Zebra.rtf

(1 KB) Pobierz

                                   Zebra

   

Składniki:                  

 

    1 szklanka białej oranżady

    1 szklanka oliwy

    2,5 szklanki mąki + 2 łyżki

    1 szklanka cukru

    5 jajek

    2 łyżki kakao

    2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)

    1 cukier waniliowy

  

     Przepis:

Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na        przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.

 

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

 

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin