Lody kawowe.rtf

(5 KB) Pobierz
Lody kawowe

Lody kawowe

 

Składniki:

2 szklanki mleka

8 żółtek

15-20 dag cukru

szklanka śmietanki 36-proc.

3 łki rozpuszczalnej kawy

50 ml likieru kawowego

 

Zagotuj mleko z 3 łkami rozpuszczalnej kawy i wlej ją stopniowo do wstawionego do garnka z wrzątkiem naczynia z utartymi z cukrem żółtkami, cały czas ucierając. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij naczynie z ognia i - po dodaniu likieru kawowego - nadal ucieraj, aż masa ostygnie.

 

Teraz ubij śmietankę, wymieszaj ją z masą i przełóż do maszynki do lodów. Gotowe lody umieść w zamrażalniku. Lody mrożone ponad 12 godzin należy wyjąć na 10 minut przed podaniem, ponakładać do pucharków oraz udekorować bitą śmietaną i konfiturami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin