przetwory na zimę.docx

(2619 KB) Pobierz



Papryka
 


2 litry wody
20 dag cukru
1 szklanka octu 10%
4 łyżki soli
Ugotować zalewę.
Paprykę oczyścić pokroić w paski i sparzyć gotującą wodą i wylać na sitko(papryka sparzona nie jest gorzka i lepiej układa się w słoikach)
Do słoika włożyć liść laurowy, zielę angielski, gorczycę, cebulę i łyżkę oleju. Ułożyć paprykę zalać zalewą i gotować 25 min.
Na tą porcje wychodzi 6 kg papryki-10 słoiczków 0,5-litrowych.

 

 



PAPRYKA MARYNOWANA
 

3,5 szkl. wody
3/4 szkl. octu 10%
3/3 szkl. cukru kryształu
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty
ziele angielskie
liść laurowy
Składniki połaczyć i zagotować zalewę.
Paprykę oczyścić włożyć do słoików, powkładać także ziele angielskie, liść laurowy, pieprz. Zalać zalewą, do każdego słoika wlać 1 łyżkę oliwy. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 8 minut

GRUSZKI



Czas przygotowania: 120 minut

Czas gotowania: 15 minut

Składniki

·         gruszki

·         woda

·         cukier

Etapy przygotowania


Owoce umyć,pokroić na pół lub na cztery części.włożyć do słoika.Zalać  przygotowaną wodą z cukrem lub bezpośrednio do słoika wsypać cukier i  zalać wodą(średnio na pół litrowy słoik 1,5 łyżki cukru).Ale to zależy  jak kto lubi słodkie.Gotować 15 min.

 

Przetwory z ogórków

 

Ogórki w musztardzie

Składniki: 3 kg ogórków (pokrojone wzdłuż na ćwiartki), 1/2 l wody, 3/4 szklanki octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli, 5 łyżeczek musztardy, gorczyca, ziele angielskie.
Przygotowanie: ogórki umyć, pokroić na "ósemki", włożyć do słoików. Następnie do słoików włożyć przyprawy. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier, sól i musztardę wymieszać. Zalewą zalać ogórki i pasteryzować 10 minut.

Pikle z ogórków z papryką

Składniki: 1 kg ogórków, 40 dag papryki czerwonej, 2 szklanki wody, 0,25 szklanki octu 10%, 3 listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, nasiona kopru, 2 płaskie łyżki cukru, łyżeczka soli.
Przygotowanie: duże (przerośnięte) ogórki obrać ze skóry, przekroić i wydrążyć nasiona. Pokroić ogórki w ósemki i jeszcze w poprzek na połowę. Włożyć ogórki na minutę do wrzącej wody, wyjąć i starannie osączyć. Owoce papryki w całości obgotować, przeląc zimna wodą i oddzielić nasiona, można zdjąć skórkę i pokroić w pierścionki. Zagotować wodę z solą, cukrem, z korzeniami, dodać ocet i wystudzić pod przykryciem. Ułożyć warstwami w słoikach ogórki i paprykę, nie uciskać. Zalewę pod przykryciem mocno podgrzać, przecedzić i gorącą zalać ułożone warzywa. Słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji na 20 minut.

Poznańska sałatka z ogórków

Składniki: 4 kg ogórków, 0,5 szklanki octu, 0,5 szklanki oliwy, 3 łyżki cukru, 3 łyżki soli, 35-40 dag cebuli, 70 dag ugotowanej marchewki, koper, natka pietruszki.
Przygotowanie: ogórki obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Marchewkę utrzeć na grubej tarce. Wszystko razem wymieszać, odstawić na 3 godziny. Poukładać do słoików i pasteryzować ok. 15 minut.

Sałatka z ogórków

Składniki: 4 kg ogórków, 1/2 kg cebuli, 20 dag marchewki, 20 dag pietruszki z natką, 20 ziarenek ziela angielskiego, 20 ziarenek pieprzu, 5 goździków, 1 szklanka octu 10 %, 1 szklanka oleju, 1 szklanka cukru, 3 łyżki soli.
Przygotowanie: marchew, pietruszkę i ogórki ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Natkę drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystko razem połączyć. Dodać przyprawy i wymieszać. Odstawić na 24 godziny. Następnie dać do umytych i wysuszonych słoików. Pasteryzować ok. 10 minut.

Sałatka z ogórków II

Składniki: 5 kg ogórków, 5 marchewek, 5 cebul, 5 ząbków czosnku, 3-4 łyżeczki soli.
Zalewa: 0,5 szklanki octu 10%, szklanka wody, 0,25 szklanki oleju, 0,5 szklanki cukru.
Przygotowanie: ogórki obrać, pokroić w plastry, posolić. Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek obrać, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, posolić. Po godzinie odcisnąć ogórki i cebulę, wymieszać z resztą warzyw. Zagotować zalewę. Włożyć sałatkę do gorącej zalewy, wymieszać, przełożyć do słoików typu twist, zamknąć. Pasteryzować kilka minut.

Sałatka ogórkowa-paprykowa

Składniki: 2 kg ogórków, 4 czerwone papryki, 0,5 kg cebuli
Zalewa: 1,5 szklanki wody, 1,5 szklanki octu, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka kolendry, 1 łyżka kardamonu, 0,5 łyżeczki ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki gorczycy.
Przygotowanie: zagotować zalewę. Ogórki i paprykę pokroić w plasterki, cebulę pokroić w krążki. Wszystko wrzucić na minutę do wrzątku, następnie nakładać do słoików i zalewać zalewą. Pasteryzować 10 minut.

Ogórki kiszone


przetwory z  ogórków
Składniki: świeże ogórki nie za duże, czosnek, koper, sól -1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody, woda, korzeń chrzan.
Przygotowanie: świeże ogórki ułożyć pionowo w słoju, dodać gałązkę kopru (świeżego lub ususzonego), 4 ząbki czosnku na słoik, dodać chrzan. Zagotować wodę, dodać sól (1 łyżka stołowa na 4 szklanki wody). Zagotowaną wrzącą wodą z solą zalać ogórki i zamknąć.

Korniszony

Składniki: 1 kg drobnych ogórków, pół szklanki drobnej cebulki (dymki), marchew, szklanka 6% octu, 2,5 szklanki wody, łyżka cukru, łyżeczka soli, po 5-7 ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 2 goździki, 2 liście laurowe, suche nasiona kopru.
Przygotowanie: ogórki umyć i ułożyć w słoikach, przekładając obranymi cebulkami i plastrami z marchwi. Zalewę octową z przyprawami zagotować, ostudzić i zalać nią ogórki. Słoiki zamknąć i pasteryzować około 25 min.

źródło: "Przetwory w gospodarstwie domowym" K.Pyszkowska, PWRiL 1989

 

Sałatka do słoika

Kategorie: Surówki i sałatki, Pasteryzowane, Marynaty, Kapusta świeża, Eksperymenty kulinarne, Buraki

·          

·         1

·         2

·         3

·         4

·         5

głosów: 0 | odsłon: 3376 | Liczba opinii: 0 | dodał: fabienne

Sałatka dobra na zimowe obiady. Podawana z ziemniaczkami i kotletem pycha :)

http://www.uwielbiam.pl/image/20minut.pngprzygotowanie: 1,5 godz

ilośc porcji: 10 (zmie?) (podstawowa ilośc porcji: 10)

Początek formularza

ilośc porcji:

Dół formularza

składniki

·         1 kg buraków

·         1 kg białej kapusty

·         1 kg czerwonej kapusty

·         1 kg marchwi

·         1 kg cebuli

·         ZALEWA

·         6 szkl wody

·         1 1/2 szkl octu

·         1/2 szkl cukru

·         3 łyżki soli

·         *ziele angielskie,liść laurowy

·         * pieprz kulki

Sposób przygotowania

  1. Buraki, marchew obrać, zetrzeć na tarce na duzych oczkach, kapusty drobno posiekać, cebulę obrać pokroić w półtalarki.
  2. Zrobić zalewę, zagotować.
  3. Do zalewy wrzucić buraki i gotować 10 minut, nastepnie wrzucić kapusty, marchew, cebulę.
  4. Od początku do końca nie gotować dłużej niż 1/2 godziny.
  5. Gotową sałatkę włożyć do słoików, słoiki zagotowywać 10 minut.

 

Buraczki w słoiku na zimę

Składniki

·         buraczki odgotowane 1 kg

·         kucharek 3 łyżki

·         woda 10 łyżek

Sposób przyrządzenia

Buraczki tarkujemy na tartce. Następnie przekładamy je do garnuszka. Do buraczków dodajemy wodę i kucharek, zagotowyjemy. Przekładamy gorące do słoików. Pasteryzujemy w 100 stopniach 10 minut.

 

Przetwory

Początek formularza

Dół formularza

 

Pomniejsz czcionkęPowiększ czcionkę

Sałatka z buraków i papryki

Dodane przez:

[ewa zychewicz]

Czas przygotowania: 180 minut

Składniki

·         3 kg buraków

·         3 świeże papryki

·         3 duże cebule

·         3/4 szklanki octu

·         3/4 szklanki cukru

·         1 łyżka soli

·         1/4 szklanki oleju

Paprykowe buraki, dodatek do obiadu.

Etapy przygotowania

Buraki ugotować i zetrzeć na tarce. Cebulę i paprykę oczyścić, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Do startych buraków dodać podsmażoną paprykę z cebulą i pozostałe składniki. Wszystko wymieszać. Wkładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut.

 

Prosta sałateczka

Dodane przez:

[szandzia]

Czas przygotowania: 30 minut

Czas gotowania: 45 minut

Ilość porcji: 13

Składniki

·         1,5 do 2kg.papryki

·         1,5 do 2kg.cebuli

·         6 ostrych papryczek lub 1 łyżka mielonej ostrej

·         Zalewa:

·         1szkl.octu

·         6szkl.wody

·         2 yżki soli

·         2szkl.cukru

·         liśc laurowy

·         pieprz

·         ziele angielskie

·         gorczyca

Łatwa i ostra sałatka do słoiczków.

Etapy przygotowania

Paprykę pokroic według upodobań ja kroję na cztery częsci,cebulę w piórka.

Zagotowac zalewę,włożyc paprykę i cebulę gotowac 15minut.Gorące przełożyc do słoików,zakręcic odstawic do góry dnem.

NIE PASTERYZOWAC!!!!

 

PAPRYKA KONSERWOWA

PAPRYKA KONSERWOWA

Dodane przez:

[duduś]

Czas przygotowania: 120 minut

Czas gotowania: 5 minut

Składniki

·         papryka świeża

·         2l wody

·         5 łyżek cukru

·         2 łyżki soli

·         1 szkl.octu

·         łyżeczka oleju(do każdego słoika)

·         liść laurowy,ziele ang.,pieprz

Super na kanapki.

Etapy przygotowania

Paprykę myjemy,kroimy w grube paseczki(jak widać na zdjęciu).Dodajemy liść,ziele,pieprz.Zalewamy wywarem z wody,octu,cukru i soli.Zalewamy ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin