Kasza jaglana z suszonymi śliwkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Kasza jaglana z suszonymi œliwkami

Kasza jaglana z suszonymi śliwkami

 

Składniki:

szklanka kaszy jaglanej

2 szklanki mleka

łeczka masła

10 dag suszonych śliwek

kawałek suszonej skórki pomarańczowej

kieliszek białego wina

garść rodzynek

2 łki cukru

Cukier wanilinowy WINIARY

l

 

Sparzoną i odcedzoną kaszę wsyp na gotujące się z masłem mleko, zamieszaj, dodaj szczyptę soli i cukier wanilinowy. Gdy płyn wsiąknie, przykryj garnek i wstaw go do nagrzanego piekarnika.

 

Umyte, zamoczone śliwki zalej wodą (3/4 szklanki), posłó, dodaj skórkę pomarańczową i ugotuj je na wolnym ogniu. Przetrzyj przez sito. Do przecieru dodaj wino oraz namoczone i odcedzone rodzynki. Tą marmoladą polej ciepłą lub przestudzoną kaszę już na talerzykach.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin