Likier morelowy
Zestaw na 2,5 litra likieru o mocy ok. 32ż.1,25 l nalewu morelowego,100 ml zaprawy waniliowo - migdałowej,1,25 kg cukru,500 ml wody,25 ml koniaku.
Nalew morelowy:1 kg bardzo soczystych, dojrzałych moreli,1,25 l spirytusu o mocy 70ż.
Zaprawa waniliowo - migdałowa:1 laska wanilii (4 g),2-4 krople olejku migdałowego,100 ml spirytusu o mocy 95ż.1. Sporządzić nalew z moreli: owoce wydrylować, pokroić na nieduże kawałki iwrzucić do gąsiorka, dodając 3-4 pestki.2. 920 ml spirytusu o mocy 95ż rozcieńczyć 345 ml wody, zalać nim owoce, gąsiorek dobrze zakorkować, odstawić do maceracji na 4-6 tygodni, mieszając zawartość 2-3 razy w tygodniu. Klarowny nalew zlać do butelek.3. Sporządzić zaprawę waniliowo - migdałową: do spirytusu o mocy 95ż wlać 2-4krople olejku migdałowego, następnie wrzucić do słoika wanilie rozdrobnionana małe kawałki, zalać ją spirytusem z rozpuszczonym w nim olejkiem migdałowym i szczelnie zakorkować. Macerować 2 tygodnie.4. Do gąsiorka z nalewem morelowym dodać po kolei zaprawę waniliowa, cukierrozpuszczony w przegotowanej wodzie i koniak. Dokładnie wymieszać. Moc likieru można zwiększyć dodając spirytus lub osłabić dodając niewielka ilość przegotowanej wody.5. Odstawić do dojrzewania na 3-4 miesiące, po czym rozlać do butelek.
Wziąć tyle oczyszczonych i wymytych moreli, by kawałkami drobno pokrajanych owoców napełnić gąsior do połowy.Dodać kilkanaście utłuczonych pestek moreli, choć nie jest to konieczne.Owoce zalać spirytusem i postawić na słońcu.Po miesiącu spirytus zlać, a owoce wycisnąć przez flanelowy lub płócienny woreczek.Przyrządzić syrop z 75 dag cukru i 2-3 szklanki wody na 1 l spirytusu.Do gorącego syropu wlać spirytus, którym były zalane morele i natychmiast przykryć garnek, by nie ulotnił się aromat.Butelkować.
daria275