Zapiekanka dworska
Składniki na 5 porcji:
dowolne warzywa
pieczarki
wątróbka i mięso z Rosołu królewskiego WINIARY
8-10 kromek obsuszonego razowego chleba
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
łyżka mąki
2 łyżki masła
po pół szklanki wywaru z wołowiny i śmietany
3-4 łyżki startego żółtego sera
sól
pieprz
tymianek
Warzywa, pieczarki i wątróbkę przepuść przez maszynkę, a mięso pokrój w paski.
W rondelku stop łyżkę masła, dodaj mąkę i zrób białą zasmażkę. Rozprowadź ją rosołem i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, po czym włóż warzywa i dokładnie wymieszawszy ze śmietaną zdejmij z ognia.
Oliwę wymieszaj z roztartym z solą czosnkiem, sokiem z cytryny i pieprzem.
Wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wyłóż cienkimi kromkami chleba, polej oliwą i zostaw na kilkanaście minut. Następnie posmaruj chleb połową sosu z warzyw, posyp pokrojonym mięsem i przykryj pozostałymi warzywami. Całość posyp żółtym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30-40 minut.
Zapiekanka smakuje najlepiej z pikantnymi surówkami.
Dessimo