Szaszłyk węgierski
Składniki na 6 porcji:
po 25 dag chudej cielęciny, wołowiny i wieprzowiny
czerwona i żółta papryka
2 cebule
5-6 łyżek oleju
po łyżce mielonego kminku, mielonej słodkiej papryki, pieprzu cayenne
3 łyżki soku z cytryny
Jarzynka do mięs WINIARY
Umyte kawałki mięsa mocno wygnieć ręką, a następnie pokrój w równą kostkę. Każdy z gatunków mięsa ułóż w osobnym głębokim talerzu, skrop sokiem z cytryny i polej olejem.
Cielęcinę obficie posyp słodką papryką, wołowinę - pieprzem cayenne, a wieprzowinę - kminkiem. Dobrze wymieszaj zawartość talerzy, przykryj je i zostaw na 3-4 godziny w chłodnym miejscu.
Oczyszczone z gniazd nasiennych papryki potnij w równe kawałki, a cebulę - w grube plastry. Nadziewaj na szpadki na przemian poszczególne gatunki mięsa, kawałki papryki i plastry cebuli, oprósz je Jarzynką i upiecz na rożnie, smarując co jakiś czas oliwą.
Podawaj z ryżem lub frytkami i surówkami.
Dessimo