Kasza jaglana z suszonymi śliwkami
Składniki:
szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki mleka
łyżeczka masła
10 dag suszonych śliwek
kawałek suszonej skórki pomarańczowej
kieliszek białego wina
garść rodzynek
2 łyżki cukru
Cukier wanilinowy WINIARY
sól
Sparzoną i odcedzoną kaszę wsyp na gotujące się z masłem mleko, zamieszaj, dodaj szczyptę soli i cukier wanilinowy. Gdy płyn wsiąknie, przykryj garnek i wstaw go do nagrzanego piekarnika.
Umyte, zamoczone śliwki zalej wodą (3/4 szklanki), posłódź, dodaj skórkę pomarańczową i ugotuj je na wolnym ogniu. Przetrzyj przez sito. Do przecieru dodaj wino oraz namoczone i odcedzone rodzynki. Tą marmoladą polej ciepłą lub przestudzoną kaszę już na talerzykach.
gobelin