Zapiekanka dworska.rtf

(7 KB) Pobierz
Zapiekanka dworska

Zapiekanka dworska

 

Składniki na 5 porcji:

dowolne warzywa

pieczarki

tróbka i mięso z Rosołu królewskiego WINIARY

8-10 kromek obsuszonego razowego chleba

3-4 ząbki czosnku

2 łki oliwy

sok z cytryny

łka mąki

2 łki masła

po pół szklanki wywaru z wołowiny i śmietany

3-4 łki startego żółtego sera

l

pieprz

tymianek

 

Warzywa, pieczarki i wątróbkę przepuść przez maszynkę, a mięso pokrój w paski.

 

W rondelku stop ł masła, dodaj mą i zrób białą zasmaż. Rozprowadź rosołem i gotuj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem, tymiankiem, po czym włóż warzywa i dokładnie wymieszawszy ze śmietaną zdejmij z ognia.

 

Oliwę wymieszaj z roztartym z solą czosnkiem, sokiem z cytryny i pieprzem.

 

Wysmarowane masłem żaroodporne naczynie wyłóż cienkimi kromkami chleba, polej oliwą i zostaw na kilkanaście minut. Następnie posmaruj chleb połową sosu z warzyw, posyp pokrojonym mięsem i przykryj pozostałymi warzywami. Całość posyp żółtym serem, wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 30-40 minut.

 

Zapiekanka smakuje najlepiej z pikantnymi surówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin