Risotto warszawskie
Składniki na 6 porcji:
około 50 dag resztek pieczonej wołowiny, wieprzowiny, cielęciny lub kurczaka
szklanka ryżu
łyżka koncentratu pomidorowego
szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich
po 2 łyżki oleju i masła
sól
pieprz
starta gałka muszkatołowa
mielony jałowiec
25 dag zielonego groszku (mrożonego lub z puszki)
szklanka Bulionu wołowego WINIARY
łyżeczka sosu sojowego
4 łyżki startego żółtego sera
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
W dużej ilości osolonej wody zagotuj ryż i gotuj jeszcze 5 minut od zawrzenia, po czym osącz go na sicie.
W rondlu rozgrzej olej, dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, gałkę, jałowiec i sos sojowy. Wszystko to, mieszając, przez chwilę podsmażaj i odstaw z ognia.
Mięso pokrój w drobną kostkę, połącz z ryżem, zielonym groszkiem, połową orzechów włoskich, natką i przygotowanym sosem. Bardzo dokładnie wymieszaj.
Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, włóż ryż i wlej gorący bulion. Całość posyp żółtym serem wymieszanym z pozostałymi orzechami, wstaw do mocno nagrzanego piekarnika i zapiekaj około 30minut.
Po wyjęciu przekonasz się, że risotto nie tylko cudownie wygląda i pachnie, ale także - świetnie smakuje.
Dessimo