1.3 Odkażanie.pdf

(88 KB) Pobierz
60969849 UNPDF
1.3 Odkażanie
W typowych kulturach in vitro panują warunki możliwie dokładnie kontrolowane. Hodowane
rośliny wolne są od zakażeń, albo towarzyszy im tylko ściśle określony i celowo wprowadzony
przez badacza rodzaj drobnoustrojów. Takie czyste, wolne od przypadkowych zakażeń kultury
nazywamy aksenicznymi. Kultury in vitro powinny być akseniczne. Wymaga to odkażenia zarówno
pożywki jak i materiału roślinnego używanego do założenia hodowli. Odkażaniu trzeba też poddać
wszelkie narzędzia i naczynia z którymi eksplantaty mogą się stykać.
Najczęściej stosowaną metodą odkażania pożywek i wszelkiego rodzaju płynów (np. wody do
płukania materiału roślinnego), a czasami także naczyń i narzędzi jest autoklawowanie. Zabieg ten
polega na przetrzymywaniu materiału w parze wodnej o wysokiej temperaturze (zwykle ok. 120°C)
i wysokim ciśnieniu (zwykle 1 atm, tj. 0,1 MPa, powyżej ciśnienia atmosferycznego). W wodnych
roztworach przy podanym ciśnieniu zachodzi wrzenie w temperaturze 121°C, a więc jest to
maksymalna temperatura do jakiej można doprowadzić te roztwory przy podanym ciśnieniu
(oczywiście, w warunkach ciśnienia atmosferycznego nie dało by się ich podgrzać powyżej 100°C).
Przyjmuje się, że w podanych warunkach w ciągu około 15 minut w autoklawowanym roztworze
giną wszelkie drobnoustroje. Jednakże mija trochę czasu zanim cała objętość roztworu osiągnie
zadaną temperaturę, stąd w praktyce czas autoklawowania wydłuża się, zależnie od objętości
roztworu, do 20 - 30 minut (przy typowych objętościach, nie przekraczających 1 litra). Nie
wszystkie substancje dają się podgrzać do 121°C - niektóre są zbyt nietrwałe i ulegają w takich
warunkach rozkładowi. Jeśli pożywka zawiera takie wrażliwe składniki (zwane też termolabilnymi)
to można odkazić je w niewielkiej objętości roztworu na zasadzie filtracji, a potem dodać do
wyautoklawowanej i ochłodzonej pożywki. Stosuje się w tym celu filtry o porowatości poniżej 0,3
μm (zwykle 0,22 μm), które powinny zatrzymać wszelkie zarodniki grzybów i przetrwalniki
bakterii. Same filtry, przed ich wykorzystaniem mogą być poddane autoklawowaniu, albo
dostarczane są przez producenta gotowe do użycia, odkażone promieniami X lub gamma
(promienie X, to promieniowanie elektromagnetyczne o długości fali 10 -11 - 10 -9 m, natomiast
promienie γ to fale elektromagnetyczne o długości poniżej 10 -11 m). Typowymi związkami
termowrażliwymi, wymagającymi odkażania przez filtrację, są np. GA 3 , zeatyna, ABA, mocznik,
niektóre witaminy. W pewnym stopniu termolabilna jest też sacharoza, która w wysokiej
temperaturze częściowo rozpada się na fruktozę i glukozę. Podczas długotrwałego autoklawowania
może dochodzić także do karmelizacji - powstają brunatne aldehydy, takie jak furfural,
metylofurfural, metyloglioksal. Działają one niekorzystnie na wzrost tkanek, dlatego niektórzy
autorzy zalecają żeby roztwory sacharozy odkażać przez filtrację (choć w praktyce, przy typowej,
niezbyt wysokiej zawartości sacharozy w pożywce, bardzo rzadko się tego przestrzega).
Metalowe narzędzia, takie jak skalpele pincety, igły preparacyjne mogą być odkażane przez
autoklawowanie, albo w roztworze podchlorynu sodu (podobnie jak materiał biologiczny - patrz
niżej), najczęściej jednak odkaża się je przez zanurzenie w alkoholu (denaturacie), a następnie
opalenie nad palnikiem gazowym albo w specjalnym elektrycznym sterylizatorze. W odniesieniu do
termoodpornych pustych naczyń i narzędzi można też zastosować tzw. suchą sterylizację,
polegającą na przetrzymaniu ich w wysokiej temperaturze w suchym powietrzu (co najmniej 3
godz. w 160°C, albo 2 godz. w 170°C, albo pół godz. w 180°C).
Do powierzchniowego odkażania materiału biologicznego (części roślin) wykorzystuje się
substancje uwalniające chlor (podchloryn sodowy, podchloryn wapnia, chloraminę) lub tlen (wodę
utlenioną), a znacznie rzadziej stosowane są: woda bromowa, chlorek rtęci, antybiotyki i in. Przed
zamoczeniem fragmentów roślin w roztworze czynnika odkażającego wskazane jest umycie
materiału pod bieżącą wodą, a w przypadku organów podziemnych, nawet ich kilkugodzinne
płukanie. Należy także wyciąć ewentualne tkanki zamierające, dobierając do odkażania materiał
 
możliwie najzdrowszy. Często odkażanie powierzchniowe zaczyna się od krótkiego
(kilkudziesięciosekundowego) moczenia materiału w stężonym alkoholu etylowym (70% lub
absolutnym). Ten wstępny etap może unieszkodliwić niektóre drobnoustroje, dodatkowo natomiast
ma za zadanie usunąć, z powierzchni roślinnej tkanki, woski, tłuszcze i wszelkie inne hydrofobowe
substancje, które mogłyby utrudnić dostęp właściwego czynnika odkażającego. Dla ułatwienia
kontaktu roztworu odkażającego z powierzchnią komórek czy tkanek, do roztworu tego dodaje się
też często niewielką ilość dowolnego detergentu (środka obniżającego napięcie powierzchniowe
roztworu). Należy pamiętać, że z reguły czynnik odkażający działa w pewnym stopniu szkodliwie
nie tylko na drobnoustroje, ale i komórki roślinne. Czas działania czynnika odkażającego i jego
stężenie trzeba dobrać doświadczalnie, zależnie od gatunku rośliny i rodzaju tkanki (typowe
wartości podano w tabeli 5). Niektóre substancje przeciwdrobnoustrojowe mogą być ponadto
dodawane do pożywki i w ten sposób przez cały czas chronią kulturę przed zakażeniem. Są to
przede wszystkim antybiotyki (nieskuteczne w odniesieniu do grzybów) oraz preparat inhibitora
oddechowego pod handlową nazwą PPM ( Plant Preservative Mixture ), zwalczający zarówno
bakterie jak i grzyby. Po odkażaniu powierzchniowym materiał kilkakrotnie płucze się jałową wodą
destylowaną, po czym można przystąpić do wycinania właściwych eksplantatów pierwotnych i
układania ich na pożywce.
W celu uniknięcia zakażeń drobnoustrojami unoszącymi się w powietrzu wszystkie manipulacje na
jałowych materiałach, takie jak przelewanie pożywki, odkażanie materiału biologicznego,
wycinanie eksplantatów, czy przeszczepianie hodowli, wykonywane są w tzw. komorze laminarnej
(dokładniej - komorze z laminarnym nawiewem powietrza). Komora podczas pracy przemywana
jest stale laminarnym (tj. niezaburzonym, równomiernym) strumieniem jałowego powietrza, co
uniemożliwia wtargnięcie do jej wnętrza drobnych zanieczyszczeń unoszących się w powietrzu.
Powietrze przepływające przez komorę jest jałowe, ponieważ przechodzi przez tzw. filtr absolutny
czyli HEPA (ang. high efficiency particulate air filter ) tj. filtr o porowatości 0,22 μm. Przepływ
powietrza wymuszony jest przez elektryczny wentylator. Powietrze zasysane spoza komory
przechodzi najpierw przez filtr wstępnego oczyszczania, po czym tłoczone jest przez filtr absolutny
(stanowiący tylną lub górną ściankę wnętrza komory). Przed rozpoczęciem pracy w komorze jej
wnętrze odkażane jest przez 20 - 30 minutowe naświetlanie promieniami nadfioletowymi (UV-C, o
długości fali około 265 nm), a jednocześnie uruchamiany jest przepływ powietrza, dzięki czemu
niektóre mikrozanieczyszczenia zostają po prostu z komory wydmuchane. Później blat komory
odkażany jest przez przetarcie 50% alkoholem izopropylowym (albo 70% etanolem). Osoba
rozpoczynająca pracę przy komorze laminarnej odkaża również ręce przez przetarcie ich
alkoholem. Komora laminarna w znacznym stopniu pozwala na uniknięcie przypadkowych
zakażeń, ale praca przy niej wymaga staranności i uwagi. Trzeba pamiętać, że główną barierą dla
drobnoustrojów jest słabo wyczuwalny strumień powietrza; łatwo naruszyć tę osłonę wykonując
szybkie, gwałtowne ruchy rąk, rozmawiając (zwłaszcza ustami zwróconymi do wnętrza komory),
kichając, wkładając głowę do wnętrza komory, ustawiając w poprzek komory wysokie naczynia
utrudniające przepływ powietrza. Znakomitym sposobem na "uzyskanie" zakażeń, pomimo
stosowania komory laminarnej, jest też przenoszenie rąk nad jałowymi (w założeniach) naczyniami
i narzędziami. Pomimo odkażania rąk alkoholem, na ich powierzchni pozostaje sporo
drobnoustrojów, które opadając mogą zakażać materiały i narzędzia. Dlatego zanim sięgniemy do
wnętrza komory po znajdujące się tam przedmioty, musimy zakryć albo wsunąć w głąb komory
wszystkie naczynia i materiały, tak by uniknąć ich zakażania. Przedmiotów jałowych nie dotykamy
nigdy palcami, ale wykorzystujemy wysterylizowane szczypczyki (pincety). Co kilka do kilkunastu
minut powtarzamy sterylizację metalowych narzędzi.
Tabela 4. Skład wybranych pożywek do roślinnych hodowli in vitro
czynnik
odkażający
czas
odkażania
(min)
uwagi
stężenie
(%)
podchloryn
sodu
0,5 - 2 5 - 30
bardzo skuteczny; tworzy zupełnie klarowny roztwór;
jego łatwo dostępnym źródłem może być chlorowy
wybielacz do bielizny (np. płyn Ače - odpowiednio
rozcieńczony!); występujące w nim dodatki zapachowe
w żaden sposób nie szkodzą; dla zwiększenia trwałości
tego roztworu jest on jednak silnie zalkalizowany;
niektórzy badacze zalecają zobojętnienie go kwasem
solnym przed użyciem do odkażania (nie wydaje się to
jednak konieczne)
podchloryn
wapnia
9 - 10 5 - 30
bardzo skuteczny, ale trudno rozpuszczalny w wodzie
tworzy "mleczko"
chloramina T 5
do 30
skuteczna; rozpuszczalna w wodzie, trwalsza niż
podchloryny
nadtlenek
wodoru
10 - 12 5 - 15
skuteczny; często stosowany do odkażania nasion roślin
iglastych
woda
bromowa
1 - 2 2 - 10
skuteczna
azotan srebra 1
5 - 30
dość skuteczne, ale zużyte roztwory są bardzo uciążliwe
dla środowiska, dlatego stanowczo nie zalecane
chlorek rtęci 0,1 - 1 2 - 10
antybiotyki 4 - 50
mg/l
30 - 60 bardzo skuteczne w zwalczaniu bakterii; zupełnie
nieskuteczne w zwalczaniu większości grzybów
Ostatnia aktualizacja: 11.01.2008
60969849.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin