Łosoś w sosie krewetkowym.rtf

(6 KB) Pobierz
£osoœ w sosie krewetkowym

Łosoś w sosie krewetkowym

 

Składniki:

80 dag filetów z łososia

1,5 szklanki Bulionu warzywnego w płynie WINIARY (przygotowanego wg przepisu na opakowaniu)

łka mąki

pół szklanki gęstej śmietany

łka soku z cytryny

2 łki białego wytrawnego wina

puszka krewetek

2 łki posiekanej natki pietruszki

masło

l, pieprz

 

Filety natrzyj solą i pieprzem, przykryj i wstaw na godzinę do lodówki. W płaskim rondlu zagotuj bulion, włóż filety i pogotuj je około 10 minut, a następnie delikatnie wyjmij je ł cedzakową i ułóż w żaroodpornym półmisku.

 

W rondlu stop masło, wsyp mą, zrób zasmaż i rozprowadź szklanką przestudzonego bulionu. Dodaj sok z cytryny, wino i osączone krewetki, po czym gotuj na małym ogniu, mieszając aż do zgęstnienia sosu. Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj ze śmietaną, polej gotowym sosem rybę i wstaw na 4-5 minut do nagrzanego piekarnika.

 

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin