Kulebiak z kapustą z grzybami.rtf

(8 KB) Pobierz
Kulebiak z kapust¹ z grzybami

Kulebiak z kapustą z grzybami

 

Składniki na 6 porcji:

30 dag mrożonego ciasta francuskiego

farsz:

50 dag kiszonej kapusty

2 liście laurowe

2 goździki

skórka otarta z cytryny

5 dag suszonych grzybów

2 cebule

2 jaja ugotowane na twardo

2 łki posiekanych orzechów włoskich

łka oleju, jajo

po 4-5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego

l, pieprz

mielony jałowiec

 

Umyte grzyby zalej 2 szklankami przegotowanej wody, zostaw na noc, następnego dnia ugotuj. Poszatkowaną kapustę zalej przecedzonym wywarem z grzybów, dodaj listki laurowe, pieprz, ziele angielskie, goździki i skórkę z cytryny, wszystko wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na niezbyt silnym ogniu około 30 minut. Posiekaną cebulę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj pokrojone w cienkie paski ugotowane grzyby, dopraw do smaku solą i pieprzem. Chwilę smaż, mieszając.

 

Ugotowaną kapustę zestaw z ognia, usuń listki laurowe oraz (ewentualnie) ziarenka ziela angielskiego i jałowiec. Do kapusty dodaj grzyby z cebulą, dokładnie wymieszaj, dodaj jałowiec, pieprz i sól do smaku. Teraz odparuj, przestudź, wymieszaj z posiekanymi orzechami i drobno pokrojonymi jajami.

 

Przygotowany farsz ułóż na cieście. Brzegi mocno zlep, posmaruj rozbełtanym jajem. Z okrawków powycinaj dekoracyjne formy, naklej na ciasto i zrób niewielkie otworki (aby mó wyparować nadmiar wody z farszu). Ułóż na lekko posypanej mą formie, wstaw do nagrzanego (około 200°C) piekarnika i piecz około 30 minut.

 

Podawaj na gorąco lub na zimno. Upieczony kulebiak dobrze jest wcześniej owinąć w pergamin i wł do lodówki, a tuż przed podaniem wstawić na 10-15 minut do piekarnika i podgrzać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin