Stek po argentyńsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Stek po argentyñsku

Stek po argentyńsku

 

Składniki na 4 porcje:

1000 g żeberek cielęcych

600 g polędwicy wołowej

600 g ziemniaków

400 g pomidorów

40 g cebuli

40 g kukurydzy w ziarnach

100 g czosnku

160 g papryki

100 ml oliwy z oliwek

l, pieprz do smaku

 

Żeberka cielęce natrzyj oliwą, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (grzanie góra/dół) na mniej więcej 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodaj pokrojone na części ziemniaki.

 

Polędwicę wołową natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na patelni na mocnym ogniu, aż się zrumieni, a następnie piecz w piekarniku w temperaturze 180°C (również grzanie góra/dół) przez około 10 minut.

 

Paprykę pokrój w 2-centymetrowe kawałki, czosnek podziel na ząbki, ale nie obieraj ze skórki. Oba składniki usmaż na patelni na małym ogniu. Pomidory pokrój w kostkę, a cebulę poszatkuj. Posól, popieprz, a następnie usmaż razem z kukurydzą na drugiej patelni.

 

Na talerzach ułóż kawałki żeberek i plastry podwicy. Wokół ułóż ziemniaki, paprykę z czosnkiem oraz sos pomidorowy.  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin