Aromatyczne śliwki w occie
Do konserwowania nadają się zarówno mirabelki, jak i małe renklody, a także niezbyt dojrzałe węgierki. Tak przygotowane są doskonałe do mięs - zwłaszcza do pieczeni wieprzowej lub dziczyzny.
Ø 3 kg śliwek
Ø 30 dag cukru
Ø 1,5 litra octu winnego
Ø 3 goździki
Ø 12 ziaren pieprzu, laska wanilii,
Ø 2 liście laurowe
Cukier, wanilię, goździki, pieprz, liście laurowe włożyć do emaliowanego garnka. Wlać ocet. Powoli doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać, ostudzić. Śliwki przebrać, wybierając zdrowe i najbardziej dorodne. Umyć i osuszyć. Za pomocą nożyczek lub noża obciąć ogonki kilka milimetrów od owocu. Wygotować słoiki i osączyć na czystej ściereczce lub na papierowym ręczniku. Włożyć do nich śliwki. Najlepsze są słoiki z hermetycznym zamknięciem. Śliwki zalać octem, odcedzając przyprawy. Owoce muszą być przykryte płynem. Zamknąć słoiki i odstawić przynajmniej na miesiąc.
Rady: Do marynowania wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe śliwki, jędrne, bez zmarszczki przy ogonku. Dla uzyskania lepszego aromatu - w co 10. śliwkę wkłuć goździk. Jeśli chcemy mieć marynatę o delikatniejszym smaku, na 3 kg owoców bierzemy 1 kg cukru,1/3 l octu, a z przypraw tylko cynamon w kawałkach i goździki. Zagotowujemy ocet, cukier i przyprawy z 2 l wody. Gorącą marynatą zalewamy śliwki Następnego dnia zlewamy zalewę, znów zagotowujemy i gorącą ponownie zalewamy owoce. Czynność powtarzamy 4-krotnie.
Śliwki w occie
Ø Śliwki węgierki 1 kg
Ø Ocet 6% 1/2 szklanki
Ø Cukier 3 łyżki
Ø Goździki po jednym na każdy słoik
Ø Woda 2 1/2 szklanki
Śliwki umyć, włożyć do czystych słoików i zalać zalewa z wody, octu i cukru. Słoiki zakręcić i gotować przez ok 15-20 min od momentu zagotowania na wolnym ogniu.
Śliwki marynowane - przepis Cioci Anieli
Śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 24 godziny. Następnego dnia osączyć i w miarę możliwości suche śliwki układać w słoju warstwami przesypując cukrem.
Śliwki marynowane w winie
Ø 1500 g śliwek,
Ø 2 i 1/2 szklanki cukru,
Ø szklanka octu,
Ø szklanka czerwonego wina,
Ø 2 kawałki cynamonu,
Ø 3-5 goździków
Śliwki opłukać, osuszyć na sicie i nakłuć szpilka. Wino i ocet zagotować z cukrem i korzeniami. Wrzucić śliwki do gorącej zalewy, zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia (pod przykryciem). Po 2-3 godz. odlać zalewę, ugotować ją ponownie (ok. 10 min) i zalać nią śliwki w naczyniu szklanym. Pozostawić na 3 dni. Po tym czasie zalewę znów zagotować, wymieszać, ostudzić i zimna zalać śliwki ułożone uprzednio w słoikach. Słoiki zamknąć.
daria275