys);

Ø                 Z HCHO – różne cukry: ryboza;

Ø                 Z HCN – adenina, składnik DNA

 

 

Aminyarylowe i alkilowe pochodne amoniaku

Ø                 Biogenne (dekarboksylacja aminokwasów) – toksyczne, silne działanie fizjologiczne

o                   Putrescyna (z ornityny)

o                   Kadaweryna (z lizyny)

o                   Tyramina (z tyrozyny)

o                   Histamina (z histydyny)

o                   Tryptamina (z tryptofanu)

o                   Cysteamina (z cysteiny), skł. CoA

o                   -alanina – (z asparaginianu) skł. CoA

o                   4-aminomaślan

 

 

             

Histamina

Ø                 Gromadzi się w zepsutym mięsie ryb jako efekt działania enzymów bakteryjnych, duże stężenia histaminy (np. kilkaset mg/100g mięsa makreli, tuńczyka) powoduje zatrucia

Ø                 Pełni funkcję hormonu – stymuluje skurcz mięśni gładkich, stymuluje wydzielanie śluzu

 

Azotany (V), (III)

Ø                 Żywność źle uprawiana, przede wszystkim przenawożona, gł. warzywa liściaste – burak, seler, szpinak, rzodkiewka, sałata, marchew, kapusta; najmniej warzywa owocowo – nasienne – groch, fasola, bób, ogórek, pomidor

Ø                 Woda pitna dla zwierząt: zanieczyszczona ściekami komunalnymi i odchodami zwierzęcymi, również nawozami spływającymi z pól uprawnych

Ø                 Wyładowania atmosferyczne

Ø                 Procesy przetwórcze, peklowanie mięsa (różowa barwa i aromat)

AZOTANY III SĄ BAKTERIOSTATYCZNE, np. dla Clostridium Botulinum, mogą neutralizować kancerogeny powstające w wyniku pirolizy białek

 

N-Nitrozoaminy

Ø                 Posiadają silne właściwości rakotwórcze, obecne w pelowanym mięsie, wędzonych rybach, piwie, sosie sojowym

 

Prekursory:

Ø                 Azotany (V) (warzywa nawożone, zanieczyszczone środkami nawożącymi)

 

N-Nitrozoaminy powstają głównie w środowisku kwaśnym, w żołądku, w wyniku nitrozowania amin obecnych w żywności, przy udziale azotanów (III) lub (V) (zredukowanych wcześniej do azotanów (III))

 

DEN

N-Nitrozodimetyloamina

N-Nitrozopyrroidyna

N-Nitrozopiperydyna

 

Neurotransmitery (tzw katecholoaminy, pochodne tyrozyny)

Ø                 Adrenalina

Ø                 Noradrenalina

Ø                 Dopamina

Ø                 Tyrozyna

 

Adrenalina – hormon odpowiedzialny za reakcję „walcz lub uciekaj”, wytwarzany w części rdzeniowej nadnerczy, stymuluje rozkład glikogenu w mięśniach

 

Noradrenalina – regulacja rozkładu triacylogliceroli (hormon kataboliczny) przez aktywację cyklazy adenylowej

 

Dopamina – niski jej poziom powoduje chorobę Parkinsona, lekiem są inhibitory enzymu rozkładającego dopaminę (oksydazy monoaminowej)

 

Pierścienie heterocykliczne z azotem

Pirydyna                                                                                                               

Amid kwasu nikotynowego, wit PP

Pirodoksal

Pirydoksyna

Pochodne pirydyny – np. wit. PP, wit, B

Pochodne pirazyny charakteryzują się intensywnym zapachem, występującym w pieprzu (2-metoksy-3-izobutylopirazyna), ziemniakach – zapach pleśni (2-metoksy-3-izopropylopirazyna) i zielonym groszku

 

 

 

Zasady azotowe występujące w kwasach nukleinowych

Ø                 Adenina                            RNA, DNA

Ø                 Cytozyna                            RNA, DNA

Ø                 Guanina                            RNA, DNA

Ø                 Tymina                            DNA

Ø                 Uracyl                                          RNA

 

Ø                 Pirymidyna

Ø                 Puryna

 

 

Alkaloidy

Ø                 Kofeina – w kawie, herbacie, coca-coli, czekoladzie, pobudza ośrodkowy układ nerwowy i znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne, poprawia sprawność myślenia, działa moczopędnie

Ø                 Efedryna – stosowana przy odchudzaniu, ogranicza łaknienie, przyspiesza tempo spalania tkanki tłusxczowej; powoduje bezsenność, ogólne pobudzenie, podwyższone ciśnienie krwi, zaburzenia w metabolizmie glukozy

Ø                 Nikotyna – składnik dymu tytoniowego, ma wpływ na działanie układu krwionośnego, podnosi stężenie CO2 we krwi; palenie tytoniu uzależnia

Ø                 Teobromina, teofilina – działa moczopędnie, obniża ciśnienie krwi

 

Wykład 2                                          ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin