Jaja sadzone po arabsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Jaja sadzone po arabsku

Jaja sadzone po arabsku

 

Składniki:

8 jaj

3 łki oleju

łka drobno posiekanego selera naciowego

po szczypcie: zmielonych nasion kolendry, cynamonu i kminu rzymskiego lub kminku

szczypta szafranu

3 łki octu winnego

l

pieprz

 

Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć seler, kolendrę, kminek i cynamon. Całość smaż 1-2 minut, stale mieszając. Szafran zalej łeczką wrzątku.

 

Na patelnię wlej kolejno ocet i szafran, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Teraz na patelnię pojedynczo wbijaj jaja. Gdy białka się zetną, wyjmij jaja ł cedzakową i ułóż na ogrzanych talerzach.

 

Podawaj z sałatką z pomidorów i buł. Doskonałym dodatkiem sąwnież ziemniaki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin