Cukinie.docx

(12 KB) Pobierz

Cukinie

 

Ø      10 dag cukinii

Ø      4 ząbki czosnku

Ø      świeży tymianek

Ø      olej słonecznikowy

Ø      oliwa z oliwek extra virgin

Ø      l, pieprz

 

Piekarnik nagrzewamy do 1200C. Umyte, wytarte do sucha cukinie kroimy na kawałki 3 cm. Obsmażamy na oleju czosnek na bardzo lekko złoto, uważając by go nie przypalić, następnie dorzucamy cukinię i smażymy je ze wszystkich stron, mieszając około 5 minut. Usmażone, lekko przyciskamy na patelni widelcem, by je odcisnąć z tłuszczu. Tłuszcz odlewamy, cukinie solimy, pieprzymy i wraz z czosnkiem układamy ciasno, ale delikatnie              w słoikach i zalewamy oliwą. Słoiki wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Podajemy na przystawkę, w temperaturze pokojowej, posypane świeżo zmielonym pieprzem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin