Mostek cielęcy nadziewany.rtf

(7 KB) Pobierz
Mostek cielêcy nadziewany

Mostek cielęcy nadziewany

 

Składniki:

półtora kg cielęcego mostka

łka posiekanych świeżych listków lubczyku lub łeczka suszonego

pół łeczki suszonej bazylii

łeczka soku z cytryny

l

farsz:

50 dag wątróbki cielęcej

10 dag słoniny

10 dag pieczarek

2 jaja

2 czerstwe kajzerki

cebula

łka margaryny

łka masła

niepełna łka posiekanych świeżych listków lubczyku

lub pół łeczki suszonego

łka posiekanej natki pietruszki

Jarzynka do mięs WINIARY

pieprz

 

Bułki namocz w mleku. Umyty i osuszony mostek natrzyj solą, lubczykiem i bazylią, skrop sokiem z cytryny, odstaw na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

 

Drobniutko pokrojonąoninę przesmaż z posiekaną cebulą, dodaj bułki odciśnięte z mleka i wątrób przepuszczoną przez maszynkę. Pieczarki drobno pokrój, przesmaż na łce margaryny. Teraz dodaj do wątróbki razem z lubczykiem, natką pietruszki, Jarzynką i pieprzem. Wbij jaja i dokładnie wyrób masę. Nadziej nią mostek pod błoną, zepnij lub zaszyj, naspnie ułóż na blasze wysmarowanej resztą margaryny. Całość polej stopionym masłem i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 60-90 minut, od czasu do czasu lekko skrapiając wodą i polewając wytworzonym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin