Papryka
2 litry wody 20 dag cukru 1 szklanka octu 10% 4 łyżki soli Ugotować zalewę. Paprykę oczyścić pokroić w paski i sparzyć gotującą wodą i wylać na sitko(papryka sparzona nie jest gorzka i lepiej układa się w słoikach) Do słoika włożyć liść laurowy, zielę angielski, gorczycę, cebulę i łyżkę oleju. Ułożyć paprykę zalać zalewą i gotować 25 min. Na tą porcje wychodzi 6 kg papryki-10 słoiczków 0,5-litrowych.
PAPRYKA MARYNOWANA
3,5 szkl. wody 3/4 szkl. octu 10% 3/3 szkl. cukru kryształu 1 łyżka soli pieprz ziarnisty ziele angielskie liść laurowy Składniki połaczyć i zagotować zalewę. Paprykę oczyścić włożyć do słoików, powkładać także ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Zalać zalewą, do każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 8 minut
GRUSZKI
Czas przygotowania: 120 minut
Czas gotowania: 15 minut
· gruszki
· woda
· cukier
Owoce umyć,pokroić na pół lub na cztery części.włożyć do słoika.Zalać przygotowaną wodą z cukrem lub bezpośrednio do słoika wsypać cukier i zalać wodą(średnio na pół litrowy słoik 1,5 łyżki cukru).Ale to zależy jak kto lubi słodkie.Gotować 15 min.
Składniki: 3 kg ogórków (pokrojone wzdłuż na ćwiartki), 1/2 l wody, 3/4 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, gorczyca, ziele angielskie.Przygotowanie: ogórki umyć, pokroić na "ósemki", włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.
Składniki: 1 kg ogórków, 40 dag papryki czerwonej, 2 szklanki wody, 0,25 szklanki octu 10%, 3 listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, nasiona kopru, 2 płaskie łyżki cukru, łyżeczka soli.Przygotowanie: duże (przerośnięte) ogórki obrać ze skóry, przekroić i wydrążyć nasiona. Pokroić ogórki w ósemki i jeszcze w poprzek na połowę. Włożyć ogórki na minutę do wrzącej wody, wyjąć i starannie osączyć. Owoce papryki w całości obgotować, przeląc zimna wodą i oddzielić nasiona, można zdjąć skórkę i pokroić w pierścionki. Zagotować wodę z solą, cukrem, z korzeniami, dodać ocet i wystudzić pod przykryciem. Ułożyć warstwami w słoikach ogórki i paprykę, nie uciskać. Zalewę pod przykryciem mocno podgrzać, przecedzić i gorącą zalać ułożone warzywa. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut.
Składniki: 4 kg ogórków, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki oliwy, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 35-40 dag cebuli, 70 dag ugotowanej marchewki, koper, natka pietruszki.Przygotowanie: ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Marchewkę utrzeć na grubej tarce. Wszystko razem wymieszać, odstawić na 3 godziny. Poukładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut.
Składniki: 4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 20 dag marchewki, 20 dag pietruszki z natką, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu, 5 goździków, 1 szklanka octu 10 %, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 3 łyżki soli.Przygotowanie: marchew, pietruszkę i ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 24 godziny. Następnie dać do umytych i wysuszonych słoików. Pasteryzować ok. 10 minut.
Składniki: 5 kg ogórków, 5 marchewek, 5 cebul, 5 ząbków czosnku, 3-4 łyżeczki soli.Zalewa: 0,5 szklanki octu 10%, szklanka wody, 0,25 szklanki oleju, 0,5 szklanki cukru.Przygotowanie: ogórki obrać, pokroić w plastry, posolić. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę, wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików typu twist, zamknąć. Pasteryzować kilka minut.
Składniki: 2 kg ogórków, 4 czerwone papryki, 0,5 kg cebuliZalewa: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka kolendry, 1 łyżka kardamonu, 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki gorczycy.Przygotowanie: zagotować zalewę. Ogórki i paprykę pokroić w plasterki, cebulę pokroić w krążki. Wszystko wrzucić na minutę do wrzątku, następnie nakładać do słoików i zalewać zalewą. Pasteryzować 10 minut.
Składniki: świeże ogórki nie za duże, czosnek, koper, sól -1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody, woda, korzeń chrzan.Przygotowanie: świeże ogórki ułożyć pionowo w słoju, dodać gałązkę kopru (świeżego lub ususzonego), 4 ząbki czosnku na słoik, dodać chrzan. Zagotować wodę, dodać sól (1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody). Zagotowaną wrzącą wodą z solą zalać ogórki i zamknąć.
Składniki: 1 kg drobnych ogórków, pół szklanki drobnej cebulki (dymki), marchew, szklanka 6% octu, 2,5 szklanki wody, łyżka cukru, łyżeczka soli, po 5-7 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 goździki, 2 liście laurowe, suche nasiona kopru.Przygotowanie: ogórki umyć i ułożyć w słoikach, przekładając obranymi cebulkami i plastrami z marchwi. Zalewę octową z przyprawami zagotować, ostudzić i zalać nią ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 min.
źródło: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K.Pyszkowska, PWRiL 1989
Kategorie: Surówki i sałatki, Pasteryzowane, Marynaty, Kapusta świeża, Eksperymenty kulinarne, Buraki
·
· 1
· 2
· 3
· 4
· 5
głosów: 0 | odsłon: 3376 | Liczba opinii: 0 | dodał: fabienne
Sałatka dobra na zimowe obiady. Podawana z ziemniaczkami i kotletem pycha :)
przygotowanie: 1,5 godz
ilośc porcji: 10 (zmie?) (podstawowa ilośc porcji: 10)
Początek formularza
ilośc porcji:
Dół formularza
· 1 kg buraków
· 1 kg białej kapusty
· 1 kg czerwonej kapusty
· 1 kg marchwi
· 1 kg cebuli
· ZALEWA
· 6 szkl wody
· 1 1/2 szkl octu
· 1/2 szkl cukru
· 3 łyżki soli
· *ziele angielskie,liść laurowy
· * pieprz kulki
Składniki
· buraczki odgotowane 1 kg
· kucharek 3 łyżki
· woda 10 łyżek
Sposób przyrządzenia
Buraczki tarkujemy na tartce. Następnie przekładamy je do garnuszka. Do buraczków dodajemy wodę i kucharek, zagotowyjemy. Przekładamy gorące do słoików. Pasteryzujemy w 100 stopniach 10 minut.
Dodane przez:
[ewa zychewicz]
Czas przygotowania: 180 minut
· 3 kg buraków
· 3 świeże papryki
· 3 duże cebule
· 3/4 szklanki octu
· 3/4 szklanki cukru
· 1 łyżka soli
· 1/4 szklanki oleju
Paprykowe buraki, dodatek do obiadu.
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce. Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do startych buraków dodać podsmażoną paprykę z cebulą i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać. Wkładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.
[szandzia]
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 45 minut
Ilość porcji: 13
· 1,5 do 2kg.papryki
· 1,5 do 2kg.cebuli
· 6 ostrych papryczek lub 1 łyżka mielonej ostrej
· Zalewa:
· 1szkl.octu
· 6szkl.wody
· 2 yżki soli
· 2szkl.cukru
· liśc laurowy
· pieprz
· ziele angielskie
· gorczyca
Łatwa i ostra sałatka do słoiczków.
Paprykę pokroic według upodobań ja kroję na cztery częsci,cebulę w piórka.
Zagotowac zalewę,włożyc paprykę i cebulę gotowac 15minut.Gorące przełożyc do słoików,zakręcic odstawic do góry dnem.
NIE PASTERYZOWAC!!!!
[duduś]
Czas gotowania: 5 minut
· papryka świeża
· 2l wody
· 5 łyżek cukru
· 2 łyżki soli
· 1 szkl.octu
· łyżeczka oleju(do każdego słoika)
· liść laurowy,ziele ang.,pieprz
Super na kanapki.
Paprykę myjemy,kroimy w grube paseczki(jak widać na zdjęciu).Dodajemy liść,ziele,pieprz.Zalewamy wywarem z wody,octu,cukru i soli.Zalewamy ...
daria275