Ciasto ptysiowe z serem.rtf

(6 KB) Pobierz
Ciasto ptysiowe z serem

Ciasto ptysiowe z serem

 

Składniki:

szklanka mąki pszennej

10 dag masła (lub margaryny)

10 dag startego żółtego sera

5 jaj

l

 

W garnku o grubym dnie zagotuj półtorej szklanki wody z masłem i solą. Odstaw z ognia i powoli wsypuj przesianą, energicznie mieszając ją drewnianą ł, aby nie zrobiły się grudki. Następnie znów postaw na ogniu i gotuj, ciągle mieszając, aż ciasto zrobi sięyszczące i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Wtedy musisz zdjąć je z kuchenki i wsypać do niego połowę sera. Całość dobrze wymieszaj, lekko ostudź i - wbijając po jednym jaju - utrzyj na jednolitą masę.

 

Przygotowana masę rozsmaruj cienką warstwą na blasze wyłonej papierem do pieczenia, po czym  posyp pozostałym serem. Piecz w bardzo gorącym piekarniku około 20 minut (w tym czasie nie otwieraj piekarnika!). Gdy ciasto się zrumieni, zmniejsz temperaturę i piecz jeszcze około 15 minut.

 

Ciasto z serem podawaj na ciepło, przed podaniem pokrój.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin