śliwki.docx

(13 KB) Pobierz

Aromatyczne śliwki w occie

 

Do konserwowania nadają się zarówno mirabelki, jak i małe renklody, a także niezbyt dojrzałe węgierki. Tak przygotowane są doskonałe do mięs - zwłaszcza do pieczeni wieprzowej lub dziczyzny.

 

Ø      3 kg śliwek

Ø      30 dag cukru

Ø      1,5 litra octu winnego

Ø      3 goździki

Ø      12 ziaren pieprzu, laska wanilii,

Ø      2 liście laurowe


Cukier, wanilię, goździki, pieprz, liście laurowe włożyć do emaliowanego garnka. Wlać ocet. Powoli doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać, ostudzić.  Śliwki przebrać, wybierając zdrowe i najbardziej dorodne. Umyć i osuszyć.  Za pomocą nożyczek lub noża obciąć ogonki kilka milimetrów od owocu.  Wygotować słoiki i osączyć na czystej ściereczce lub na papierowym ręczniku.  Włożyć do nich śliwki. Najlepsze są słoiki z hermetycznym zamknięciem.  Śliwki zalać octem, odcedzając przyprawy. Owoce muszą być przykryte płynem. Zamknąć słoiki i odstawić przynajmniej na miesiąc.

 

Rady:
Do marynowania wybierać dojrzałe, ale nie przejrzałe śliwki, jędrne, bez zmarszczki przy ogonku. Dla uzyskania lepszego aromatu - w co 10. śliwkę wkłuć goździk. Jeśli chcemy mieć marynatę o delikatniejszym smaku, na 3 kg owoców bierzemy 1 kg cukru,1/3 l octu,                   a z przypraw tylko cynamon w kawałkach i goździki. Zagotowujemy ocet, cukier i przyprawy           z 2 l wody. Gorącą marynatą zalewamy śliwki Następnego dnia zlewamy zalewę, znów zagotowujemy i gorącą ponownie zalewamy owoce. Czynność powtarzamy 4-krotnie.

 

 

Śliwki w occie

 

Ø      Śliwki węgierki 1 kg

Ø      Ocet 6% 1/2 szklanki

Ø      Cukier 3 łyżki

Ø      Goździki po jednym na każdy słoik

Ø      Woda 2 1/2 szklanki

 

Śliwki umyć, włożyć do czystych słoików i zalać zalewa z wody, octu i cukru. Słoiki zakręcić i gotować przez ok 15-20 min od momentu zagotowania na wolnym ogniu.

 

 

Śliwki marynowane - przepis Cioci Anieli

 

Śliwki przekroić na pół wypestkować i zalać przegotowanym, ciepłym octem 6% na 24 godziny. Następnego dnia osączyć i w miarę możliwości suche śliwki układać w słoju warstwami przesypując cukrem.

 

 

 

 

Śliwki marynowane w winie

 

Ø      1500 g śliwek,

Ø      2 i 1/2 szklanki cukru,

Ø      szklanka octu,

Ø      szklanka czerwonego wina,

Ø      2 kawałki cynamonu,

Ø      3-5 goździków

 

Śliwki opłukać, osuszyć na sicie i nakłuć szpilka. Wino i ocet zagotować z cukrem                        i korzeniami. Wrzucić śliwki do gorącej zalewy, zdjąć z ognia, pozostawić do wystygnięcia (pod przykryciem). Po 2-3 godz. odlać zalewę, ugotować ją ponownie (ok. 10 min) i zalać nią śliwki w naczyniu szklanym. Pozostawić na 3 dni. Po tym czasie zalewę znów zagotować, wymieszać, ostudzić i zimna zalać śliwki ułożone uprzednio w słoikach. Słoiki zamknąć.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin