1. Rośliny okopowe dzielimy na:
- bulwiaste (ziemniak,topinambur)
- korzeniowe
+przemysłowe (burak cukrowy, cykoria)
+pastewne (burak pastewny,
marchew, brukiew, rzepa)
2. Skład chemiczny bulwy ziemniaka:
woda 76,3%, sucha masa 23,7%;
skrobia 17,5%; białko 3,3%;
tłuszcz 0,12%;
popiół 1,1%;
5. orka zasadnicza wykonywana na średnią głębokość rozpoczynająca zespół uprawek przedsiewnych pod rośliny ozime
6. Zespół uprawek Zespół uprawek – uprawki następujące po sobie w logicznej i przyrodniczo uzasadnionej kolejności wykonywane w określonym czasie.
Rodzaje zespołów uprawek:
- pożniwne (przykrycie ścierni lub darni; niszczenie chwastów
- przedsiewne (niszczenie chwastów, przykrycie nawozów)
- przedzimowe (wykorzystanie strukturotwórczego mrozu)
- wiosenne (zatrzymanie zmagazynowanej wody)
- pielęgnacyjne (wyrównanie pola pod siew)
7. Owoc buraka: orzeszek (tworzy kłębek buraka)
8. Materiał zapasowy u buraka: Materiałem zapasowym korzenia jest wielocukier inulina (12 -14%), który pod działaniem enzymów przechodzi w dwucukry i cukry proste.
10. Gatunki wykowych:
bób, groch, wyka
12. Fazy rozwojowe zbóż
- kiełkowanie
- wschody
- krzewienie
- strzelanie w źdźbło
- kłoszenie i kwitnienie
- kształtowanie i dojrzewanie ziarna
13. Najwięcej tłuszczu w ziarnie zawiera: owies, kukurydza
a najmniej: żyto i pszenżyto
15. Zboża rzekome: gryka, szarłat.
Makuchy – powst po wytłoczeniu oleju z nasion.
Oleje roślinne dzielą się na:
- nieschnące, o licznie jodowej <85; mogą być przechowywane 6-8 miesięcy
- półschnące, o l jodowej 85-130; mają ważność 4-6 mies.
- schnące, l jodowa > 130; przechowywane 3-4 mies.
Fazy rozwojowe roślin krzyżowych
- kiełkowanie, wschody
- formowanie rozety
- formowanie łodygi
- pąkowanie i wzrost łodygi
- kwitnienie i formowanie łuszczyn
- formowanie nasion i
dojrzewanie
Rzepak
Owoc: łuszczyna
Kwiatostan: grono
Odmiany hodowlane:
- tradycyjne
- uszlachetnione
+bezerukowe,
+podwójnie uszlachetnione
Słonecznik
Fazy rozwojowe:
- kiełkowanie i wschody
- tworzenie liści
- tworzenie i rozwój kwiatostanu
- kwitnienie
- zawiązywanie i kwitnienie nasion
- dojrzewanie nasion
Podział
- jadalny
- oleisty
- pastewny
Owoc: niełupka
Len
- f. kiełkowania i wschodów
- f. jodełki
- f. formowania łodygi
- f. pąkowania i kwitnienia
- f. dojrzewania
Owoc: torebka
BartoszWilk