Makowczyk.rtf

(7 KB) Pobierz
Makowczyk

Makowczyk

 

Składniki:

ciasto:

30 dag maku

20 dag cukru pudru

5 jaj

pół laski wanilii

3 dag masła

krem:

30 dag masła

3 łeczki kawy rozpuszczalnej (sypkiej)

2 żółtka

5 dag cukru

do dekoracji:

gotowa polewa czekoladowa: biała i ciemna

 

Mak zalej wrzą wodą i zostaw na noc. Następnego dnia odcedź i trzykrotnie przekręć przez maszynkę. Żółtka ubij z cukrem pudrem na kogel-mogel i wymieszaj ze zmielonym makiem. Wanilię drobno posiekaj i dodaj do maku. Z białek ubij sztywną pianę i połącz delikatnie z masą makową.

 

Na wysmarowanąuszczem i posypaną buł tartą blachę wyłóż przygotowaną masę makową (wierzch starannie wyrównaj), ciasto wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 40 minut.

 

Przygotuj krem: masło utrzyj na puszystą masę i, nadal ucierając, stopniowo dodawaj żółtka, cukier i kawę. Gdy masa będzie jużadka i pulchna, wstaw ją do lodówki.

 

Upieczone i wystudzone ciasto przekrój poziomo na pół. Jeden placek posmaruj oziębionym kremem i przykryj drugim. Całość udekoruj gotowymi polewami, przygotowanymi według przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin