Likier morelowy.doc

(30 KB) Pobierz
Likier morelowy

Likier morelowy


Zestaw na 2,5 litra likieru o mocy ok. 32ż.
1,25 l nalewu morelowego,
100 ml zaprawy waniliowo - migdałowej,
1,25 kg cukru,
500 ml wody,
25 ml koniaku.


Nalew morelowy:
1 kg bardzo soczystych, dojrzałych moreli,
1,25 l spirytusu o mocy 70ż.


Zaprawa waniliowo - migdałowa:
1 laska wanilii (4 g),
2-4 krople olejku migdałowego,
100 ml spirytusu o mocy 95ż.

1. Sporządzić nalew z moreli: owoce wydrylować, pokroić na nieduże kawałki i
wrzucić do gąsiorka, dodając 3-4 pestki.
2. 920 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyć 345 ml wody, zalać nim owoce, gąsiorek dobrze zakorkować, odstawić do maceracji na 4-6 tygodni, mieszając zawartość 2-3 razy w tygodniu. Klarowny nalew zlać do butelek.
3. Sporządzić zaprawę waniliowo - migdałową: do spirytusu o mocy 95ż wlać 2-4
krople olejku migdałowego, następnie wrzucić do słoika wanilie rozdrobniona
na małe kawałki, zalać ją spirytusem z rozpuszczonym w nim olejkiem migdałowym i szczelnie zakorkować. Macerować 2 tygodnie.
4. Do gąsiorka z nalewem morelowym dodać po kolei zaprawę waniliowa, cukier
rozpuszczony w przegotowanej wodzie i koniak. Dokładnie wymieszać. Moc likieru można zwiększyć dodając spirytus lub osłabić dodając niewielka ilość przegotowanej wody.
5. Odstawić do dojrzewania na 3-4 miesiące, po czym rozlać do butelek.

 

Likier morelowy


Wziąć tyle oczyszczonych i wymytych moreli, by kawałkami drobno pokrajanych owoców napełnić gąsior do połowy.
Dodać kilkanaście utłuczonych pestek moreli, choć nie jest to konieczne.
Owoce zalać spirytusem i postawić na słońcu.
Po miesiącu spirytus zlać, a owoce wycisnąć przez flanelowy lub płócienny woreczek.
Przyrządzić syrop z 75 dag cukru i 2-3 szklanki wody na 1 l spirytusu.
Do gorącego syropu wlać spirytus, którym były zalane morele i natychmiast przykryć garnek, by nie ulotnił się aromat.
Butelkować.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin