Polędwiczki wieprzowe różne przepisy.doc

(832 KB) Pobierz

Polędwiczki wieprzowe pychota

 

 

Składniki

Przepis

- 4-5 polędwiczek wieprzowych
- 2 papryki czerwone
- 0,5 kg pieczarek
- śmietana 18 %
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- rosół lub kostki bulionowe


http://www.gotowanie.wkl.pl/zdjecie.php?id=41835
Mięsko kroimy na plastry, lekko - bardzo delikatnie rozbijamy, posypujemy pieprzem i smażymy szybciutko do lekkiego zrumienienia, pod koniec solimy. Pieczaki kroimy w plasterki, paprykę w większą kostkę. Pieczarki smażymy, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i paprykę, smażymy jeszcze chwilkę, dodajemy mięso i dolewamy rosołek. Ma się dusić, aż mięso będzie miękkie. Powstały sos doprawiamy do smaku, warto dodać  kilka kropel maggi, zagęszczamy mąką, dodajemy śmietanę i gotowe.  Ja podaję z ryżem, można i z makaronem.

 



Polędwiczki wieprzowe po hiszpańsku

Sos:
1 kopiasta łyżka musztardy
1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony
1 kopiasta łyżka odsączonych kaparów
8 oliwek nadziewanych czosnkiem, pokrojonych w plasterki
1 suszony pomidor pokrojony w drobną kostkę (opcjonalnie)
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
sok i skórka starta z 1 cytryny
20 ml oliwy extra virgin, najlepiej z oliwek odmiany Arbequina
40ml ciepłej wody

polędwiczki wieprzowe o wadze w sumie ok. 350g
1 łyżka oliwy extra virgin

Sos:
Wymieszać ze sobą dokładnie wszystkie składniki sosu.

Nagrzać piekarnik do 200ºC. Polędwiczkę obsmażyć na oliwie po 5 min z każdej strony. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec do miękkości przez 15-20min. Wyjąć z piekarnika, odstawić na 5 min. Kroić w plastry i polewać sosem.

Polędwiczki wieprzowe 

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotowanie: 5 minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Oczekiwanie: 2-3 godziny
http://gotowanie.onet.pl/0
Smażenie: 5-10 minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Gotowanie: kilka minut
http://gotowanie.onet.pl/0
Trudność: łatwe
http://gotowanie.onet.pl/0
http://gotowanie.onet.pl/0
Składniki na 2 porcje
http://gotowanie.onet.pl/0 

http://gotowanie.onet.pl/0

Polędwiczki wieprzowe (2 duże lub 3 małe)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3-4 łyzki oliwy z oliwek

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

5 łyżek sosu sojowego

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

Łyżka otartego majeranku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

3-4 ząbki czosnku

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka miodu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

100 ml czerwonego wtrawnego wina

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

100 ml bulionu

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

łyżeczka musztardy z Dijon

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

2-3 kromki chleba (lub 2 płaskie łyżeczki sosu do pieczeni w proszku)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0

olej do smażenia (najlepiej z pestek winogron)

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0
Etapy przygotowania
http://gotowanie.onet.pl/0 

1.

http://gotowanie.onet.pl/0

Przygotować marynatę z oliwy z oliwek, 2 łyżek sosu sojowego, majeranku, czosnku przetartego przez praskę oraz miodu. Polędwiczki natrzeć marynatą i trzymać w lodówce 2-3 godziny.

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

2.

http://gotowanie.onet.pl/0

Polędwiczki usmażyć na oleju, zdjąć z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w piekarniku z termoobiegiem, ustawionym na 60-70 stopni).

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

3.

http://gotowanie.onet.pl/0

Do tłuszczu ze smażenia dodać wino, bulion i musztardę, a po zagotowaniu resztę sosu sojowego i pokruszony chleb bez skórki (ewentualnie 2 łyżeczki sosu do pieczeni Knorr'a)

 

 

 

 

http://gotowanie.onet.pl/0

4.

http://gotowanie.onet.pl/0

Sos znakomicie smakuje z pyzami drożdżowymi lub kluskami ziemniaczami (kopytkami).

 

 

 

 

Pikantne polędwiczki wieprzowe

Składniki:
polędwiczki wieprzowe
kolorowe papryki
cebula
koncentrat pomidorowy
papryka słodka, pieprz, sól
ziele angielskie, liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
Polędwiczki dokładnie myjemy i osuszamy. Kroimy w skośne plastry o grubości około 1 cm, lekko rozbijamy dłonią w worku nylonowym. Obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu z obu stron  na złocisty kolor. Przekładamy do  garnka o grubym dnie, podlewamy wywarem mięsno jarzynowym. Paprykę obieramy, czyścimy z gniazd  nasiennych. kroimy w  gruby „makaron” i podsmażamy na tłuszczu razem z cebulą  pokrojoną w pół plastry, przekładamy do garnka z mięsem, dodajemy przecier i przyprawy. Dusimy kilkanaście minut.

Faszerowane polędwiczki wieprzowe

http://www.kobieta.pl/typo3temp/pics/493030376b.jpg

SKŁADNIKI:

·         4 małe polędwiczki wieprzowe 

·         4 łyżki oliwy, olej 

·         2 łyżki sosu sojowego

·         2 ząbki czosnku

·         suszony majeranek i tymianek

·         sól, pieprz

·         25 dag pieczarek

·         2 łyżki masła

·         15 dag mielonego mięsa drobiowego

·         natka pietruszki

Polędwiczki umyj i osusz, oczyść z błon. Z oliwy, sosu sojowego, przetartego przez praskę czosnku, szczypty majeranku, tymianku, soli i pieprzu zrób marynatę. Posmaruj nią polędwiczki, zawiń w folię spożywczą i pozostaw na noc w lodówce. Następnego dnia pieczarki opłucz, osącz i potnij w cienkie plasterki, usmaż je na rozgrzanym masle. Ostudź, wymieszaj z mięsem mielonym, 2 łyżkami posiekanej natki, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Polędwiczki osącz z marynaty, rozetnij na płaty, rozbij je delikatnie, ułóż farsz, złóż na pół, zepnij wykałaczkami. Ułóż na natłuszczonej blaszce, skrop olejem, piecz 30 min w temp. 170°C, od czasu do czasu polewając sosem. Podawaj pokrojone w ukośne plastry, z kopytkami i różyczkami brokułów

Polędwiczki po malezyjsku

http://www.kobieta.pl/typo3temp/pics/52b852d2e2.jpg

Przygotowanie: 25 min, kaloryczność 250 kcal, dla 6 osób

SKŁADNIKI:

·         1/2 kg plastrów z polędwiczek wieprzowych

·         czerwona i zielona papryka

·         papryczka chilli

·         4 cebulki dymki

·         4 ząbki czosnku

·         5 łyżek sosu pomidorowego

·         2 łyżki soku z cytryny

·         łyżka cukru

·         sól, pieprz

·         5 łyżek oleju

·         kiełki

·         łyżka nasion sezamu

Papryki oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w paski. Chilli oczyść z nasion, posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj posiekane cebulki i ząbki czosnku, lekko podsmaż, wyjmij łyżką cedzakową. Na patelnię wlej sos pomidorowy, dodaj posiekaną chilli, papryki, mięso, obsmaż, mieszając ok. 30 sek. Dodaj sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Duś na małym ogniu ok. 3 min. Podaj posypane kiełkami i uprażonymi ziarnami sezamu.

Polędwiczki w miodzie

http://www.kobieta.pl/typo3temp/pics/9668a9d8f0.jpg

Przygotowanie: 50 min, kaloryczność 390 kcal, dla 4 osób

SKŁADNIKI:

·         60 dag polędwiczek wieprzowych

·         50 ml sosu sojowego

·         3 ząbki czosnku

·         łyżka ziaren sezamu

·         3 łyżki płynnego miodu

·         łyżka cukru

·         łyżeczka startego korzenia imbiru

Mięso umyj i osusz. Sos sojowy wymieszaj ze zmiażdżonym czosnkiem, natrzyj mieszaniną mięso. Zawiń w folię spożywczą i pozostaw na 2 godz. w lodówce. Sezam upraż na suchej patelni, cały czas mieszając. Przygotuj glazurę: miód wymieszaj z cukrem i imbirem, połową glazury posmaruj mięso odwinięte z folii. Ułóż je w brytfance, piecz 10 min w temp. 220°C. Odwróć, posmaruj resztą glazury, posyp sezamem. Piecz jeszcze 8 min. Otwórz piekarnik, pozostaw w nim mięso jeszcze 5 min. Podawaj z usmażonymi na złoto talarkami z ziemniaków i zieloną sałatą z pomidorkami koktajlowymi oraz korniszonami.

 

 

 

 

 

 

Polędwiczki w orzechach http://www.kobieta.pl/typo3temp/pics/f6bc6994c8.jpg

 

Czas przygotowania: 30 min

Porcja: 360 kcal

Na 4 porcje

·         2 polędwiczki wieprzowe

·         10 dag orzechów ziemnych niesolonych

·         3 białka

·         25 ml sherry

·         4 łyżki mąki ziemniaczanej

·         sól lpieprz

·         olej do smażenia

Mięso oczyść z błon, umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na plastry o grubości 3 cm i delikatnie rozgnieć je dłonią na niezbyt cienkie kotlety. Posól, popierz, skrop sherry, przykryj i pozostaw na 20 min. Orzechy posiekaj drobno, z białek ubij sztywną pianę, dodaj mąkę ziemniaczaną i orzechy, wymieszaj. Rozgrzej na patelni olej. Mięso obtaczaj w panierce, smaż z obu stron na złoty kolor. Osącz z tłuszczu.

 

 

 

 

Polędwiczki z ryżem

http://www.kobieta.pl/typo3temp/pics/132d7ec168.jpg

Przygotowanie 40 min

Porcja: 210 kcal

Składniki na 4 porcje:

·         60 dag polędwiczek wieprzowych

·         2 torebki ryżu

·         olej

·         ocet winny

·         4 łyżki miodu

·         1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

·         szczypta imbiru i cynamonu

·         sól

·         1/2 łyżeczki kminku

·         mieszana sałata  

Mięso oczyść z błon, umyj i dokładnie osusz. 4 łyżki oleju, cztery łyżki octu winnego i miód wymieszaj z solą, pieprzem, cayenne, imbirem, cynamonem i kminkiem. Polędwiczki polej zalewą i odstaw pod przykryciem do lodówki na 1 godz. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju. Zmniejsz ogień i pod przykryciem smaż jeszcze mięso ok. 15 min (uważaj, aby się nie przypaliło; możesz dodać łyżkę masła – będzie smaczniejsze). Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Polędwiczki podawaj pokrojone na plastry, z ryżem i sałatą polaną np...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin