Cukinie
Ø 10 dag cukinii
Ø 4 ząbki czosnku
Ø świeży tymianek
Ø olej słonecznikowy
Ø oliwa z oliwek extra virgin
Ø sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 1200C. Umyte, wytarte do sucha cukinie kroimy na kawałki – 3 cm. Obsmażamy na oleju czosnek na bardzo lekko złoto, uważając by go nie przypalić, następnie dorzucamy cukinię i smażymy je ze wszystkich stron, mieszając około 5 minut. Usmażone, lekko przyciskamy na patelni widelcem, by je odcisnąć z tłuszczu. Tłuszcz odlewamy, cukinie solimy, pieprzymy i wraz z czosnkiem układamy ciasno, ale delikatnie w słoikach i zalewamy oliwą. Słoiki wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Podajemy na przystawkę, w temperaturze pokojowej, posypane świeżo zmielonym pieprzem.
daria275