Pierogi z kapustą.rtf

(7 KB) Pobierz
Pierogi z kapust¹

Pierogi z kapustą

 

Składniki na 8 porcji:

do ciasta:

3 szklanki mąki

15 dag masła

2-3 łki śmietany

2 żółtka

l

do farszu:

50 dag kwaszonej kapusty

10 dag pieczarek

duża cebula

pół łeczki nasion kopru

jajo

białka

2 łki oliwy

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

uszcz do formy

 

Ciasto: na stolnicę przesiej mą, dodaj masło, posiekaj nożem "na piasek", dodaj żółtka, śmietanę i sól. Dokładnie, ale szybko zagnieć ciasto, owiń je w folię, włóż na kilka godzin do lodówki.

 

Teraz przystąp do przygotowania farszu. Kapustę poszatkuj, włóż do rondla, dodaj nasiona kopru. Zalej wrzątkiem, ugotuj, ugotowaną odparuj. Drobno pokrojone pieczarki i cebulę usmaż na oleju, dopraw Ziarenkami Smaku i pieprzem, dodaj kapustę i mieszając chwilę smaż wszystkie składniki razem. Potem zdejmij z ognia, przestudź, wbij jajo i wymieszaj.

 

Na posypanej mą stolnicy rozwałkuj ciasto, pokrój na kwadraty, nadziewaj je kapustą i dokładnie zlepiaj. Pierogi ułóż na posmarowanej tłuszczem formie, posmaruj roztrzepanym białkiem, piecz w mocno nagrzanym piekarniku na złoty kolor.

 

Pierogi możesz upiec w przeddzień Wigilii, w wigilijny wieczór wystarczy je podgrzać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin