Karp po gdańsku I.rtf

(7 KB) Pobierz
Karp po gdañsku I

Karp po gdańsku I

 

Składniki:

80 dag filetów z karpia

2 małe cebule

10 dag chudego wędzonego boczku

zielona papryka

2 twarde mięsiste pomidory

6-8 ugotowanych w mundurkach ziemniaków

szklanka gęstej śmietany

łeczka soku z cytryny

szczypta cukru

2 łki masła

łeczka mąki

l, pieprz cayenne

 

Umyte i osuszone filety lekko ponacinaj, naszpikuj cienkimi plastrami chudego, wędzonego boczku, natrzyj solą, posyp pieprzem cayenne, przykryj i wstaw na 1-2 godziny do lodówki.

 

Sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki pomidory pokrój w plastry, a pozbawioną gniazd nasiennych paprykę - w paski. Plastry cebuli ułóż na sitku, przelej wrzątkiem i osącz. Obrane, pokrojone w plasterki ziemniaki też przelej wrzątkiem i osącz. Żaroodporny, wysmarowany masłem półmisek wyłóż plastrami ziemniaków, lekko posyp pieprzem, przykryj pokrojonymi na porcje filetami z karpia, posyp zieloną papryką, a na wierzchu ułóż plastry pomidorów. Całość polej stopionym masłem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 30-35 minut.

 

Śmietanę dokładnie roztrzep z mą, sokiem z cytryny, solą i cukrem, tak przygotowanym sosem polej rybę, delikatnie potrząśnij półmiskiem i zostaw go jeszcze w gorącym piekarniku na 4-5 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin