Suflet z gruyer'em.txt

(0 KB) Pobierz
Suflet z gruyere`em 


1 w�tr�bka drobiowa, 7,5 dag startego sera gruye`re, 6 dag mas�a, 7,5 dag m�ki, 0,5 l
mleka, 4 jajka, 1 z�bek czosnku, 1 �y�eczka natki pietruszki, s�l, pieprz, 1 �y�ka mas�a
do wysmarowania formy. 

Mas�o uciera� z m�k�, a� powstanie g�adka, jednolita masa. Nast�pnie mas�
rozprowadzi� zimnym mlekiem, doprawi� sol�, pieprzem i wymiesza�. Gotowa� na
wolnym ogniu 10 min. Otrzymany sos zestawi� z ognia. W�tr�bk� i czosnek drobno
posieka� i razem z natk� wrzuci� do sosu. Nast�pnie po kolei dodawa� : ��tka, ser i
pian� ubit� z bia�ek. Wymiesza�. Mas� prze�o�y� do formy sufletowej wysmarowanej
mas�em (masa powinna wype�nia� tylko po�ow� formy, gdy� suflet podczas pieczenia
bardzo uro�nie). Wstawi� do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C i piec 30 min.
Na 5 min przed ko�cem pieczenia zwi�kszy� temp. do 200 st. C. 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin