kwasy.doc

(53 KB) Pobierz
Przeczytaj poniższy tekst, a następnie wykonaj polecenia

Przeczytaj poniższy tekst, a następnie wykonaj polecenia

 

Kwasy z najbliższego otoczenia

 

W najbliższym otoczeniu spotykamy się z różnymi kwasami. Do marynowania grzybów i warzyw oraz do kwaszenia potraw używamy octu, który jest 6 lub 10 % roztworem kwasu octowego. W soku cytryny znajduje się kwas cytrynowy. Liściom szczawiu, pędom szpinaku i pomidorom kwaśny smak nadaje kwas szczawiowy. Podczas wysiłku fizycznego w mięśniach powstaje kwas mlekowy. To jego nadmiar wywołuje uczucie bólu i zmęczenia. Kwas mlekowy występuje również w kiszonej kapuście i ogórkach oraz w kwaśnym mleku. Kwas jabłkowy występuje w jabłkach i rabarbarze nadając tym produktom kwaśny smak. W winogronach tworzy się kwas winowy. Jad mrówek i pszczół zawiera kwas mrówkowy. W liściach pokrzywy również występuje kwas mrówkowy. Do akumulatorów używa się rozcieńczonego kwasu siarkowego (VI), który potocznie nazywa się kwasem akumulatorowym.

 

Kwasy z domowej apteczki

 

W apteczce domowej także można znaleźć kwasy, a wśród nich np. kwas borowy H3Bo3. Dział on bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie i dlatego może być stosowany do sporządzania okładów. Kwas askorbinowy, czyli witamina C występuje w owocach cytrusowych, głogu, dzikiej róży, szpinaku, ziemniakach, pomidorach, papryce i innych warzywach. Niedobór witaminy C powoduje obniżenie odporności organizmu, a czasem staje się przyczyną choroby - szkorbutu. Kwas acetylosalicylowy to aspiryna lub polopiryna. Jest lekiem przeciwgorączkowym, przeciwzapalnym i przeciwbólowym. Kwas salicylowy to składnik spirytusu salicylowego, zawierającego 2% kwasu salicylowego, 28% wody i 70% alkoholu. Spirytus salicylowy posiada właściwości bakteriobójcze. Stosowany jest do celów dezynfekcyjnych.

 

1. Korzystając z tekstu wpisz do tabelki nazwy kwasów oraz miejsce ich występowania.

 

Nazwa kwasu

Miejsce występowania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Przypomnij sobie cechy charakterystyczne octu i podkreśl jego właściwości fizyczne i chemiczne.

 

stan skupienia

stały, ciekły, gazowy

barwa

biały, bezbarwny, żółty

rozpuszczalność w wodzie

dobra, słaba

zapach

bezwonny, delikatny zapach, ostra woń

odczyn

obojętny, kwasowy, zasadowy

zabarwienie wskaźnika

niebieski, czerwony, żółty

 

3. Przeczytaj poniższy tekst, a następnie wykonaj polecenie.

 

Reszta kwasowa może utworzyć tyle wiązań, ile jest atomów wodoru w cząsteczce danego kwasu. W związku z tym wartościowość reszty kwasowej jest równa liczbie atomów wodoru, z którymi jest ona związana w cząsteczce kwasu.

 

Wpisz do tabeli wzór sumaryczny podanych kwasów, zaznacz odpowiednią wartościowość dla podanych reszt kwasowych.

 

 

Wzór sumaryczny kwasu

III

I

II

reszta kwasu azotowego (V)

 

 

 

 

reszta kwasu siarkowodorowego

 

 

 

 

reszta kwasu fosforowego (V)

 

 

 

 

reszta kwasu siarkowego (IV)

 

 

 

 

reszta kwasu chlorowodorowego

 

 

 

 

 

4. Połącz pojęcie z właściwą definicją.

 

 

elektrolity

 

to substancje, które świecą, ponieważ absorbują prąd elektryczny

 

to substancje, których wodne roztwory przewodzą prąd elektryczny

 

 

nieelektrolity

to substancje, których wodne roztwory nie przewodzą prądu elektrycznego

to substancje, które wytwarzają prąd elektryczny

 

 

5. Podkreśl zdania, które są prawdziwe.

 

Roztwory zasad nie przewodzą prądu elektrycznego.

 

Zasady pod wpływem wody ulegają dysocjacji.

 

Roztwory zasad przewodzą prąd elektryczny.

 

Roztwory zasad są elektrolitami.

6. Obok nazwy substancji wpisz TAK, jeśli przewodzi ona prąd elektryczny lub NIE, jeśli nie przewodzi prądu.

 


roztwór HNO3 ………………..

 

woda destylowana ………………..

 

roztwór H2SO4 ………………..

 

roztwór H3PO4 …………………

 

roztwór HCl ………………

 

roztwór cukru…………………


7. Podkreśl zdania prawdziwe.

 

Cząsteczka kwasu solnego składa się z 1 atomu wodoru i 1 atomu chloru.

 

Pierwiastki chemiczne wchodzące w skład cząsteczki kwasu solnego to: tlen, wodór i chlor.

 

Jedna cząsteczka kwasu solnego składa się z 2 atomów wodoru i 1 atomu tlenu.

 

Kwas solny to kwas chlorowodorowy.

 

Pierwiastki chemiczne wchodzące w skład cząsteczki chlorowodoru to wodór i chlor.

 

8. Wpisz w odpowiednim miejscu wyrazy: fioletowo, zielono, czerwono

 

Wywar z czerwonej kapusty barwi się w roztworach kwasów na …………………………, w wodzie na …………………………….., a w zasadach na ………………………………….

 

9. Uzupełnij tabelkę:

Wzór sumaryczny

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin