Kruche babeczki.rtf

(6 KB) Pobierz
Kruche babeczki

Kruche babeczki

 

Składniki:

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

l

ponadto:

Galaretka WINIARY lub Śnieżynka WINIARY

 

przesiej, dodaj szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. Posiekaj nożem. Teraz wsyp cukier, wbij żółtka i posiekaj. Szybko zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki.

 

Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm, przenieś na wałku i nałóż na ustawione obok siebie, posmarowane cienko masłem foremki. Przyciśnij wałek i odetnij nadmiar ciasta. Ciasto dociśnij dłonią do dna i brzegów foremek. Skrawki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i nakryj nim następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuj widelcem, wyłóż folią aluminiową. Piecz 8-12 minut w temperaturze 200°C.

 

Ostudzone babeczki wyjmij z foremek, napełniaj dowolnym nadzieniem, galaretką lub Śnieżynką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin