Smażone piersi z kurczaka.docx

(13 KB) Pobierz

Smażone piersi z kurczaka

 

Składniki

·         400 g piersi z kurczaka

·         2 jaka, 1/2 łyżeczki soli

·         100 g mąki

·         1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

·         1/2 łyżeczki czosnku w proszku

·         60 g płatków kukurydzianych

·         olej lub tłuszcz roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

1.        

Mięso pokroić na 12 kawałków jednakowej wielkości. Jajka wy­mieszać z solą, mąką i przyprawami. Płatki kukurydziane rozgnieść wałkiem.

2.        

Mięso nadziać na długie szpadki. Tłuszcz podgrzać tak, aby wrzucony kawałek chleba od razu zrobił się złotobrązowy.

3.        

Mięso zanurzyć w jajku i obtoczyć w płatkach kukurydzianych. Panierkę lekko przyklepać. Mięso zanu­rzyć w rozgrzanym tłuszczu, widel­cem zsunąć je ze szpadki i smażyć na złoty kolor. Usmażone ułożyć na papierze kuchennym, w który wsiąknie nadmiar tłuszczu. Podawać bezpośrednio po usmażeniu

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin