Knedle z grzankami.rtf

(7 KB) Pobierz
Knedle z grzankami

Knedle z grzankami

 

Składniki na 4 porcje:

30 dag ziemniaków

2 kajzerki

półtorej szklanki mąki

jajo

2 łki oleju

2 łki masła

l

 

Ziemniaki dokładnie wyszoruj pod bieżą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (około 25 minut). Po odcedzeniu przestudź je i obierz.

 

Buł pokrój w kostkę, umieść w wysmarowanym ł masła naczyniu żaroodpornym, polej olejem i potrzymaj przez 2 minuty w mikrofalówce ustawionej na moc 600 W.

 

Ostudzone ziemniaki zmiel w maszynce i umieść na stolnicy, przesiej na nie mą, wbij jajko, dodaj zrumienione kawałki bułki i szybko wyrób ciasto.

 

Podłne, żaroodporne naczynie wysmaruj pozostałym masłem, umieść w nim uformowany z ciasta bochenek, nakryj go przezroczystą folią spożywczą i wstaw na 8 minut do mikrofalówki ustawionej na moc 250 W. Po wyłączeniu mikrofalówki pozostaw w niej ciasto jeszcze na 5 minut.

 

Knedle podaje się pokrojone w plastry do duszonych mięs lub jako przekąskę do piwa. Niektórzy amatorzy knedli lubią je pogryzać gotowymi grzankami, zwłaszcza tymi z ziołami prowansalskimi.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin