Kotlety z mięsa i kapusty.rtf

(6 KB) Pobierz
Kotlety z miêsa i kapusty

Kotlety z mięsa i kapusty

 

Składniki:

1 kg kapusty

25 dag mielonego mięsa

2 cebule

2 jaja

3-4 łki tartej bułki

zielenina

starta gałka muszkatołowa

uszcz do smażenia

l

pieprz

 

Kapustę umyj, po czym poszatkuj, a następnie włóż do wrzącej wody i ugotuj. Cebulę obierz, pokrój i podsmaż na małej ilości tłuszczu. Odcedzoną kapustę dobrze odciśnij, zmiel w maszynce razem z cebulą. Do kapusty dodaj mięso, 2 łki tartej bułki, żółtka i lekko ubite białka. Całość przypraw do smaku solą, pieprzem, gał muszkatołową i bardzo dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa będzie za rzadka, możesz dodać trochę tartej bułki. Z masy uformuj nieduże kotlety, obtocz je w tartej bułce i usmaż z obu stron na smalcu lub na oleju.

 

Kotlety smakują doskonale z ziemniakami lub makaronem oraz dowolną sałatką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin