Ciasto ptysiowe z serem
Składniki:
szklanka mąki pszennej
10 dag masła (lub margaryny)
10 dag startego żółtego sera
5 jaj
sól
W garnku o grubym dnie zagotuj półtorej szklanki wody z masłem i solą. Odstaw z ognia i powoli wsypuj przesianą mąkę, energicznie mieszając ją drewnianą łyżką, aby nie zrobiły się grudki. Następnie znów postaw na ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż ciasto zrobi się błyszczące i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Wtedy musisz zdjąć je z kuchenki i wsypać do niego połowę sera. Całość dobrze wymieszaj, lekko ostudź i - wbijając po jednym jaju - utrzyj na jednolitą masę.
Przygotowana masę rozsmaruj cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po czym posyp pozostałym serem. Piecz w bardzo gorącym piekarniku około 20 minut (w tym czasie nie otwieraj piekarnika!). Gdy ciasto się zrumieni, zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze około 15 minut.
Ciasto z serem podawaj na ciepło, przed podaniem pokrój.
A-n-i-t-a